Blog Archive

Saturday, June 19, 2010

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak: Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun TBMM'de kabul edilmesini bekliyoruz

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, yenilenebilir enerjinin Türkiye'de kalıcı istihdamdan, ucuz enerjiye kadar pek çok çözümü beraberinde getireceğini belirterek, sektör olarak Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun TBMM'de kabul edilmesini beklediklerini açıkladı

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, yasanın kabuluyle başlayacak yatırımların ilk etapta 50 bin kişinin üzerinde istihdam yaratacağını düşündüklerini açıkladı. Çolak, rüzgar, güneş, hidrolik ve biokütle konusunda önümüzdeki 20 yılda dünyada 600 milyar doların üzerinde yenilenebilir enerji yatırımı yapılacağının tahmin edildiğini vurgulayarak "Bu da dünyada yenilenebilir enerji teknolojileri üreten, bu teknolojileri üreten firmalara parça tedarik eden, fizibilite hazırlayan, finansman sağlayan, teknik servis veren en az 20 milyon kişiye iş sağlamak anlamına geliyor. Rüzgar santralleri için de şu anda kısıtlı olan çalışan sayısının, projelerin hayata geçmesiyle 10 bin kişiyi bulacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu. Petrol, kömür gibi konvansiyonel enerji türlerinin sağladığı istihdam oranına kıyasla yenilenebilir enerji yatırımlarının yarattığı iş gücünün daha fazla olduğu belirten Çolak, Dünyada hızlı bir ivme yakalayan yenilenebilir enerji dallarındaki istihdam oranının ilerleyen yıllarda Türkiye ve dünyada önemli ölçüde artacağını öngörüyor.

SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'nun çıkmaması yüzünden yatırımcıların projeleri askıya aldıklarını belirterek "Yasa çıktığında Türkiye'de rüzgar türbini, su türbini, güneş panellerinin üretimi yaygınlaşacak. Bu, hem istihdama, hem vergiye, hem de ülkenin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak" dedi.

Nükleer ve termik santrallere göre rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin istihdam gücü daha yüksek. 1 megavat gücündeki güneş enerjisi santrali ya da rüzgar enerjisi santrali kurulurken ve işletilirken ortalama 10 kişi istihdam edilirken, aynı büyüklükteki termik santralin istihdam olanağı 1 kişi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlanan "Global Green New Deal'' başlıklı Politika Belgesi'ne göre, yenilenebilir enerjiye yatırım, hem ekonomik hem de fayda dağılımı yüksek. Son yıllarda 2.3 milyon civarında insan, küresel anlamda birincil enerji alanının sadece yüzde 2'lik kısmını oluşturan yenilenebilir enerji sektöründe iş buldu. Küresel olarak, 2030 itibariyle yenilenebilir enerji sektörüne tahmini olarak 630 milyar dolarlık yatırım, 2.1 milyon rüzgâr enerjisinde, 6.3 milyon güneş enerjisinde ve 12 milyon bioyakıt bağlantılı tarım ve endüstride olmak üzere, en az 20 milyon kişiye ek iş yaratacağı düşünülüyor.

Kaynak: http://www.yatirimlar.com/content/view/47174/19/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.