Blog Archive

Wednesday, December 16, 2009

Yenilenebilir enerjide 2010 patlama yılı olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, devam eden projelerle özellikle yenilenebilir enerji açısından 2010 yılının "patlama yılı" olacağını söyledi. Köktaş, 2010 yılının enerjide ciddi finansmanların yapılabileceği ve yatırımların hızlanacağı bir yıl olacağını kaydetti. Özel sektörün finansmana erişiminde sıkıntı olmadığını savunan Köktaş, "Elinde fizibilitesi ve ölçümleri yapılmış, adam akıllı projesi olup da finansman bulamayan yoktur. İddialı bir şey söylüyorum ama bu doğrudur" diye konuştu. Köktaş, elektrik, doğalgaz, petrol sektörlerine ait birincil ve ikincil mevzuatları gözden geçirdiklerini belirterek uygulamadaki sorunları ortadan kaldıracak değişikliklere gidileceğini ifade etti.
En büyük yatırım bu yıl yapıldı


Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'nin (GAZBİR) Kayseri'de düzenlediği 2'nci sektör toplantısı kapsamında gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Köktaş, 2009 yılında 2700 MW kurulu gücün hizmete alındığını ve bunun Türkiye tarihinde bir defada devreye alınan en yüksek kurulu güç olduğunu ifade etti. Köktaş, sektöre 6.5 milyar TL büyüklükte yatırım yapıldığını belirterek bu rakamın da Türkiye tarihindeki en büyük enerji yatırımı olduğunu vurguladı. 2008 yılının kriz yılı olmasına rağmen 6.6 milyar dolarlık devralma ve birleşme gerçekleştiğine dikkat çeken Köktaş, Avrupa Yatırım Bankası'nın (AYB) yakın bir zaman içinde Türkiye'ye 750 milyon euroluk kredi açtığını vurguladı. Köktaş, AYB'nin bugüne kadar Türkiye'ye yenilenebilir enerji alanında kredi verdiğini ancak açtığı bu son kredi diliminden ilk defa elektrik dağıtım sektörünün de faydalanabileceğini dile getirdi. Enerji sektörünün şu anda proje finansmanları içinde bir numara olduğunu ifade eden Köktaş, "Garanti, Akbank, İş Bankası, Vakıfbank ve diğer birçok bankaya sorun, proje kredileri içerisinde enerjinin payı nedir? Bunlar içerisinde bir numara enerjidir" diye konuştu. Köktaş, yabancı yatırımcıların da öncelikle regülasyonlara baktığını belirterek yabancıların sektöre girişinin fazla olduğuna dikkat çekti.

Hasan Köktaş, fiyat oluşumlarında maliyet ve kâr dışında uluslararası risklerin de bir parametre olduğunu belirterek paktlar, dostluk ve düşmanlıkların enerji içinde gelişmeye devam etmesi durumunda maliyetinden ve olması gerekenden daha yüksek enerjinin tüketilmesi zorunda kalınabileceğini vurguladı. Köktaş, bunların önüne geçilmesi için bölgesel enerji işbirliklerinin arttığına dikkat çekerek Akdeniz, Baltık, Güney Amerika gibi bölgelerde yapılan bölgesel işbirliğine Karadeniz Bölgesi için de ihtiyaç olduğunu söyledi. Köktaş, doğalgazın birçok bölgeye ulaşmasına rağmen abone sayısındaki artışın daha az olduğuna dikkat çekerek alternatif yakıtlara göre en avantajlı yakıtlardan birinin doğalgaz olduğunu da vurguladı.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.