Blog Archive

Wednesday, January 12, 2011

TMMOB'dan enerji verimliliği açıklaması

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, Enerji Verimliliği Haftasının, enerji alanındaki dışa bağımlılığı azaltma, sanayi, bina ve ulaşım sektörlerindeki tasarruf potansiyeli bilinci oluşturmak için değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Çakar, Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, hafta dolayısıyla sanayide yüzde 35 civarında, ulaşımda yüzde 20, binalarda yüzde 30-35 arasında bulunan nihai enerji tüketiminin, verimlilik önlemleri ile sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30 ile 50'lere varan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının olanaklı olduğunu belirtmek istediklerini kaydetti.

Makine Mühendisleri Odasının enerji verimliliği konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini belirten Çakar, Odanın Türkiye'de yeni bir uygulama alanı olan ''Bina Enerji Yöneticisi'' yetiştirme kursları düzenlediğini, ayrıca iki ayrı Eğitim ve Uygulama Merkezi Laboratuvarı kurarak ülkedeki laboratuvar sayısını üçe yükselttiğini ifade etti.

Oda'nın 9 milyon binaya yönelik ''Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı'' yetiştirme eğitimlerine de başladığını kaydeden Çakar, açıklamasına şöyle devam etti:

''Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 2008 yılında yayımladığı yönetmelik uyarınca tüm yeni ve eski binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu kılınmıştır. Bu belge 2017 yılına kadar yaklaşık 9 milyon mevcut binaya ve her yıl inşa edilen ortalama 100 bin binaya düzenlenecektir. Bu kadar büyük hacimli bir işin layıkıyla yerine getirilebilmesi için ülkemizde binlerce uzmanın çok kısa sürede yetiştirilmesi ve belgelendirilmesine ihtiyaç duyulacaktır. İlgili mevzuata göre Odamız Enerji Kimlik Belgesi düzenleyecek olan serbest müşavirlik ve mühendislik hizmet büroları ve şirketler için bu konuda eğitimler düzenleyecektir. Bu kapsamda odamıza bağlı tüm şubelerimizde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Yetiştirme Eğitimleri başlamıştır.''

Çakar, enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması, yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi, birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilerek kaynakların esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini açıklamasına ekledi.



Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/s_492101_tmmobdan-enerji-verimliligi-aciklamasi.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.