Blog Archive

Friday, December 17, 2010

AKP NEDEN MERSİN'DE ISRAR EDİYOR

Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin proje tanıtımları için İstanbul'a gelen Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, Çırağan Sarayı'nda Enerji Bakanı Taner Yıldız'la bir araya geldi. Aylardır Mersin'de ve ülkenin dört bir yanında sürdürülen nükleer karşıtı eylemlere rağmen inşaat aşamasına gelen projeyle ilgili yapılan görüşmede konuşan Seçin, santralin güvenliolduğunu ve "üzerine uçak düşse bile" etkilenmeyeceğini söyledi.

20 milyar dolara malolacağı açıklanan ve 2013 yılında inşasına başlanacak olan nükleer santralin finansmanı ve güvenliğinin Rusya tarafından karşılanacağı, ömrünün de 60 yıl olacağı belirtiliyor.
İstanbul'da görüşmenin yapıldığı saatlerde bir açıklama yapan nükleer karşıtı çevre örgütleri, Putin'in 'nükleer şeytanı' olarak adlandırdıkları santrali Akdeniz'de yuvalandırmayacaklarını belirtiler. Ecevit hükümeti döneminde Türkiye'nin nükleer santralden vazgeçtiğinin anımsatıldığı açıklamada, AKP hükümetinin nükleer santral yapımı projesinin peşine düşere Türkiye'yi felaketin eşiğine sürüklediğinin altı çizildi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan da, 16 Aralık’ta Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı.
İŞTE O AÇIKLAMA
"1990’lı yıllarda bizler rüzgar santrallerinden bahsederken siyasi çevreler rüzgar santrallerinin yeterli olmayacağını söylüyorlardı. Şimdilerde Türkiye’de yaklaşık 1000 MW gücünde Rüzgar santralleri kurulmuş durumdadır. Yani birçok yakıt harcayan santrallerin gücüne ulaşılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin enerji ihtiyacının çok çok üstünde Rüzgar santralı yapmak isteyen firmalar Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na (EPDK) başvurmuşlardır.
Yine bugünlerde güneş enerjisi önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’den ve Rusya’dan bilim insanları bu konuya önem vererek, ortak araştırma merkezleri kurarak gelecek için projeler üretebilecekken, bu anlamsız yatırımın Akdeniz’de ne işi vardır?
İklim değişikliğinin en önemli tehdit edilen bölgesi durumunda olan Akdeniz, bir defa daha “nükleer şeytanın” tehdidi altındadır. İnsanlıkbu bölgelerde binlerce yıldır barış içinde yaşarken Putin’in bu nükleer şeytanı Akdeniz’e yuvalandırmasının inadı niyedir?
Bizler Akdeniz’de İklim değişikliğiyle mücadele ederken, nükleer santral belasıyla da mücadele etmekten geri durmayacağız. Bu nükleer santrali Akdeniz’in kıyısına kurdurtmayacağız!"

Sabahat Aslan, Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü
Prof. Dr. Figen Doran, Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE) Dönem Sekreteri


Kaynak: http://www.odatv.com/n.php?n=akp-neden-mersinde-israr-ediyor-1612101200

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.