Blog Archive

Wednesday, October 6, 2010

Alstom'dan Hatay'da Rüzgar Tarlası

Alstom' dan Hatay'da Rüzgar Tarlası

Enerji ve taşımacılık sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından olan Fransız menşeli Alstom, Türkiye Rüzgar Enerjisi Pazarı’na 24megavat gücünde rüzgar tarlası ile girecek.

30 Eylül tarihinde Alstom, Güriş firmasının bağlı ortaklarından Eolos ile Hatay Şenköy' de yapılacak olan 24 megavat üretim kapasitesinde rüzgar tarlası için bir anlaşma imzaladı. Rüzgar tarlasında her biri 3megavat güç üretebilen ECO 100 rüzgar türbinleri kullanılacak. Proje işletime 2011 yılı sonu veya en gece 2012 başında alınacak.

Anlaşma uyarınca, Alstom rüzgar türbinlerinin temin edilmesi, kurulması ve rüzgar tarlasının işletime alınmasından sorumlu olmanın yani sıra ilk beş sene boyunca bakim ve onarım faaliyetlerini de sürdürecek.

Türkiye’nin elektrik tüketimi her sene ortalama %8-9 oranında artmaktadır. Bu talebi karşılamak için son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmeye başlanmıştır. Böylece enerji güvenliğini sağlamak ve ithal doğalgaza bağımlılığı azaltmak hedeflenmektedir.

Türkiye’nin günümüzde sahip olduğu 46,5gigavat üretim kapasitesinin sadece 1,1 gigvat değerindeki kısmı rüzgar enerjisinden sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde rüzgar enerjisi adına bir patlama yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak kapasite bugünkü seviyesine gelmiştir.

2009 yılında eklenen 343 megavat yeni kapasite ile yıldan yıla artış %75 oranına erişmiştir. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin sahip olduğu kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin yılda 500-1000 MW artış göstererek 2015 yılına kadar 5.000megavat rakamına ulaşması beklenmektedir. Bu beklentinin yani sıra, Türkiye 2023 yılına kadar toplam 20.000megavat rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir.

Hatay, Şenköy rüzgar tarlası yıllık 83 GW elektrik enerji üretimi ile yılda 66.000 ton karbondioksit salınımının önüne geçecek ve 41.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır.

Gerçekleştirilecek olan proje ayni zamanda Alstom firmasının 3megavat üretim ECO 100 rüzgar türbinleri acısından da bir basari olarak kabul edilebilir. Yüksek güç kapasitesi ve enerji verimliliğine sahip olan ECO 100 türbinleri Güriş firmasının Alstom' dan aldığı ilk türbinler olma özelliğini de taşımaktadır.

Güriş firması CEO'su Müşfik Yamantürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada Alstom ECO 100 türbinlerinin kullanılması ile yıllık üretiminin proje geliştirilirken hesaplanan rakamın %10 üzerine çıktığını belirterek konunun önemini vurgulamıştır.

Alstom, Türkiye pazarında 50 yıldan beri bulunmaktadır. Ülkemizin termal ve yenilenebilir enerji üretim projelerine katkıda bulunan firma ayni zamanda Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinin yarısında kullanılan ekipmanları da sağlamıştır.

Kaynak: http://www.guneshaber.net/haber/863--alstom39dan-hatay39da-ruzgar-tarlasi.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.