Blog Archive

Saturday, June 12, 2010

Tavukçular Da Yenilebilir Enerjiyi Bekliyor

Besledikleri tavukların gübresinden elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen yumurta üreticileri, halen TBMM genel kurulunda bulunan yenilenebilir enerji ile ilgili teklifin yasalaşmasını bekliyor.

Tavukçular da yenilenebilir enerji yasasını bekliyor


Afyon'da 8 yumurta üreticisinin elektrik üretimi amacıyla birlikte kurduğu Afyon Güçbirliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Pekin, teklifte, devletin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek elektriğin kilovatsaatini (kWh) 5,5 avro-centten almayı öngördüğünü belirterek, ''5,5 centlik fiyat maliyeti kurtarmıyor. Fiyatın 14 cente çıkarılması gündemde, 10 cente çıkarsalar bile hemen üretim yaparız'' dedi.

Pekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce, 9 yumurta üreticisinin, çiftliklerde ortaya çıkan ve çevre, insan sağlığı ve üretim açısından da sorun yaratan tavuk gübresini değerlendirmek, sorun olarak ortadan kaldırmak için Afyon Güçbirliği Tavukçuluk Hayvancılık Gıda Tarım ve Organik Gübre İmalatı San. ve Tic. Ltd. Şti.'yi kurduklarını söyledi.

Afyon Güçbirliği'nin ilk yıllardaki amacının çiftlikler için önemli sorun olan tavuk gübresinin tarıma girdi olarak kazandırılması için fermantasyon ile kurutulup pazarlanması olduğunu anlatan Pekin, Türkiye'de hayvansal gübrenin çok iyi bilinmemesi nedeniyle pazarlamada sorun yaşadıklarını, ancak şu aşamada belli bir pazar payına ulaştıklarını belirterek, ''Yurtdışına büyük miktarda döviz ödeyerek kimyasal gübre ithal edenlerin lobileri ile uğraşmaya çalışıyoruz'' dedi.

Geçen yıl tavuk gübresinden biyogaz, biyogazdan da elektrik üretilebildiğini belirlediklerini, uygulamayı yerinde görmek için Almanya'ya gittiklerini kaydeden Pekin, şu bilgiyi verdi:

''Almanya'da hayvancılıkla uğraşan 4 bin çiftçi bir araya gelmiş, çiftliklerinden çıkan gübre ile kendi elektriklerini kendileri üretiyorlar. Biz de bu yönde çalışmaya başladık. Küçük bir deneme yapalım dedik. Saatte bin kilovat, günde 24 megavat elektrik üretimi için yola çıktık. Projeyi yaptık, gerekli ekipman ve makinaları satan firmalar ile bağlantıları yaptık, finansmanı tamamladık. Çiftliklerden çıkan gübrenin analizini yaptırdık. Herşey tamam. Yatırım tutarı 5 milyon avro. Finansman sorunu yok. Ancak, TBMM'de bulunan yenilenebilir enerji hakkındaki teklifte, üretilecek elektriğin 5,5 avro-centten alınması söz konusu idi. Bu fiyat maliyeti kurtarmıyor. Meclis'teki ilgili komisyon alım fiyatının 14 cente yükseltilmesine ilişkin taslak hazırladı, ilgili bakana sundu. Bunun teklife girmesi bekleniyor. Fiyat, 14 cente değil, 10 cente bile çıkarılsa, biz hemen üretime başlarız.''

Elektrik alım fiyatının yükseltilmesi halinde, Afyon Güçbirliği'nden sonra çok sayıda tavuk-yumurta üreticisinin gübreden biyogaz, biyogazdan elektrik üretme işine hızla gireceğini ifade eden Pekin, Afyon Yumurta Birliği'nin de aynı yönde örgütlendiğini kaydetti.

Pekin, ''Her şeyimizle hazırız, projelerimiz hazır, bankalarla bağlantılar var. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, yenilenebilir enerjiyi, 14 cente mi alacak, 9 cente mi alacak, 10 cente mi alacak, bir rakam söyleyip önümüzü açmasını bekliyoruz'' dedi.

-GÜNDE 160 BİN TON TAVUK GÜBRESİ ÇIKIYOR

Afyon'da yılda ortalama 7-8 milyon yumurta tavuğu kümeslerde tutulduğunu, günde 160 bin ton tavuk gübresinin ortaya çıktığını bildiren Pekin, ''Görüştüğümüz yabancı uzmanlar bize, (Siz büyük bir maden ocağının üzerinde oturuyorsunuz, farkında değilsiniz) diyor. Şimdi döviz ödediğimiz elektriği biz, tavuk gübresinden üreteceğiz. Türkiye'de 50 milyon yumurtacı tavuk var, 1 milyon ton gübre çıkar. Tavukçuluk sektöre, önemli miktarda elektrik üretimini sağlayacak durumda'' diye konuştu.

Afyon'da çok sayıda mezbaha bulunduğunu, fazla miktarda büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını da hatırlatan Pekin, kurulacak tesislerde mezbahalardaki atıkların, ayrıca mandıraların peynir suyu atıklarının da değerlendirileceğini kaydetti.

Pekin, kendi kuracakları tesiste, günlük çıkan 160 bin ton gübrenin 3'te birini işleyebileceklerini söyledi.

Rüzgar, su, biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili kanun, halen TBMM Genel Kurulu'nda bulunuyor.

Kaynak: http://www.webhaber.com/haber/06-06-2010/Tavukcular-Da-Yenilebilir-Enerjiyi-Bekliyor-haberi

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.