Blog Archive

Monday, October 25, 2010

Rüzgar kuleleri Ateşçelik'ten

İzmir'de enerji santralleri ve endüstriyel tesisler için ağır çelik yapılar ve çelik konstrüksiyonlar üreten Ateşçelik firması, Aliağa'da kuracağı fabrikasında da rüzgar enerjisi santrallerine (RES) kule üretecek.

Kemalpaşa'daki fabrikada basın toplantısı düzenleyen Ateşçelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, yeni yatırımla yılda 100 RES kulesi üreteceklerini duyurdu.

Güldoğan, Türkiye'de 2023 yılına kadar 7 bin 200 adetlik RES kulesi ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü belirterek, ''Yıllık kule ihtiyacı kademeli olarak artacak. Şu anda yıllık kule ihtiyacı 300-400 adet civarında. 2023 yılında ise yıllık kule ihtiyacının bin adede ulaşması bekleniyor. Ateşçelik olarak yapacağımız yatırımla, bu sektörün en önemli oyuncularından biri olacağız'' dedi.

RES kulesi üretimiyle pazardaki açığın önemli bir kısmını kapatacaklarını ifade eden Mahmut Güldoğan, amaçlarının Türkiye'nin bu konudaki dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu söyledi.

Önümüzdeki aylarda Aliağa'da başlayacakları RES kulesi üretim tesisi için toplam 30 milyon liralık yatırım yapacaklarını bildiren Güldoğan, ''2011 sonunda tamamlanacak yatırımın ardından yıllık RES kulesi üretim kapasitemiz 100 adet olacak ve Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamış olacağız'' şeklinde konuştu.

Güldoğan, fabrikanın 70 bin metrekarelik bir alanda kuracaklarını bildirdi.

Mahmut Güldoğan, RES kulesi üretmek için yapacakları yatırımın yüzde 40'ında Ateşçelik'in özkaynaklarının kullanılacağını ifade ederek, kalan yüzde 60'lık bölümünse uzun vadeli yatırım fonlarıyla karşılanacağını söyledi.

Konuyla ilgili görüşmelerde sona yaklaştıklarını ve kredi anlaşmasını imzalamak üzere olduklarını sözlerine ekleyen Güldoğan, uluslararası ortaklık tekliflerini değerlendirdiklerini belirterek, ''Dünya lideri kabul edilen beş firma ile görüşüyoruz'' dedi.

Güldoğan, RES kulesi üretimi konusunda Türkiye'de olduğu kadar Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi halen RES kulesi üreticisi olmayan ülkelere girerek, üretimlerinin önemli kısmını ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güldoğan, orta vadede pazarın ihtiyaçlarını talep edilen kalitede karşılayacak, kapasitesini yüzde 100'e yakın oranda dolduracaklarını, sektöre değer katacak ve pazarın aranan ve değerli bir tedarikçisi olacaklarına inandığını dile getirdi.

Kaynak: http://www.gazete5.com/haber/atescelik-firmasi-ruzgar-kuleleri-icin-res-uretimine-basliyor-24-ekim-201-52237.htm

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.