Blog Archive

Thursday, February 19, 2015

Polat, doğalgaz faturasını 40 milyon dolar düşürecek

Polat Enerji, 150 megavatlık Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yaptı. 400 milyon kilovatsaat elektrik üretecek santral, doğalgaz faturalarının 40 milyon $ düşmesini sağlayacak

Türkiye rüzgar enerji sektörünün lideri Polat Enerji, 150 megavat güce sahip Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar enerji santrali Geycek’in açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Kırşehir’de gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük operasyonel rüzgar enerji santrali Geycek’te 70 adet rüzgar türbini yer alıyor.

150 bin kişinin ihtiyacı

Yılda 400 milyon kilovatsaat elektrik üretecek olan santral, 150 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak  ve  bu üretim miktarı ile doğalgaz faturalarının her yıl 40 milyon dolar düşmesi sağlanacak.  Geycek Rüzgar Enerji Santrali, yılda 20 milyon ağaç tarafından bertaraf edilebilecek 245 bin ton karbondioksit azaltımı gerçekleştirecek.  Şimdiye kadar 8 rüzgar enerjisi santralinin yatırımını hayata geçirdiklerini belirten Adnan Polat, şu değerlendirmeyi yaptı:

1 milyar doları geçecek

“Polat Enerji rüzgar enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip şirketi... Bu liderliğimizi sürdürmek için de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 3 ila 5 yıl içerisinde kurulu gücümüzü 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 100 megavat’lık kapasite artışı yatırımı devam eden Soma Enerji Santrali projemiz de tamamlandığı zaman 240 megavat kurulu güce ulaşarak Geycek’in rekorunu kıracak. Polat Enerji olarak, toplam yatırım tutarımız 1 milyar doların üzerine çıktı.”

20 bin megavat hedefleniyor

2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü 3.600 megavat civarında ve bu miktar toplam kurulu gücün yüzde 5’ini oluşturuyor. Polat Enerji santralleri ise Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavat olması hedefleniyor. Türkiye’nin rüzgarda 20 bin megavata ulaşması yıllık 6 milyar dolarlık doğalgaz faturası ödenmeyeceği anlamına geliyor. Bu kurulu güce ulaşabilmek için 240 bin kişi civarında bir istihdama ihtiyaç bulunuyor.


Kaynak: http://www.gazetevatan.com/polat-dogalgaz-faturasini-40-milyon-dolar-dusurecek-722832-ekonomi/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.