Blog Archive

Thursday, March 29, 2012

Hummer'ı giydiren TPI Türkiye'de rüzgâra geldi

Hummer'ı giydiren TPI Türkiye'de rüzgâra geldi


Hummer ciplerine kompozit giydiren ABD'li TPI, rüzgâr yatırımına geldi. Alke İnşaat ile ortak olan Arizonalı TPI, İzmir'de üreteceği rüzgâr kanatlarını dünyaya satacak.

Türkiye'deki yenilenebilir enerji potansiyeli yabancıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Pazarın 2015'te 10 bin, 2023'te ise 20 bin MW'lık bir kapasiteye ulaşması yerli firmaları yatırıma, yabancıyı ise ekipman üretimine yöneltti. Türk firmalarının yenilenebilir enerjiye milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını açıklaması, rüzgâr santrali üretimlerinin de önünü açtı. ABD'nin en büyük rüzgâr enerjisi ekipmanları üreticilerinden TPI Composites, İzmir'e üretime geldi.

İLK KEZ ÜRETİLİYOR

Alke inşaat ile işbirliği anlaşması imzalayan ABD'li şirket, TPI Kompozit Kanat Sanayi adlı bir firma kurdu. İzmir'de 33 bin metrekarelik tesisten bölge ülkelerine de ihracat gerçekleştirilecek. Alke'nin 2008'de rüzgâr santrali kulesi üretmeye başladığını kaydeden Alke İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Koordinatörü Ayhan Kemaloğlu, "Türkiye'de bir ilk olan rüzgâr kanadı tesisinde ilk planda 350 kişi çalışacak. Önümüzdeki yıllarda gelen siparişlerle hem üretim alanı genişleyecek hem de istihdam artırılacak. 2014 yılına kadar 600 kişiye iş imkanı yaratmak istiyoruz" dedi. Rüzgâr kanadı üretiminin Türkiye'de ilk kez gerçekleştirileceğini anlatan Kemaloğlu, "Üretimimiz, ithalat bağımlılığının da önüne geçecek" diye konuştu. TPI Composites CEO'su Steve Lockard, Türkiye'deki tesisle uzun yıllardır müşterisi olan firmalara ürün sağlanacağını belirtti. Lockard, "Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika için Türkiye mükemmel bir noktada yer alıyor" diye konuştu.

Dev aracı 420 kilo zayıflattı

2 bin 500'den fazla çalışanı olan TPI, ABD ordusuna taktik araçların kaplamalarını üretiyor. Ticari olarak Hummer adıyla bilinen askeri ciplerin dış kabinlerini yapan TPI sayesinde yeni zırh olarak kullanılan kompozit ile 2.3 ton boş ağırlıklı araç 420 kilo hafifledi.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/03/26/hummeri-giydiren-tpi-turkiyede-ruzgra-geldi

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.