Blog Archive

Wednesday, December 28, 2011

PETKİM 25 MW’LIK RES KURUYOR

Petkim’in kuracağı Rüzgar Enerji Santral’in Gold Standard sertifikasyonu alabilmesi için tanıtım toplantısı yapıldı. Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan tanıtım toplantısında Petkim’in 2,5 MW.lik 10 adet rüzgar türbini kuracağı ve 25 MW’lık kurulu güce sahip olacağı belirtildi.

Petkim’in 2006 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) 47 MW lik lisans başvurusunun bulunduğu dile getirilerek, yatırımın zaman içerisinde yapılacak yatırımlarla önce 47 MW’lık ardından da 104 MW’a kadar ulaşılabilineceği ifade edildi.

Rüzgar Enerjisi Santrali tanıtıldı

Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi paydaş bilgilendirme ve danışma toplantısı Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya aralarında Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un yanı sıra, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği yöneticileri, Gold Standard Vakfı yöneticileri, EMO ve MMO İzmir şube yöneticileri ile Petkim yetkileri katıldı.
Yatırımın Gold Standart kriterlerine uygun olarak sertifikalandırılması amacıyla yapılan toplantıda önce projenin tanıtım ve karbon sertifikasyonu ile Gold Standard Vakfı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sunumların ardından katılımcıların ‘Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri’ ışığında katılımcılar tarafından değerlendirilmesi alınarak soruları cevaplandı.

ORMAN 49 YILLIĞINA KİRALANDI, KAPASİTE 104 MW’A ÇIKACAK
Projenin tanıtım sunumunda, Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali’nin Arap Çiftliği Ormanı, Ilıca Burnu Ormanı ve Karaağaç Merası Ormanı mevkiine 25 MW’lık kurulu güce sahip olacağı bilgisi verilirken, EPDK’ya yapılan başvuruda yapılacak santralin 47 MW’lık elektriği rahat karşılayacağı ve yapılacak yatırımlarla 104 MW’a kadar bir güce ulaşılabilineceği belirtildi. Projenin inşaatı ve işletimi sırasında yaklaşık 4 hektar arazinin kullanılacağı ifade edilirken, kurulacak 10 adet rüzgar türbininin 4 bin metrekare ve şalt sahasının 600 metrekare olacağı dile getirildi.

KUŞ GÖÇ YOLLARINA MESAFELİ

Proje arazisinin orman arazisi olduğu hatırlatılırken, kullanım hakkının 49 yıllığına Petkim’e ait olduğu vurgulandı. Projenin henüz planlanma aşamasında olduğu, 2011 sonuna kadar ihale sürecinin tamamlanarak 2012 yılının başında inşaatın başlaması öngörülürken, santralin 2012 yılı sonunda işletmeye alınması bekleniyor. EPDK’dan 25 MW kapasiteli otoprodüktör üretim lisansı alındığı hatırlatılırken, rüzgar türbinlerinin kurulacağı sahanın en yakın kuş göç yolları güzergahına güneybatı yönünde 32 kilometre ve kuzey doğu yönünde 97 kilometre olduğu ifade edildi.

Rüzgar Enerjisi Santrali’nin devreye alınması ile yıllık 94 milyon 170 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirileceği bilgisi verilirken, bu sayede yılda yaklaşık 61 bin 211 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu azatlımı sağlanacağının beklendiği dile getirildi.
Sunumun ardından, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri’ katılımcılar tarafından değerlendirildi. Projenin çevreye olumsuz bir etkisinin olmayacağı değerlendirilmesi yapılırken, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında büyük bir ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan malzemelerin, türbin hariç neredeyse hepsinin yurt içerisinde üretilmeye başlandığını ifade etti.

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ

- Projenin amacı, İzmir ili, Aliağa ilçesi, Arap Çiftligi Ormanı, Ilıca Burnu Ormanı, Karaagaç Merası Ormanı Mevkii’nde, 25 MW kurulu güce sahip bir rüzgâr enerjisi santralinin kurulması ve işletilmesidir.
-Proje ile yılda 94,17 GWh elektrik üretimi hedeflenmektedir.
- Bu miktar yaklaşık 24.000 hanelik (~96.000 kişi) bir şehrin yıllık enerji ihtiyacına tekabül etmektedir.
-Rüzgar Enerji Santralinin (RES), PETKİM üretim tesisleri yakınındaki 700 Ha’lık tepelik araziye kurulması planlanmaktadır.
- Bu arazi, Petkim Özel Güvenlik Bölgesi olarak 49 yıllığına devletten kiralanan arazi içinde yer almaktadır.
- 2011 yılı Aralık ayında Orman Genel Müdürlüğü’nden söz konusu araziye rüzgar santrali kurulması için ön izin alınmıştır
- Rüzgar enerjisi çalışmaları 2006 yılı Haziran ayında Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) tarafından kurulan 30 m. lik ölçüm direği ile başlatılmıştır.
- 1 Kasım 2007 tarihinde EPDK’ya 47,5 MW’lık santral için lisans başvuru yapılmıştır
PROJENİN BAŞLANGICI
- 29 Nisan 2009 tarihinde RES Projesi için “ÇED Gerekli Değildir Belgesi” alınmıştır.
- Santral saha sınırları EİE yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiştir.
PROJE ETÜDÜ
- Haziran 2009’da EİE’nin ölçüm direğine ek olarak 65 m. lik iki adet ölçüm direğinin kurulumu gerçekleştirilmiştir.
- 26 Mart 2010 tarihinde TEİAŞ tarafından açıklanan trafo merkezlerinin bağlantı kapasitelerine bağlı olarak, lisans başvurusu 25 MW olarak yenilenmiştir.
- Proje kapsamında PETKİM Holding A.Ş. Arazisine 10 adet 2,5 MW kurulu güçte rüzgar türbini kurulması planlanmaktadır.
- Proje ile, Petkim’in son 7 yılda 200 milyon USD kaynak ayırdığı yüksek teknolojili çevre yatırımlarına bir yenisi eklenerek, kuruluşun çevre dostu olma stratejisi vurgulanmaktadır.
- Proje ile yıllık 61,211 tCO2e (ton karbondioksit eşdeğeri) sera gazı emisyon azaltımı sağlanması hedeflenmektedir.
- Proje kapsamında, yanma kaynaklı emisyon azaltımı gibi olumlu çevresel katkıların yanı sıra yüksek teknoloji transferi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, yerel istihdamın geliştirilmesi ve arttırılması gibi sosyo ekonomik katkılar sağlanması hedeflenmiştir.
- Proje yatırım bedelinin 28.6 M € (71 Milyon TL) ile maksimum 32.7 M€ (82 Milyon TL) arasında olması beklenmektedir.
- Projenin türbin satın alımı için ihale aşamasında olunup, 2012 sonunda işletmeye alınması planlanmaktadır.

Kaynak: http://www.aliagaekspres.com.tr/?p=10580

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.