Blog Archive

Wednesday, July 25, 2012

Rüzgar sorunsuz ve yararlı enerji

Rüzgar sorunsuz ve yararlı enerji

Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı ve Eurosolar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın konuşmacı ve oturum başkanı olarak katıldığı 11’inci Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı 2012 sona erdi.

Bu yıl ‘Community PowerCitizens, Power’ (Halkın Enerjisi Vatandaşların Enerjisi) adı altında üç gün süren etkinlik Bonn’daki eski parlamento binası olan Dünya Konferans Merkezi’nde yapıldı. Dünyanın 50 ülkesinden uzmanların katıldığı 40 değişik oturumda 200’e yakın sunum yapıldı. Yapılan konuşmalarda, ana konferans teması olan Halkın Enerjisi Vatandaşların Enerjisi’ne özellikle odaklanılarak, rüzgar enerjisi kullanımının tüm yönleri ele alındı.

Çözümden yana olun

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği (WWEA) ve Alman Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (BWE) ev sahipliği yaptığı konferansın son gününde “Neden enerjinin etkin kullanımı, Neden yenilenebilir enerji, Ve Neden yüzde 100 yenilenebilir enerji” konulu bir sunum yapan Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bu konuda çözümle sorunun bir arada ele alınmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Uyar, “Enerjide sorun ile çözümü ayırt etmediğiniz zaman, hem nükleer, hem petrol, hem rüzgar, hem kömür dediğiniz zaman siz rüzgar sevmiyorsunuz demektir. Kömüre devam etmek istiyorsunuz demektir. Bu yüzden sorun ile çözümü ayırt etmek gerekiyor. Yüzde yüz yenilenebilir enerji çözümüne kitlenmediğiniz zaman bütün yaptıklarınız sorundan yana olmaktır. Herhangi bir kaynağın kullanılabilmesi için teknolojinin olması, karar vericilerin sorundan değil çözümden yana olması gerekir” dedi.

Türkiye’de termik santraller yapıldığı taktirde bütün bunların bedelini uzun yıllar toplum olarak Türk milletinin ödeyeceğini de dile getiren Uyar, bu kadar rüzgarı ve güneşi olan Türkiye’de doğrudan bu sorunları yaşamadan, başkalarının çöplerine ev sahipliği yapmadan geçebileceğimizi dile getirdi.


Kaynak: http://www.hurriyet.de/haberler/ekonomi/1240258/ruzgar-sorunsuz-ve-yararli-enerji

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.