Blog Archive

Friday, December 17, 2010

Rüzgâr enerjisinden yerli sanayiye büyük destek

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik nihayet çıktı. Yönetmelikle birlikte isteyen herkes şirket kurmadan ve lisans almadan kendi ihtiyacı olan elektriği üretebilecek.

Yönetmeliğin elektrik üretimini artırması ve en az 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

3 Aralık’ta yürürlüğe giren ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’ sayesinde isteyen herkes şirket kurmadan ve lisans almadan kendi ihtiyacı olan elektriği üretebilecek. Ayrıca, üretilen ihtiyaç fazlası elektrik de dağıtım şirketine satılabilecek. Yönetmelik rüzgar enerjisinde yerli üreticinin önünü açan bir maddeye de imza attı. Yönetmeliğin 14. maddesinin 8. bendine göre “Gerçek ve tüzel kişi rüzgar santrali yatırımı için yerli rüzgâr türbinini tercih ederse, tüketim fazlası elektriği daha yüksek fiyatla satabilecek.”

Uzun süredir enerji sektörünün gündeminde olan yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte Türkiye’de rüzgar santrali yatırımlarının artacağını söyleyen, Türkiye’nin en eski ve yerli rüzgâr türbini üreticisi, SoyutWind’in Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, “Bu kalıcı istihdamdan, ucuz enerjiye kadar ekonominin en önemli sorunlarına çare olacak. Yönetmelik sayesinde, yerli sanayi gelişecek. Türbin, kanat, altarnatör ve dişli kutusu üretimi artacak. Ayrıca bunların satış ve pazarlamasında da birçok kişi görev alacak. Böylece yönetmelik sayesinde en az 10 bin kişiye istihdam yaratılacak” dedi.

10 bin kişilik istihdam rakamının orta ve uzun vadede daha da artacağını ifade eden Çolak, bu görüşünü Danimarka örneğiyle açıkladı. 5.5 milyon nufusu olan Danimarka’da 250 bin kişinin rüzgar enerjisi ile ilgili işlerde çalıştığını dile getiren Ali Çolak, “72 milyon nüfusu ve çok iyi rüzgarı olan Türkiye’de rüzgar enerjisi ile ilgili alanlarda istihdam edilenlerin sayısı kısa bir süre sonra 10 bin rakamının da üzerine çıkacaktır” diye konuştu.


Kaynak: http://www.malatyaguncel.com/news_detail.php?id=55610&uniq_id=1293219145

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.