Blog Archive

Sunday, June 6, 2010

NUKLEER SANTRAL DE BUYUK KAZIK

Degerli okuyucular,

Bugun sizlerle az once asagida okudugum haberi ve Turkiye nin ilk nukleer santral projesinde donen buyuk ranti gozler onune sermek istiyorum.

Farkli kaynaklardan enerji elde edilmesine karsi degilim, fakat Rusya nin Turkiye ye attigi kazigin ve ortada donen ranti gostermek sart oldu.

Oncelikle birkac temel bilgi ile baslayalim:

Turkiye elektrik piyasasinda elektrigin KW saati icin ortalama odonen para ortalama 7,5-8 Euro Cent tir.

Bildiginiz uzere, Ruzgar Enerjisi icin 5,5 Euro Cent alim garantisi devlet tarafindan verilmisti. Bu rakamin Almanya 9,2 Euro Cent oldugunu da hatirlatirim.

Peki, nukleer enerji santrali icin devletin alim garantisi verdigi miktar ne?

12,25 Dolar Cent (Yani kaba hesap ile 10 Euro Cent). Diger bir deyisle, devlet her Kwh saat icin piyasa kosullarinin uzerinde bir miktar olan 10 Euro cent odeyecek.

Peki, Almanyada nukleer enerjinin devlete uretim maliyeti nedir?

Sasirmayin.

Tam tamina 2,65 Euro cent /KWh!

Kaynak: Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanligi (http://www.bmwi.de/BMWi/Navigation/Energie/kernenergie.html)

Devam edelim...

Peki Turkiyenin buradaki kaybi nedir buna bir bakalim.

Her KW saatte Turkiye, Almanya´ya gore 7,65 Euro cent
(10-2,65= 7,35 Euro Cent) daha fazla odeyecek.

Almanya´da devletin nukleere enerjiden elde edilen enerjinin KW saatine odedigi paraya gore, Turkiye nin bundan kaybini hemen hesaplayalim:

4800 MW lik bir Nukleer Santralden Turkiye nin gunluk kaybi 8.467.000 Euro (4800 MW x 24 saat x 7,35Euro cent / KWh).

Bu bir yilda, 3 milyar 91 milyon Euro yapar. Nukleer santral icin 60 sene devlet garantisi verilecegi medyada belirtiliyor, buradan toplam kayibi hesaplarsak, toplam kayip 185.4 Milyar Euro olacaktir.

Hadi diyelim, 20 milyar Euro nukleer santralin yapimina gitti.

Geriye kalan 165 milyar Euro, Turkiye ye atilan kazigin buyuklugudur. Ortada cok buyuk rant donmektedir. Ihale yapilmadan bu buyuklukte bir projeyi Rusyaya direk olarak vermek cok sakincalidir ve adil degildir.

Cok acik ve net soyluyorum :

Rakamlar ortadayken, Turkiye nin kaziklandigi asikar bicimde ortadayken, boyle bir anlasmaya "evet" demek Turkiye nin bugun ve gelecek 60 yilda ekonomik olarak kaziklanmasina bile bile evet demektir.

Akilli insanlar bunun arkadasinda cok buyuk bir rant dondugunu ve bazi kisilerin buyuk cikarlarinin oldugunu hemen gorurler.

Rakamlarin disinda,

- Nukleer Santralin Guvenligi
- Nukleer Santral den Cikan Atigin Depolanmasi
- Nukleer Santralin denetimi
- Teknoloji Transferi (yapilan anlasma ile hicbir Teknoloji transferi olmayacagi asikardir)

konulari oldukca onemlidir.

Turkiye nin birkac universitesinde Nukleer Enerji Muhendisligi gibi bolumler olmakla birlikte, nukleer enerji ve nukleer guvenlik alaninda yetismis insani yoktur. Dolayisiyla, Rusya nin yaptigi nukleer santrali kim denetleyecektir?
Bu gibi sorular halen cevaplanamamistir.

Ulkemizde ikinci bir CERNOBIL istemiyoruz. Unutmayin, CERNOBIL in izleri halen silinemedi ve bu nesiller boyu devam edecek.

Bu anlasma ile Turkiye nin 165 Milyar Euro kazik yiyecegi apacik ortadayken, anlasmayi oylayacak tum MILLETVEKILLERI nin bu konuyu bir daha dusunmelerini ve "HAYIR" oyu vermeye davet ediyorum.

Saygilarimla,

M.Sc. Ing- Levent Ergenc



MEDYADA BUGUN CIKAN BIR HABER:



Mersin Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santralini kuracak olan Ruslar, 7 MİLYAR DOLAR ORMAN PARASI ödeyecek


Santralin kurulacağı alanın bir bölümünün ormanlık arazi olması sebebiyle Rusya, Orman Genel Müdürlüğü'ne toplam 1 milyar dolarlık ağaçlandırma ve erozyon bedeli ödeyecek.


