Blog Archive

Monday, September 6, 2010

Mersin Mut Rüzgar Enerjisi Santrali Açıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak 'ANA' ile geldiği Konya'dan, 'Oba' helikopteriyle saat 15.40'ta Mersin'in Mut ilçesine geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak 'ANA' ile geldiği Konya'dan, 'Oba' helikopteriyle saat 15.40'ta Mersin'in Mut ilçesine geldi. Başbakan Erdoğan'ı, Özü köyünde oluşturulan pist alanında Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve öteki ilgililer karşıladı.

Başbakan Erdoğan, Ağaoğlu Enerji Grubu'nun Mersin'in Mut ilçesinde yapımını tamamladığı rüzgar enerji santralini törenle hizmete açtı. Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, "Biz petrol ve doğalgaz ihtiyacımızı yurt dışından karşılıyoruz. Yeri geliyor dışarıdan kömür ithal ediyoruz.

Sadece kömür ve doğalgaz ihtiyacımızı karşılamak için her yıl 25 milyar dolar döviz yurt dışına gidiyor. Bu kaybımızı telafi etmenin en önemli yolu da alternatif enerji kaynaklarımızı devreye sokmaktır. Kıt ve yoksun olsak da alternatif enerji kaynakları bakımından son derece önemli enerji alanlarına sahibiz. Şimdi ben bir şey söylüyorum ülkem adına.
Ali Bey damdan düştü çok haklı. İşte 12 Eylül'deki halk oylaması bu bürokrasinin önündeki engelleri de kaldıracak bir süreçtir. Aynı sıkıntıları yaşadığımız için buna çok önem veriyorum. Bu ülkede bir bürokratik oligarşinin hegemonyayı nasıl estirdiğini biliyoruz. Özellikle ardı ardına kurulan rüzgar enerji santralleri ile yavaş yavaş potansiyelimizi harekete geçirmeye başladık.
Hala potansiyelimizi tam manasıyla kullanabiliyor değiliz. Vakit kaybetmeden bu alanlardaki yatırımlarımızı hızla arttırmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan daha fazla istifade etmeliyiz. Alternatif enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması yönünde araştırmalar, çalışmalar sürüyor. Bakın burada bir konuyu özellikle gündeme getirmek istiyorum.
Yapılan hesaplara göre 2030 yılına kadar olan dönemde dünyadaki enerji talebinin yüzde 50 oranında artacağı söyleniyor. Dünyadaki mevcut petrol rezervlerinin 41 yıl yeteceği söyleniyor. İşte bütün bu göstergeler 30-40 yıl sonra dünyamızın bugünkünden çok daha farklı olacağını işaret ediyor. Ülkemizin bu vizyonuna değerli katkılar sunan Ağaoğlu enerji grubuna ve tüm özel sektör temsilcilerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü yapılarak üretime başlayan 33 MW kapasiteli Mersin Rüzgar Enerjisi Santrali'nin toplam 90 milyon Türk Lirası yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlanarak hizmete girdiğini kaydetti.
Orta ve Batı Akdeniz bölgesinde kurulan ilk rüzgar enerji santrali olma özelliği taşıyan Mersin Rüzgar Enerji Santrali'nin ülke ekonomisi ve çevre açısından da kazanç sağlayacak bir yatırım olma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Ağaoğlu, "Santral yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyecek bir yatırım sayesinde ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon Türk Lirası tutarında yerli kaynağın ülke dışına çıkışının da önüne geçilecek.
İnşaat projelerimizi kısa sürede hayata geçirmedeki başarımızı Mersin Rüzgar Enerji Santrali'ni 8 ay gibi rekor bir sürede devreye alarak enerji alanındaki projelerimizde de gösterdik. Temiz enerjiye yatırım yapma kararlılığımızı bugün temellerini attığımız 93 MW lik Şah rüzgar Enerji Santrali ile gösteriyoruz.
Ağaoğlu Enerji Grubu olarak temiz enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
Santralin yılda asgari 120 milyon KWH enerji üreterek 12 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Açılışa Ağaoğlu şirketler grubunun üst düzey yetkililerinin yanı sıra milletvekilleri, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve bürokratlar katıldı. Başbakan Erdoğan, Mut'taki programının ardından partisinin düzenlediği mitinge katılmak üzere helikopterle Mersin'e hareket etti.

Kaynak: http://www.mersinhaber.com/19939-mersin-mut-ruzgar-enerjisi-santrali-acildi.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.