Blog Archive

Wednesday, December 28, 2011

Rüzgarın önünü radar kesti

Rüzgarın önünü radar kesti

61 yeni rüzgar enerjisi projesi; Genelkurmay Başkanlığı’nın türbinlerin askeri amaçlı elektronik haberleşmeyeetkisini araştırmak için yatırımların durdurulması kararının kaldırılmasını bekliyor

BURCU TANER İzmir DHA

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2011 yılındaki güzel gelişmelerin devam etmesi için yerli üretimin daha etkin şekilde teşvik edilmesini isterken, rüzgar santrallerinin bölgedeki radar faaliyetlerine etkilerinin incelenmesinin bir an önce tamamlanması gerektiğine işaret etti.
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, rüzgar enerjisi açısından 2011 yılını değerlendirdi. Ataseven, Genelkurmay Başkanlığı’nın 61 santraldeki rüzgar türbinlerinin askeri amaçlı elektronik haberleşmeye etkisini araştırmak için tüm Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projelerini durdurmasının ardından iki yılı aşkın bir zaman geçmesi üzerine “Süreç hızlı bir şekilde işletilmeli. Yatırımcılardan çok geri dönüş alıyoruz” diye konuştu.

Lisans süreci tamam

Bitmek üzere olan 2011 yılında rüzgar enerjisi sektörüyle ilgili yasal düzenlemelerin olumlu yansımalarının bulunduğuna dikkat çeken Ataseven, 1 Kasım 2007’de başlayan TEİAŞ rüzgar lisansı başvurularının da Eylül 2011 itibariyle başarılı şekilde sonuçlandırıldığını ifade etti. Ataseven, “Ancak rüzgar santrallerinin radara olan etkilernii, TÜBİTAKdeğerlendiriyor. Sürecin yavaş işlemesi ise yatırımcılarda büyük sıkıntı yarattı” dedi.

“Teşvikler uzatılsın”

Ataseven, lisans başvuruları ile ilgili şu bilgileri verdi: “EPDK tarafından 1 Kasım öncesinde 3 bin 180 Megawatt (MW) rüzgar lisansı verilmişti. Bunlardan bin 677 MW’ı işletmeye alındı. Yaklaşık 600 MW’nın ise inşası devam etmekte. Başvurulardan sonra geçen süreçte 5 bin 500 MW için 13 grup proje lisans almaya hak kazandı. Böylece 1 Kasım 2007 süreci günahı ile sevabı ile tamamlanmış oldu” diye konuştu. Ataseven, yerli üretime verilen teşviklerin 2015 yılından 2020 yılına kadar uzatılmasını, türbin üretiminde kullanılan malzemelerin de teşvik kapsamına alınmasını istedi.


Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/ruzgarin-onunu-radar-kesti/ege/haberdetay/24.12.2011/1479780/default.htm


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.