Blog Archive

Wednesday, July 25, 2012

Konyada MUTLU 5 RES Projesi

Temiz enerji olarak bilinen ve kendisini yenileyebilen rüzgâr enerjisi dünyanın her yerinde enerjide tasarruf sağlamak için kullanılıyor. Konya’da da kendini yenileyebilen rüzgâr enerjisi santralleri Meydan Köy yakınlarında kurulacak

Dünyanın en temiz enerjisi olarak bilinen rüzgâr enerjisi Konya’da da kurularak hayata geçirilecek. Rüzgâr enerjisi santralini Meydan Köy’ü yakınlarına kuracak olan Mutluer Enerji Üretim Yatırım İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri kurulacak olan 44 MW 5 Rüzgâr Enerjisi Santrali hakkında Meydan Köy’ü sakinlerini bilgilendirdi. Bilgilendirme semineri için köyde bulunan Mutluer Enerji Üretim Yatırım İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kemal Demirkol, Meydan Köy’ü sakinlerine rüzgâr enerjisinin faydasından bahsederek, “Ülkemizde elektrik enerjisi ihtiyacı, sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Elektrik enerjisi ürütebilmesi için gerekli kaynakların yetersizliği nedeni ile Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke konumundadır. Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES), yerli kaynakların kullanımına imkân vererek ithal yakıt bağımlığını azaltması, ekonomik olması ve sera gazı salımına neden olmaması nedeniyle hızla artan elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında fosil yakıtlarla çalışan termik santrallere göre birçok fayda sağlamaktadır” dedi. Yapacakları rüzgâr enerjisi türbinlerinin nerelerde olacağını söyleyen Demirkol, şunları kaydetti: “MUTLU 5 RES Projesi çevresinde yapılacak olan santraller Selçuklu İlçesi, Çandır Köyü ve Meydan Köy’ü yakınlarında olup, mevcut rüzgâr potansiyelini elektrik enerjisine dönüştürmek üzere planlanmıştır. Yapılacak olan MUTLU 5 RES’e türbinlerinin toplam kurulu gücünün 44 MW olması planlanmaktadır. İlk aşamada her biri 2 MW olan 22 türbin kurulması öngörülmüş olup, seçilecek türbin kapasitesine göre, bu sayının azalması söz konusudur. Türbinlerin Selçuklu İlçesi’ne bağlı Çaylaz Tepe, Oyukoyan Tepe, Kulaklıkaya Tepe, Sivri Tepe, Bozdağ, Meydanbeli Tepe, Kuzukıran Tepe mevkilerine konumlandırılması planlanmaktadır. Yerleşim yerlerine en yakın türbin Çandır Köyü’ne 974 metre, Meydan Köyü’ne 2 bin 917 metre mesafededir.”

SANTRALLER ÇEVREYE ZARAR VERMEYCEK
Yapılacak olan rüzgar enerjisi santrallerinin çevreye olumsuz etkisi olmayacağını söyleyen Demirkol, “Projenin çevresel etkilerinin belirlenmesi amacıyla, ilgili yönetmelikler kapsamında, proje tanıtım dosyası hazırlanmış ve ilgili makamlardan onaylar alınmıştır. Bu kapsamda, projenin inşası ve işletmesi esnasında ortaya çıkacak etkiler, başta gürültü, toz, katı ve sıvı atıklar, doğal hayata etki eden maddeler belirlenmiş ve bu etkilerin en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Bu önlemler, kazı atıkları uygun alanlara depolanacak toz oluşumunun azaltılması için sulama yapılacak, evsel nitelikte katı ve sıvı atıkları uygun şekilde depolanacaktır. İşletme aşamasında öngörülen en önemli etki gürültü olup, kurulacak olan türbinlerin yerleşim alanlarına uzak olması nedeniyle hesaplanan değerlerin sınır değerlerin altında olduğu belirlenmiştir. Sizin köyünüz türbinlere uzak olduğu için evlerinize gelecek olan ses, ofisinizde çalışırken ki gelen bir ses kadar olacak” ifadelerini kullandı.

KÖYDE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Köy sakinlerinin rüzgâr enerjisinin köylerine ne gibi fayda sağlayacağı sorusuna cevap veren Demirkol, “Projenin işletmeye geçmesi sonrasında üretilecek olan elektrik enerjisi miktarı yılda ilk tahminlere göre yaklaşık 190,6 GWH olarak belirlenmiş olup, bu miktar yaklaşık olarak 90 bin nüfuslu bir yerleşim biriminin elektrik ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Proje inşaat çalışmalarına bu yılsonunda başlanması planlanıyor. İnşaat ve türbinlerin yerleştirilmesi çalışmalarının yaklaşık olarak 4–6 ay sürmesi planlanmaktadır. İnşaat süresince ortalama 40 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Tesis işletmeye alındığı zaman ise, yaklaşık 10 kişiye doğrudan ve sürekli iş imkanı sağlanacak. Buranın halkına bu istihdamlar sıralamasında öncelik verilecek. Bunların dışında da inşaat alanında çalışacak olan insanlar burada kalacağı için sizlere ayriyeten gelir getireceği düşüncesindeyiz” dedi.

ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERECEK

MUTLUER Şirket Yetkilisi Umut Pekel de Meydan Köy yakınlarında uzun zamandır çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Rüzgar konusunda verimli olan yerleri tespit etmek ve oralarda tesisler yapmak için çeşitli çalışmalar yaptık. 2006 yılından bu yana rüzgar enerjisi hakkında ölçümler yapıyoruz. Rüzgar santrallerinin inşaatına bu sene sonuna doğru başlayarak ve 1 veya 1 buçuk sene içerisinde bu projeyi tamamlayarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. 49 yıllık lisans süresinde burada elektriği üreteceğiz. Üretilen elektrik sistem anlaşmaları sonucunda devlete verilecek. Ticaretin gelişmesi için, çalışan insanların ihtiyaçları konusunda bölge halkına büyük ekonomik destek de sağlayacak. Burada üretilecek olan yıllık 150 milyon kilovat elektrik üretilecek. Bu elektrik ile elektrik üretiminde kullanılacak olan yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı yapılmayacak” dedi. 


Kaynak: http://www.merhabahaber.com/haber/72190/Ruzgar_enerjisi_kalkindiracak.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.