Blog Archive

Monday, May 3, 2010

YKB'den enerjiye 2.6 Milyar dolar

DENİZLİ - Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, banka olarak finanse ettikleri enerji projelerinin toplam yatırım değerinin 2,6 milyar dolara ulaştığını, her hafta yeni enerji projesinin değerlendirildiğini bildirdi.

Açıkalın, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DESİAD) Anemon Otel'de düzenlediği, "Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler, Türkiye'ye yansımaları ve Beklentiler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye'nin yaşadığı kriz hakkında sunum yaptı.

Yaşanan son ekonomik krizde 60 trilyon dolar olan dünya ekonomi hasılasının bir anda 30 trilyon dolara düştüğünü ifade eden Açıkalın, bunun 1929 yılındaki büyük ekonomik buhran ve İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan krizden çok daha derin ve etkili olduğunu anlattı.

Türkiye'nin büyüyen ekonomisiyle dünyada rekabet eden güçlü ülkeler arasına girdiğine işaret eden Açıkalın, bu süreçte pazara dahil olan başka ülkelerin de olduğuna dikkati çekerek, "1979 yılında yüzde 3,5'in üzerinde büyüyen ülke sayısı 35 iken, 2006 yılında 126'ya çıktı. Özellikle, Çin, Hindistan ve Brezilya bazı kredibilite şirketleri tarafından ön plana çıkarılmaya başlandı. Aynı pazar için yarışan rakip sayısı arttı" dedi.

Kriz süreçlerinde bankaların finansman desteği sunma kriterlerine de değinen Açıkalın, fizibilitenin doğruluğu, projenin ayağının yere basması, seçilen alanın geçerliliği ve ekonomik gelişmişliği gibi değerlendirmelerin önem taşıdığını ifade etti.

Açıkalın, geçen sene çoğu akıllı yatırımcının yarını görmediği için yatırıma yanaşmadığını, bugün ise bazı sektörlerde ciddi kredi taleplerinin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Enerji, yurt dışındaki altyapı yatırımları, yurt içi ve yurt dışındaki konut projeleriyle ilgili kredi talepleri yıl boyunca hemen hemen hiç durmadı. Şimdi, geçen yıl tereddüt edilen birtakım projelerden de kredi talebi geliyor.

Geçen sene bizim bankamızda, tek projede 380 milyon dolarlık kredi verildi, Güneydoğu'daki bir baraj yatırımıyla ilgili. Şu anda finanse ettiğimiz enerji projeleri toplamı 2,6 milyar dolara geldi. Her hafta kredi komitesine bir ya da iki tane enerji projesi geliyor. Doğru projeler desteklenmeye devam edecektir. Ama 'olmayacak duaya aminler', bankalar açısından aynı zamanda bir sosyal sorundur. Çünkü, yapılmayacak bir projeyi finanse ederseniz adamın başını da belaya sokuyorsunuz. Yarın bir gün isteyeceksiniz parayı."

Türkiye'deki Yunan bankaları

Açıkalın, bir iş adamının krizdeki Yunanistan'ın Türkiye'de iştiraki olan bankalarının el değiştirip deşiştirmeyeceği yönündeki bir sorusuna şöyle cevap verdi:

"Türkiye'de 2 tane Yunan bankası, banka satın aldı. Bir tanesi de almak istedi ama BDDK'dan izin çıkmadı. Yaşanan krizde Türk bankaları ciddi bir sınav verdi. Bu sınavda BDDK'nın hakkını vermek lazım. Bizim otoritemiz olan BDDK, diğer otoritelerden çok daha detaylı, çok daha ince eleyerek, çok daha takipçi bir sorgulama yapıyor. Zaten bu bankaların bilançoları, raporları sürekli BDDK'nın önüne gidiyor. Türkiye'deki Yunan sermayeli bankaların son derece sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bankaların ileriye dönük potansiyellerine baktığınızda burada yabancı bir bankanın çok mecburi bir sebep olmazsa buradaki iştirakini kar açısından, ticaret açısından elden çıkarmasında şu anda bir mantık yoktur."

Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/ykbden-enerjiye-26-milyar-dolar_86332_haber.html?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.