Blog Archive

Wednesday, December 14, 2011

Rüzgara Karşı Ankara Çıkarması

Rüzgara Karşı Ankara Çıkarması
Tarih : 2011.12.09

Çeşme Yarımadası’nda rüzgar enerji santrali kurmak için 7 yıldır bürokrasiyle boğuşan firmalar, yatırım için alınan izin sürelerinin geçerlilik tarihinin uzatılmasını istiyor


Çeşme Yarımadası'nda rüzgar enerji santralı kurmak için 13 ayrı kurumdan 14 ayrı izin belgesi almak zorunda kalan firmalar bürokrasi engeline takılıyor. Çeşme Yarımadası'nda Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi(TEİAŞ)'ın kuracağı 2 trafo merkezi ve iletim hatları için para veren 19 projeye sahip 13 firma, bugüne kadar bu yatırımlar yapılamadığı için izinlerin süresinin dolduğunu belirterek, bu izinlerin trafo merkezleri ve iletim hatları tamamlanana kadar geçerli olmasını istiyor.

“Bürokrasiyle boğuşuyoruz”

Çeşme Yarımadası'nda rüzgar enerji santralı kurmak için 7 yıldır beklediklerini ifade eden ENDA Enerji Holding Görevli Üyesi Uğur Yüce, yatırım yapamadıkları gibi bürokrasi engeli ile de uğraştıklarını belirtti. Rüzgar enerji santralı kurmak için 13 resmi kurumdan 14 belge ile izin alınması gerektiğini ve alınan bu izinlerin de 24 ay geçerli olduğunu açıklayan Yüce, "TEİAŞ 2 trafo merkezi ve iletim hatlarını kuramadığı için bölgede bu güne kadar yatırıma başlayamadık. Ancak buna rağmen 13 kurumdan aldığımız her izin 2 yıl süreli olduğu için 3 kez kapı kapı dolaşarak bu izinleri yenilemek zorunda kaldık ve maliyetlerimiz her defasında arttı. Bize 2 yıl içinde yatırım yap diyorlar ama devlet üzerine düşmediği için biz bürokrasi ile boğuşuyoruz. Her defasında bu işlemler firmamıza hem zaman kaybına hem de para kaybına neden oldu. Daha yatırım yapmadan bu bürokrasi bizi canımızdan bezdirdi. Bu bölgeye yatırım yapacak diğer firmalar da aynı sorunlarla boğuşuyor. Diğer firmalar da 2 kez, 3 kez izinleri uzatmak zorunda kaldı. Biz yatırımcı olarak TEİAŞ trafo merkezlerinin işletmeye girme tarihine kadar otomotik olarak uzatılmasının sağlanması ve ayrıca orman sahalarında tesisi edilecek rüzgar projeleri için imar planı mecburiyetinin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Bölgede TEİAŞ'ın kuracağı 2 trafo merkezi ve iletim hatlarının yenilenmesi için gerekli olan teminatları 11 firmanın yatırmasına rağmen hala TEİAŞ'ın bu yatırımlara başlamadığını açıklayan Yüce, bu nedenle rüzgar enerji santrallarını kuramadıklarını kaydetti. Ağustos ayında TEİAŞ'ın bu işi ihale ettiğini, ancak sahada henüz bir şey yapılmadığını anlatan Yüce, bu yatırımların da artık biran önce tamamlanmasını beklediklerin vurguladı.

Bölgede Genelkurmay tarafından radar haberleşmesine etki konusunda da kendilerinden bir rapor istendiğini belirten Yüce, bu rapor için TÜBİTAK'ın büyük miktarda bir para aldığını kaydetti. TÜBİTAK'ın bütçesinin devletten sağlandığını anımsatan Yüce, her defasından kendilerinden yüklü bir rapor bedeli alınmasını da anlayamadıklarını belirtti.



Çalışmalar 2013’de bitecek

Sorunu Ankara’ya taşıyarak TEİAŞ ile toplantı düzenlediklerini belirten Uğur Yüce, TEİAŞ’ın Çeşme Projeleri için yüzde 90 bakiyenin taksitler halinde ödenmesine sıcak baktığını belirtti. Anlaşma taslağının oluşturulması için çalışmaların başlatıldığını ve 50. haftada yapılacak toplantıda neticelendirileceğini kaydeden Yüce, “ Çeşme Yarımadası’ndaki son iki 380 kilovat şalt sahalarının ihale değerlendirmesinin tamamlanarak askıda beklediği ve söz konusu Şalt tesislerinin Aralık 2011 ayı içinde imzalanıp, yer tesliminin yapılacağı TEİAŞ’ca ifade edildi. Bu durumda tüm iletim hatları ve trafo merkezlerinin 17 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığı ve 2013 yılı temmuz ayına kadar bitirileceği belirtildi” dedi


Kaynak: http://www.gozlemgazetesi.com/2443-ruzgara-karsi-ankara-cikarmasi.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.