Blog Archive

Thursday, February 19, 2015

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Sektör Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya’da rüzgar santrallerinde yapılan ölçümlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğünün hesaplandığını belirterek, "Türkiye’deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya'da rüzgar santrallerinde yapılan ölçümlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğünün hesaplandığını belirterek, "Türkiye'deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) Sektör Toplantısı'na katıldı. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Yıldız, toplantının sektöre mutlaka faydalar getireceğini düşündüğünü belirterek, İspanya'da Kraliyet Kuşlarını Koruma Derneği'nin bir rapor hazırladığını ve raporda rüzgarın aslında bahsedildiği kadar zararının olmadığının ortaya konulduğunu ifade etti. İspanya'da 18 tane rüzgar çiftliğinde yaklaşık 700 tane türbin üzerinde fiili olarak yapılan ölçümlemelerle beraber ölen kuşların oranının bahsedilenin çok altında olduğunun belirlendiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

"Yine ABD'de yalnızca binalara çarparak ölen kuş sayısı 1 milyar civarında. Hareketli otomotivlere 80 milyon adet civarında kuşun öldüğü tespit edilmiş. Rüzgar santralleriyle yapılan bütün bu işlerde 10 binde birinden daha az sayıda kuşun öldüğü hesaplanmış. Bütün bunlara baktığımızda gerek Türkiye'deki bu konunun nezaketini istismar edenler, gerekse çevre gerekçesinin arkasına sığınıp da yapanların aslında daha temel daha doğru bir gerekçe bulmaları lazım geldiğini söylemek isterim. Bunlar gerçekçi şeyler değil. Bize her türlü şey emanet edilmiş durumda. Hayvanlar, çevre, orman, yeşil hepsi bize emanet edilmiş durumda ama bir yandan da ülke kalkınmasını tamamlayacak. O yüzden bunların arasındaki dengeyi korumak açısından da son derece önemli olduğu kanaatindeyim."
"14 BİN MEGAVAT DEDİĞİMİZ GÜÇ TÜRKİYE'NİN 3 YILLIK BÜYÜMESİNE KARŞILIK GELEN BİR GÜÇ"
Acele kamulaştırmalarla ilgili karar iptallerine değinen Yıldız, "Bu yaklaşık 14 bin megavatlar civarında. 14 bin megavat dediğimiz güç Türkiye'nin 3 yıllık büyümesine karşılık gelen bir güç. Yani Türkiye o 3 yıllık büyümesini geride kalmamak amacıyla bütün bu yatırımlarını daha da hızlandırarak o 3 yılı telafi ederek şuanda arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir problem yaşamayacak noktaya geldi" değerlendirmesinde bulundu.
Bugün güneş enerjisiyle alakalı Türkiye'de geçen yıl 6 tane büyük fabrika kurulmuşken, Almanya'da güneş enerjisiyle alakalı 3 tane fabrikanın iflas ettiğini ifade eden Yıldız, "Bizler doğru tercihleri doğru zamanlarda yapmamız lazım. Yasal düzenlemeleri, bununla alakalı yönetmelikleri yine sivil toplum örgütlerimizle ve sektör sahiplerimizle beraber yapacağız" dedi.

"YATIRIMA BAŞLADIKTAN SONRA ORMAN BAKANLIĞIMIZIN HARÇLARLA ALAKALI ALMIŞ OLDUĞU İÇ YÖNETMELİK KARARININ YATIRIMCIYA OLUMSUZ YANSIDIĞINI BEN DE BURADAN SÖYLEMEM LAZIM"

"Yatırıma başladıktan sonra Orman Bakanlığımızın harçlarla alakalı almış olduğu iç yönetmelik kararının yatırımcıya olumsuz yansıdığını ben de buradan söylemem lazım" diyen Yıldız, şunları kaydetti:
"Bunu değerli Bakanımıza da Veysel Hocam ile de paylaştım. Bununla alakalı bir çalışma yapacaklarını söylediler. Konuyu hazineye intikal ettirdik ve harçlarla alakalı kararında mutlaka ister bir liralık vergi artışı da, iki liralık herhangi bir fiyat uygulaması da nasıl Bakanlar Kurulu'ndan çıkıyorsa iç yönetmeliklerinde yönetmenliklerin de mutlaka Bakanlar Kurulu'ndan çıkması lazım. Bu konuda da Orman Bakanlığımızın bir kısım düzenlemeler yapacağını kendisinden, Sayın Hocamdan da duymuş oldum. Ben de bunu sektör adına olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Biz yerli üretimin artması adına yaklaşık 52 milyon TL'lik bir AR-GE projesiyle MİLRES projesi yarım megavatlık üretimlerde sonuca ulaştı. Amacımız bunu 2,5 megavatlara çıkarmak. Yalnızca bizimde değil, aynı zamanda yurt dışından Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen ve Türkiye'yi merkez olarak görüp Ortadoğu'ya ve Afrika'ya taşımak isteyen yatırımcılar var. 2023 yılındaki 20 bin megavat hedefinden hala şaşmış değiliz ve o hedef doğrultusunda gideceğiz."

Toplantıda ayrıca TBMM Enerji Komisyonu Üyesi Soner Aksoy, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Aydın Şengül ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven birer konuşma yaptılar. - ANKARA

Kaynak: http://www.haberler.com/turkiye-ruzgar-enerjisi-birligi-sektor-toplantisi-6971832-haberi/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.