Blog Archive

Saturday, November 24, 2012

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı"nı Koruma Platformu Kararlı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adasında, Balıkesir’li bir firmanın rüzgar enerjisi santrali (RES) kurmasına ilişkin 2. kez başvurusuyla ilgili bakanlıktan gerekli yasal iznin çıkmasının ardından ilçede sular bir türlü durulmuyor.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in bakanlık tarafından, Tabiat Parkının içine RES kurulmasına ilişkin verilen izin için sert tepki göstermesinin ardından, Alibey (Cunda) Adası Koruma ve Kalkınma Derneği’nin de ilçe genelinde başlattığı imza kampanyasının ardından, ilçedeki 27 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri tarafından oluşturulan Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu’da konuyla ilgili hararetli tepkilerini sürdürüyor. Tabiat Parkında tahribata yol açabilecek her türlü yapılanmanın karşısında gerek hukuki gerekse tepkisel eylemlerle sık sık kamuoyunun gündemine oturan platform üyeleri konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

‘Cunda ve Tabiat Parkında RES İstemiyoruz’ başlığını taşıyan yazılı açıklamada, doğa dostlarına seslenilerek, “Türkiye’nin en güzel doğa ve turizm alanlarından Cunda Adası, rüzgâr enerjisi için feda edilmek isteniyor. Türkiye’nin en büyük tabiat parkı, rüzgâr enerjisi için yok edilmek isteniyor. Aslında yok edilen Cunda’nın doğası, kültürü, turizmi ve görsel zenginliğidir” ifadeleri yer aldı. ‘Yok edilmek istenilen Cundalıların ve bizim geleceğimizdir’ denilen açıklamada, “Daha önce Cunda Adasındaki tepelere RES (Rüzgâr Elektrik Santrali) için başvuran şirketin talebi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Ayvalık Belediyesi tarafından reddedilmişti. Yırcalı şirketler grubuna ait Balres adlı firma, AKP tarafından, Milli Parklar, Tabiat Parkları ve benzeri alanlarda madencilerin, HES ve RES’lerin önünü açmak için yapılan yeni düzenlemeler sonucu tekrar RES için başvurdu. 2008 yılında kabul edilmeyen başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 25 Eylül 2012 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edildi. Böylece tamamı 1. Derece Doğal SİT alanı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının en güzel noktasına ve mutlak koruma alanına, yani Cunda Adası’nın tepesine 24 adet rüzgâr türbini kurulacak” ifadeleri yer aldı.



“RES’E DEĞİL, TABİAT PARKI İÇİNDE YAPILMASINA KARŞIYIZ”

Yapılan açıklamada, platform olarak yenilenebilir enerjiye karşı olmadıkları vurgulanarak, “Güneş enerjisi, Dalga Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi bizim kabul ettiğimiz ve savunduğumuz enerji kaynaklarıdır. Ülkemiz rüzgâr, güneş ve dalga enerjisi açısından inanılmaz olanak ve geniş alanlara sahiptir. Bu nedenle bu tür enerji kaynakları için çok fazla alan mevcuttur. Bizler RES adı altında kültür ve doğa katliamına karşıyız. Bizler Cunda halkının geleceğini ve ekonomisini etkileyecek olumsuzluklara karşıyız. Cunda Adasına RES (Rüzgâr Elektrik Santrali) yapılmasına karşıyız. Çünkü: 1. RES yapılacak alan Türkiye'nin en büyük tabiat parkı ve 1. Derece Doğal SİT alanıdır. Çok farklı ekosistemleri içeren Tabiat Parkımız, deniz, deniz altı ve karasal açıdan inanılmaz tür zenginliğine sahip bir bölgedir. Bu nedenle parka sahip çıkılmalıdır. 2. RES yapılacak yerler Parkın en güzel seyir ve teras noktalarından birisidir. En az Şeytan Sofrası kadar değerli ve güzel bir panoramik alandır. RES’le birlikte parkın önemli bir görünüm değeri ortadan kalkacaktır. Bu da Cunda’nın siluetini tamamen bozacak ve inanılmaz bir görüntü kirliliği oluşturacaktır. 3. RES yapılacak alan tamamen ormanlık bir alandır. 24 adet türbinin oturtulacağı temelle birlikte; ara yollar, nakil hatları, ulaşım vb. eklendiğinde önemli oranda ormanlık alan tahrip edilecektir. Böylece binlerce ağaç kesilerek bir yeşil katliam oluşacaktır. Bunun sonucunda da Cunda’nın değeri yok olmaya başlayacaktır. 4. Cunda Adası, turizm açısından çok önemli bir markadır. Turizm geliri Cunda ve Ayvalık açısından önemli bir girdi oluşturmaktadır. Cunda’nın tahrip edilmesiyle bir turizm markası yok olabilir, esnafın ve halkın tek gelir kaynağı eriyebilir. Bu da zincirleme olarak bir yıkım demektir. 5. Cunda Adası v e Tabiat Parkı UNESCO tarafından Türkiye'de belirlenen 6 Önemli Kıyı Koruma Alanlarından biri seçilmiştir. Bu alan korunmalıdır. Elde edilecek enerjinin deniz altından taşınmasıyla deniz tahrip edilecek, zaten azalan balık üretimi olumsuz etkilenecektir. Bu da balıkçılıkla geçinen çok sayıda ailenin durumunu olumsuz etkileyeceği gibi aynı zamanda deniz altı canlı yaşamını da bozacaktır. 6. Cunda Adasına bir kez rüzgâr türbinleri kurulursa bunun devamı gelecek ve adanın birçok noktasına yeni türbinler kurulacaktır. Bu da yeni doğa katliamları demektir. Bundan sonra oluşacak yeni katliamlara şimdiden dur demek ve emsal oluşturmasına engel olmak için Cunda ve tabiat parkında RES’e hayır diyoruz. Cunda’yı, parkımızı, doğamızı korumak için tek ses, tek yürek olmalıyız. Aksi takdirde tek tek yem olup gideceğiz. Birlikte hareket edersek başarabiliriz.

Çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız var. Borcumuz var. Yarın vicdanlarımız rahat bir şekilde yataklarımıza uzanmak istiyorsak ve torunlarımıza karşı yüzümüzü yere eğmeden konuşmak istiyorsak; bugün bunun gereklerini yerine getirme günüdür. Belki yarın artık çok, ama çok geç olabilir. Ayvalık Tabiat Parkını Vermeyeceğiz RES’e değil, Cunda ve Tabiat Parkında yapılmasına karşıyız” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: http://www.haberfx.net/ayvalik-adalari-tabiat-parkini-koruma-platformu-kararli-haberi-642384/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.