Blog Archive

Wednesday, December 16, 2009

Sanayicinin umudu rüzgar enerjisi

Sina Enerji A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, küresel krizle birlikte artan enerji maliyetleri nedeniyle sanayicinin ciddi anlamda darboğaza girdiğini belirtti. Türkiye'nin enerji üretiminin de tüketimi karşılayacak düzeyde olmadığını, bu nedenle şirket olarak yenilenebilir enerji kaynakları üreterek ülkenin ucuz enerji ihtiyacına katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade eden Kavlak, “Bu çerçevede yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye şartlarına uygun, az rüzgarla yüksek randıman sağlayan rüzgar tribünleri geliştirerek, patentini aldık” dedi.

RÜZGARI KULLANARAK ELEKTRİK MALİYETİNDEN KURTULUYORLAR


Kavlak, daha önce yurt dışından ithal edilen rüzgar tribünlerinden, Avrupa ülkelerinin hava şartlarına göre üretildiği için Türkiye'de çok fazla verim alınamadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “İthal rüzgar tribünleri 15 metre/saniye rüzgar hızında maksimum yüzde 30 randımanla çalışıyor. Yalnız 15 metre/saniye rüzgar hızı ülkemizde yılda 3 gün alınmasından dolayı bu tribünler kurulduğu yerlerde randıman yüzde 25'i geçmiyor. Bizim tribünlerimizden ise 5 metre/saniye rüzgar alınan yerlerde dahi yüzde 50 randımanla çalışabiliyor.

Fiyatları da daha ucuz, verimi daha yüksek olduğu için sanayicilere ürünlerimiz çok cazip geldi. Türkiye'nin her bölgesinden yüzlerce sanayici artık elektrik maliyetinden kurtulmak için rüzgar tribünü kurmak istiyor. Oldukça yoğun talep alıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz rüzgar tribünü için 3 ay içinde sanayicilerden yaklaşık 50 milyon dolarlık sipariş aldık.” Sanayicinin rüzgar tribünleriyle ihtiyacı kadar elektriği üretip fazlasını, alınacak lisansla özel sektöre veya devlete satma imkanı olduğunu anlatan Kavlak, tribünlerin 2 ile 5 yıl arasında kendini amorti edebildiğini bildirdi.



HEDEF ENERJİDE DIŞARININ TÜRKİYE'YE BAĞIMLI OLMASINI SAĞLAMAK


Kavlak, 10 kilovattan 1 megavata kadar farklı kapasitedeki rüzgar tribünlerinin fiyatının 41 bin dolardan 1 milyon 276 bin dolara kadar değiştiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Tribünlerimize yurt dışından talep var. Birçok ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor. Yurt dışından da özellikle Rusya, Kazakistan, Bulgaristan, Nijerya gibi ülkelerden yoğun talep geliyor. Siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı değil, dışarının Türkiye'ye bağımlı hale gelmesini sağlamak. Rakamsal anlamda da 2010 yılında 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu Türkiye için de büyük bir kazanç olacak.”


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.