Blog Archive

Friday, March 16, 2012

Dursunbey'e Rüzgar Türbini

Dursunbey'e Rüzgar Türbini

Elfa Elektrik Üretim A.Ş., Balıkesir'in Dursunbey ilçesine 5 adet rüzgar türbini kuracak.

Elfa Elektrik Üretim A.Ş., Balıkesir'in Dursunbey ilçesine 5 adet rüzgar türbini kuracak. Dursunbey Belediyesinin destekleyeceği projenin diğer yatırımcı firmalara örnek olması bekleniyor.

Dursunbey'de son yıllarda gündeme gelmeye başlayan Rüzgar türbini hayalleri gerçek oluyor. Oldukça yüksek tepelere hakim olan Dursunbey'de çeşitli araştırmalar yapan Elfa Elektrik A.Ş., proje etütlerini tamamlayıp Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 21 Nisan 2011 belgeli izni ile 5 adet türbini Umurlar ve Kızılöz köylerindeki hakim tepelere kuracak. Geçtiğimiz bir yıldan bu yana yerel yöneticilerin bilgisi dahilinde Dursunbey'de araştırma yapan firma yetkilileri projeyi hayata geçirmek için harekete geçti. Bu kapsamda Elfa Elektrik Üretim AŞ. Dursunbey sınırları içerisinde bir adet rüzgar santrali projesinin hayata geçirilmesi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin regülasyonlarına uyumlu olarak çevresel anlamdaki etkilerini tartışmak üzere Kızılöz Köy Kahvesi'nde kamu yetkilileri ve yerel halkın da katılımıyla projenin tüm teknik detayları ve muhtemel etkilerinin tartışılacağı bir toplantı düzenleneceği bildirildi. Firma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Elfa Elektrik'e ait Umurlar Rüzgar Santrali projesinin Kurugedik Tepe, Ayıini Tepe, Uzunmezar Tepe, Sakarı Tepe ve Tuzla Tepe mevkilerinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje sahasının büyük oranda Çevre ve Orman Bakanlığı mülkiyetinde olduğu, küçük bir kısmının ziraat alanı olduğu belirtildi. Saha üzerinde radar, herhangi bir tesis, imar, milli park gibi yapılanma ve planlama da bulunmuyor. Kurulacak Rüzgar Enerji Santrali'nin (RES), yerleşim alanı veya herhangi bir yapıdan etkilenebilecek bir özelliğinin bulunmadığı, sahalar ve çevresinin SİT kapsamında da olmadığı kaydedildi.

Dursunbey'e kurulması planlanan bu projenin ilçe ve bölge için büyük önem taşıdığı, gelecekte birçok firmanın elektrik üretimi için son derece uygun olan bölgedeki tepelerde RES projelerini uygulamasının beklendiği ifade edildi. - BALIKESİR

Kaynak: http://www.haberler.com/dursunbey-e-ruzgar-turbini-3443658-haberi/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.