Blog Archive

Saturday, June 19, 2010

Samandağ'da bin 500 kişi rüzgar enerji santralına karşı çıktı

Samandağ'da bin 500 kişi rüzgar enerji santralına karşı çıktı

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı ve Meydan köylerine kurulması planlanan 875 adet rüzgar enerji türbinine karşı çıkan yaklaşık bin 500 kişi ortalığı savaş alanına çevirdi.

Samandağ'a bağlı Meydan köyüne firma tarafından gönderilen kepçe köye geçirilmeyince, kepçeyi taşıyan TIR'ın güzergahı Jandarma tarafından değiştirildi. Yayladağı ilçesinden dağ yoluyla Meydan köyüne girmek isteyen kepçenin önüne vatandaşlar tarafından barikat kuruldu. Yayladağı yolu üzerinden firmaya ait iş makinelerine yönelik kadın erkek, genç yaşlı topyekün bir direniş gösterdi, karayolunu trafiğe kapadı, yollara döşedikleri lastikleri yaktı.

Yayladağı yolunun Meydan köyü sınırlarına yakın gerçekleştirilen yoğun katılımlı eylemde, öfkeli kalabalık olayla rüzgar enerjisi santraline ait iş makinesinin geçişini engellemek için yollara büyük kayalardan, büyük taşlardan barikat yaptı, bu da yetmedi, beraberlerinde getirdikleri araba lastiklerini yola döşedi ve yaktı.

Jandarmanın geniş güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen protesto eyleminde, firmaya ait iş makinesi koruma altına alınırken öfkeli halk, yaşam alanlarına rüzgar enerjisi santrallerini eksinlikle kurdurtmayacaklarını, buna izin vermeyeceklerini haykırdı.

Tekebaşı ve Meydan köyü halkının kararlı direnişine övgü yağdıran Yaşam Alanlarına Sahip Çık Platformu üyesi Ata Durgun, taşeron firmaların işgalci olduğunu ve yaşam alanlarını işgal ettiğini savundu. Rüzgar enerjisine karşı olmadıklarını, sadece yaşam alanlarına kurulmasına karşı çıktıklarını hatırlatan Durgun, halk olarak buradaki direnişle siyasi bir amaçlarının olmadığını, yaşam mücadelesi verdiklerini vurguladı. Taşeron firmalara sahip çıkıldığı kadar buradaki halka da sahip çıkılmasının önemine dikkat çeken Durgun, firmaya ait araçlar bölgeden çekilene kadar direnişlerine devam edeceklerini vurguladı.

Köy sakinlerinden Ayhan Deniz, yaklaşık 14 km uzunluğundaki Samandağ sahillerinin özellikle turizme açılması gerekirken rüzgar enerji santralleri ile kirletilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Bu sahil dünyada nesli tükenmekte olan caretta caretta kamlumbağalarının da uğrak yeri. Buraya 875 adet türbin kurmak istiyorlar buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Balıkçı ağlarına takılan caretta caretta kamlumbağalarının kollarında USA damgalı çipler bulunduğunu söyleyen Behçet Deniz ise "Kamlumbağalar bile yollar aşarak bu sahile geliyor. Doğumlarını gerçekleştirmek için. Bu santraller kurulduğu takdirde nesli tükenmekte olan kaplumbağalardan da burayı arındıracaklar. Bunu istemiyoruz." dedi.

Albay Çolak: Askerimi vatandaşla karşı karşıya getirmem

Öfkeli halkın sabahın erken saatlerinden itibaren öğlen saatlerine kadar direnişlerine devam etmeleri üzerine İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak olay yerine geldi.

Öfkeli kalabalık ile konuşan ve onları teskin etmeye çalışan albay Çolak, jandarmanın vatandaşla karşı karşıya gelmesini arzu etmediğini ifade etti.

Sağduyunun ön planda tutulmasının önemine değinen Albay Çolak, "Askerle vatandaş karşı karşıya gelmemeli. Devletin yolunu kapatamazsınız. Siz yolu açın biz firmaya ait aracı ilçe jandarma komutanlığına çekelim. Yasalar neyi gerektiriyorsa onu hayata geçirelim. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin jandarmasıyım, askerimi halkla karşı karşıya getirmem. Yasalar doğrultusunda bu soruna çözüm bulacağız." dedi ve bu konuşması öfkeli kalabalığı teskin etti, alkışlarla karşılandı.

İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak'ın bu girişiminin ardından, firmaya ait iş makinesi jandarma kontrolünde Samandağ'a kadar konvoy eşliğinde götürüldü.

Meydan köyü sakinleri kepçeyi taşıyan TIR'ın üzerinde köy çıkışına kadar yürüdü. Kalabalık grup köy çıkışında kepçeyi taşıyan TIR'ın üzerinden jandarma zoruyla indirildi. Grup, slogan attıktan sonra olaysız dağıldı.

Kaynak: http://www.beyazgazete.com/haber/2010/06/17/samandag-da-bin-500-kisi-ruzgar-enerji-santralina-karsi-cikti.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.