Ayrıca her yıl 100 milyon dolar, Rus şirketin cebinden arazi izin bedeli olarak çıkacak. Santralin 60 yıl işletmede kalacağı dikkate alındığında nükleer santral için ödenecek orman parası 7 milyar doları bulacak.

Türkiye'nin 50 yıllık nükleer santral kurma özlemi, Rusların Mersin Akkuyu'da yapacağı ilk santralle son bulacak. Ruslar, santrali kurmanın yanında Orman İdaresi'ne de ciddi bir kaynak aktaracak. Sebebi ise nükleer santralin yapılacağı arazinin bir bölümünün ormanlık alan olması. Mevzuat gereği Türkiye'de kurulacak ve nükleer santrali işletecek Rus şirket ormanlara 60 yılda 1 milyar doları peşin olmak üzere toplam 7 milyar dolar ödeyecek.

Mersin Akkuyu'da nükleer santralin Rusya tarafından inşa edilmesi için hazırlanan milletlerarası anlaşmanın imzaları, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 11-12 Mayıs tarihlerinde yaptığı Ankara ziyaretinde atılmıştı. Anlaşma TBMM gündemine gelmeyi beklerken Orman Genel Müdürlüğü harekete geçti. Enerji Bakanlığı'na resmi yazı gönderen kurum, Akkuyu'da nükleer santralin inşa edileceği alanın orman arazisi olduğunu belirterek, yasal yükümlülükleri hatırlattı. Orman Sayılan Alanlarda Verilecek İzinler Hakkında Yönetmelik uyarınca orman arazilerinde yapılacak tesisler için Orman Genel Müdürlüğü'ne belli oranlarda bedel ödenmesi gerekiyor. Ödenecek bedel, projenin toplam yatırım maliyeti üzerinden hesaplanıyor. İlgili yasaya göre nükleer santrali inşa edecek şirket Orman Genel Müdürlüğü'ne orman arazisine denk gelen toplam proje bedelinden bir defaya mahsus yüzde 3 oranında ağaçlandırma, yüzde 2 oranında erozyon bedeli ödeyecek. Bedel, projenin başlangıç aşamasında peşin olarak mahsup edilecek. Nükleer santralin inşaatının 20 milyar doları bulacağı tahmin edilirken nükleer santrali inşa edecek şirketin peşin ödeyeceği bedel 1 milyar doları bulacak. Kanuna göre Türkiye'de kurulacak Rus şirket ayrıca Orman Genel Müdürlüğü'ne her yıl proje bedelinin binde 5'ini 'arazi izin bedeli' olarak ödeyecek. Bu tutar da yıllık 100 milyon dolara denk geliyor. Nükleer santralin işletme süresi 60 yıl olarak dikkate alınırsa Rusya, işletim sürecinde ormanlara toplam 7 milyar dolar civarı bir rakam ödeyecek.

Rusya ile müzakereler kapsamında gündeme gelen konu için taraflar anlaşma müzakereleri sürecinde özel bir oturum düzenledi. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yüksek bir maliyet getiren düzenlemeyle ilgili Rus tarafına bilgi verdiklerini belirterek, yatırım maliyetleri hesaplanmasında orman bedellerinin de esas alınmasını istedi. Müzakereler sonunda orman bedelinin Rusya'nın Türkiye'de kuracağı nükleer şirket tarafından ödenmesi konusunda anlaşmaya varılarak sözleşmeye eklendi.

Tercüme tamam, anlaşma metni

1 Temmuz'a kadar Köşk'e gönderilecek

Türkiye-Rusya arasında imzalanan ve kısa bir süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelecek nükleer santral anlaşma metninin tercümesi tamamlandı. 12 Mayıs'ta anlaşmanın imzalanmasının ardından Enerji Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın hukukçulardan oluşan ekipi metnin Türkçeye tercümesini iki haftada tamamladı. Tercümesi tamamlanan metnin onay için önümüzdeki hafta TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. 30'a yakın kanun tasarısını gündeminde tutan TBMM'nin nükleer anlaşmaya öncelik vererek 1 Temmuz öncesi anlaşmayı görüşerek son onay mekanizması olan Cumhurbaşkanlığı'na göndermesi bekleniyor.


İlk nükleer santral 20 milyar dolara mal olacak Mersin-Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral, 4 ünite ve 4 bin 800 megavat kurulu kapasiteden oluşacak.

Yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak santralin tüm finansmanını Rusya karşılayacak, kamu santrale ortak olamayacak.

Nükleer santral inşası için Türkiye'de yüzde 100 sermayeli bir Rus şirketi kurulacak.

Rusya, kurulacak şirketin yüzde 49'a kadar hisselerini 3. bir şirkete devredebilecek.

Bu devirde Türkiye söz sahibi olacak.

Santralde üretilen elektriğin birim fiyatı 12,35 cent olacak.

2020'de tamamlanması planlanan santral, en geç Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te faaliyette olacak.

Kaynak: http://nethaber.com/Ekonomi/148406/Mersin-Akkuyuda-Turkiyenin-ilk-nukleer

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.