Blog Archive

Wednesday, January 12, 2011

Rüzgarda yerli türbini tercih eden kazanacak'

Elektrik Piyasasında uzun zamandan bu yana beklenen Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik bu ayın başında çıktı.

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yönetmelikle birlikte isteyen herkes şirket kurmadan ve lisans almadan kendi ihtiyacı olan elektriği üretebilecek. Yönetmeliğin elektrik üretimini artırması ve en az 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
3 Aralık 2010’da yürürlüğe giren ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’ sayesinde isteyen herkes şirket kurmadan ve lisans almadan kendi ihtiyacı olan elektriği üretebilecek.
Ayrıca, üretilen ihtiyaç fazlası elektrik de dağıtım şirketine satılabilecek. Yeni yönetmelik rüzgâr enerjisinde yerli türbin üreticisinin önünü açan bir maddeyi de barındırıyor.
Yönetmeliğin 14. maddesinin 8.fıkrasına göre “Elektrik enerjisini üreten sistemin tüm ekipmanlarının maliyetinin yüzde 75’inden fazlasının yerli üretim olduğunun belgelenmesi durumunda, devlet elektriği, firma ya da şahıstan toptan elektrik fiyatından değil de perakende fiyatından alacağını açıkladı. Diğer bir deyişle gerçek ve tüzel kişi rüzgar santrali yatırımı için yerli rüzgâr türbinini tercih ederse, tüketim fazlası elektriği daha yüksek fiyatla satabilecek.”
Uzun süredir enerji sektörünün gündeminde olan yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte Türkiye’de rüzgâr santrali yatırımlarının artacağını söyleyen, yerli rüzgâr türbini üreticisi, GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, “Bu kalıcı istihdamdan, ucuz enerjiye kadar ekonominin en önemli sorunlarına çare olacak. Yönetmelik sayesinde, yerli sanayi gelişecek. Türbin, kanat, alternatör ve dişli kutusu üretimi artacak. Ayrıca bunların satış ve pazarlamasında da birçok kişi görev alacak. Böylece yönetmelik sayesinde en az 10 bin kişiye istihdam sağlanacak” dedi.

Elektriğin fazlası satılabilecek, ama…
Yönetmelik hakkında bilgi veren GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci “Bu Yönetmelikle herkesin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için rüzgâr türbini kurmasına olanak sağlanmış olunuyor. Tüketicinin en az bürokratik işlemle kendi elektrik ihtiyacını karşılamasına, üretilen fazla elektriğin dağıtım sisteminde en yakın noktada tüketilmesine imkân veriliyor. Ayrıca, tüketiciler maliyeti çok yüksek olmayan rüzgâr türbinlerini kurarak elektrik üretip fabrikasını besleyecek, evini aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlenen teknik kriterlere göre sisteme bağlanarak satabilecek” diye konuştu.

GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, yönetmeliğin bir başlangıç olduğunu, bundan sonrası için yapılması gereken çok şey olduğunu ifade ederek, yatırımcıların pazardaki karlılığı ve boşluğu fark ettiğini dile getirdi.
İsmail İnci “ Yönetmelik güzel ve teşvik edici. Fakat uygulamaya geçildiğinde sermaye azlığından yatırım yapılamıyor. Vatandaşlarımızın bu teknolojiden faydalanmasını ve kendi elektriğini üretmesini istiyoruz. Bunu yapabilmeleri için devletin bu konuda teşvik ve kredi vermesi gerekiyor. Tıpkı enerji verimliliği için bankaların verdiği yalıtım kredisi benzeri, alternatif enerji üretimi için de krediler ve ya teşvikler verilmesi sektörü canlandıracaktır. Kamuda da büyük rüzgâr çiftliği konusunda yatırım teşvikleri başlayacağını ümit etmekteyiz. Ar-Ge desteği de çok önemli. En kısa sürede daha büyük tutarlarda destek bekliyoruz. Yerli sanayi için üniversite ve sanayi işbirliğini hızlıca ilerletmeliyiz.”dedi.

Yerli sanayiye destek
Yönetmeliğin ekonomi açısından en önemli bölümü ise yerli türbin kullanılması ile ilgili olan 14. maddenin 8. fıkrası. Buna göre, “Üretim tesisinde kullanılan makine ve/veya elektro mekanik aksamın yüzde 75’inin yerli üretim girdilerinden oluştuğunun belgelendirilmesi halinde, satın alınan elektrik enerjisine tüketici niteliğine uygun abone grubuna uygulanan kurul onaylı perakende satış tarifesi uygulanır” deniyor.
İsmail İnci’ye göre yeni yönetmelikle birlikte yatırımcı, yerli rüzgâr türbinini tercih ettiğinde ortalama elektrik toptan satış fiyatının üzerinde olan (2009 yılı için 13,320 krş) tüketici niteliğine uygun abone grubuna uygulanan kurul onaylı perakende satış tarifesi (13,980 krş – 22,190 krş) üzerinden satışını yapabilecek.
Böylece yatırımcılar, elektriğin uygun fiyata satılabilirliğiyle ve amorti sürelerinin kısalmasıyla yerli rüzgâr türbini tercih edecek. Sonuçta, rüzgâr potansiyeli olan bölgelerde, proje amortismanı iki yıla kadar düşebilecek.

Yönetmelik sonrası talep arttı
Yönetmeliğin ayrıca yerli sanayinin önünü açacağını ifade eden yerli rüzgâr türbini üreticisi GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, “Yönetmelik rüzgar enerjisi yatırımlarını artıracak ve en az 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Sektörün beklentisini önemli ölçüde karşılayan yönetmeliğin yayınlanmasının üstünden çok kısa bir süre geçmesine rağmen, yatırımcılardan çok olumlu izlenimler alıyoruz. Özellikle tekstil kuruluşlarından kendi elektriğini üretme konusunda büyük talep var. Birçok yatırımcı zaten yerli rüzgâr türbinini, fiyat, kalite, bakım ve servis avantajlarından dolayı tercih ediyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: http://www.e-haberajansi.com/haberdetay.php?haber=25045

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.