Blog Archive

Thursday, October 28, 2010

2011 rüzgar yatırımları için yeni bir başlangıç olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, 12. Uluslararası Enerji Arenasında yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisi konusunda özel sektörün ilgisinin farkında olduklarının altını çizerek, “2011 yılı rüzgar yatırımları için yeni bir başlangıç olacaktır”dedi.

Son birkaç yılın en büyük değişiminin piyasa koşullarına göre elektrik üretimi yapan özel şirketlerin sayısının hızlı bir şekilde artması olduğunu ifade eden Köktaş şöyle devam etti:

“1 Kasım 2007 tarihinde oluşan bu büyük talebin en akılcı şekilde yönetilerek sonuçlandırılması belli bir zaman almıştır. Ancak artık gelinen noktada lisans sahiplerinin belirlenmesine yönelik süreç hızla sonuçlandırılmaktadır. Oluşan altyapı sayesinde Kurulumuz öncelikle tekli başvuruları görüşmeye başlamıştır. Her hafta çok sayıda başvuru karara bağlanmaktadır. Bu kapsamda ilk hafta yaklaşık bin megavat kurulu gücünde 16 adet başvuruyu uygun bulduk. Bağlantı görüşü uygun bulunmayan projeleri de elemeye başladık. Bu sürecin sonunda 78 bin megavatlık başvuru hızlı bir şekilde sistemin elverdiği 8 bin 488 megavata indirilecektir. Bu sayede 2011 yılı rüzgâr yatırımları için yeni bir başlangıç olacaktır.''

Köktaş, dağıtım sektöründeki özelleştirmeler konusunda ise bugün yaklaşık 11 milyon 400 bin elektrik abonesinin elektrik dağıtım hizmetlerini özel sektörden aldığını söyledi. Özelleştirilen bölgelere yönelik devir işlemleri tamamlandığında önümüzdeki aylarda bu rakamın 23 milyona ulaşacağını kaydeden Köktaş, 2011 yılında ise tam devir işlemleri sonuçlandırıldığında 30 milyona, yani tüm abonelere ulaşacağını bildirdi.

EPDK'nın bugünlerde 2011-2015 dönemi için elektrik dağıtım şirketlerinin faaliyetleri ile tüketicileri birebir etkileyecek çok önemli kararlara imza attığını anlatan Köktaş, bu sürecin şirketlerin alternatif sermaye getiri oranının belirlenmesi ile başladığını, brüt karlarının, gelir gereksinimlerinin, yatırımların ve kayıp kaçak hedeflerinin tespiti ile devam edeceğini söyledi. Köktaş, ''Şu hususu vurgulamak isterdim ki özel sektör özelleştirme ihalelerinde yüksek bedeller ödüyoruz diyerek EPDK'nın konulara sadece özel dağıtım şirketlerinin perspektifinden bakacağı gibi yanlış bir beklentiye kapılmamalıdır'' dedi.

Kaynak: http://www.enerjivadisi.com/n.php?n=73d7f3f2-2010_10_15

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.