Blog Archive

Monday, December 28, 2009

GE den Türkiye'de rüzgar için fabrika

GE Türkiye'de rüzgar için fabrika kurup bölgesel üssü yapmak istiyor

28.12.2009 | Begüm Gürsoy


Rüzgar santralı için gerekli olan kule, kanat ve türbin gibi ekipmanları üreten ABD'li General Electric, Türk pazarını fabrika kurmak için yakın markaja aldı. Rüzgar santrallarının yeni kurulacağı Türkiye pazarına ekipman tedarik yönüyle girmeye hazırlanan GE, bunun için fizibilite çalışması başlattı. GE, projeyi hayata geçirmek için teşviklerin artırılması ve rüzgar yatırımlarının başlamasını bekliyor.

Referans'ın sorularını yanıtlayan GE Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe, Avrupa'nın kendileri için büyüme bölgesi olduğunu belirterek, "Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri özellikle çekici. Taşıma maliyetlerini azaltmak için bölgede bir ikmal üssüne sahip olmak akla yatkın ve Türkiye bunun için iyi bir aday. Türkiye'nin bölgenin ikmal üssü olarak kullanılması hakkında fizibilite çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu. Maltepe, teknik açıdan evet dedikleri üretim fabrikasını maliyet yönünden de değerlendirmeleri gerektiğine dikkat çekerek, üretim tesisi için öncelikle verilecek teşviklerle pazarın olgunlaşmasının gerektiğine dikkat çekti.

Kule ve kanat için çalışma başladı

Maltepe, şu anda kule ve kanat imalatı konusunda çalışma ile görüşmeler olduğunu belirterek, sonraki aşamada ise türbin makine dairesinin Türkiye'de üretilmesinin düşünüldüğünü ifade etti. Maltepe, mali yönden değerlendirmelerin ise devam ettiğini belirterek," Türkiye geniş bir pazar, üretimin Türkiye'de yapılabilmesi için Türkiye'de pazar şartlarının olgunlaşması gerekiyor. Üretime geçişi rüzgar enerjisine verilecek güçlü teşvikler tetikleyecek" diye konuştu.
Maltepe, rüzgar türbinlerinin çok büyük ebatta ve ağır makineler olması nedeniyle nakliyesinin maliyetli olduğunu belirterek, bu nedenle üreticilerin fabrikalarını pazara yakın bölgelere kurmayı tercih ettiklerine dikkat çekti. Türkiye'de türbin üretmek için öncelikle yenilenebilir enerji taban tarifelerinin iyileştirilmesi ve yatırımların artması gerektiğini vurgulayan Maltepe, "Türkiye pazarında her yıl 1.500 MW- 3.000 MW'lık yatırım yapılırsa tedarikçiler için burada türbin üretmek cazip hale gelebilir. Bu da nakliye maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur" dedi.

Teşvik Avrupa seviyesine getirilmeli

Maltepe, Türkiye'deki elektrik tüketiminin ekonomik kriz sonrası her yıl artacağını vurgulayarak, şartların sağlanması durumunda 10 yıl içinde 20 bin MW kurulu rüzgar gücüne ulaşmanın hedeflenebileceğini söyledi. Yeni türbin siparişi konusunda Türkiye'de birçok firma ile görüşme halinde olduklarını söyleyen Maltepe, "2010 yılında teşviklerin artırılması ve lisanların yatırımcılara verilmesi gerçekleşirse bu görüşmeler yeni siparişlere dönüşecek" dedi.
Maltepe, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan alım garantisinin 1 kWh elektrik için 5.5 eurocent olduğunu Avrupa ülkelerinde ise 8-16 eurocent arasında uygulandığını belirterek, teşviklerin Avrupa'ya yakın olması durumunda yatırımların artabileceğini anlattı. Maltepe, yeni enerji yatırımlarının zorunlu olduğunu ifade ederek, pazarda Türk şirketleri ile kurulan ortaklıklar ile rol almak istediklerini kaydetti. Haziran ayında Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören yasa tasarısı ile rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik için daha yüksek alım garantileri öngörülmüş ve Türkiye'deki ekipman üretimine de teşvik verilmesine yönelik bazı düzenlemelerin önü açılmıştı. Ancak bu tasarı daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan engeline takıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise, 2010 yılının ilk çeyreğinde bu tasarıyı yeniden Meclis gündemine taşımayı hedefliyor.


GE RÜZGARDA NELER YAPIYOR

Bugün 23 ülkede toplam gücü 18.000 MW'i bulan GE rüzgâr türbini filosu çalışıyor. Filonun ülkelere göre dağılımında ise ilk 5 sırayı ABD, Almanya, İspanya, Kanada ve Çin alıyor. Amerika, Kanada ve Çin'de 1.5MW'lik türbinler üretip satan GE, Avrupa'da ise 2.5MW'lik türbinler üreterek satıyor. Avrupa ülkelerinde rüzgar enerjisi için kullanılabilir arazilerin daha küçük olmasından dolayı daha büyük türbinler tercih ediliyor. GE, ABD'de 845 MW büyüklüğünde bir rüzgar çiftliği projesine 1.4 milyar dolarlık 338 adet rüzgar türbini tedarik etmeye de hazırlanıyor. Proje tamamlandığında dünyada faaliyet gösteren rüzgar çiftlikleri arasında en büyük ünvanını alacak.

Kaynak: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134641&KTG_KOD=480

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.