Blog Archive

Friday, May 7, 2010

Rüzgar Enerji Santralleri Samandağlıları isyan ettiriyor

Samandağ ilçesinde “Yaşam Alanlarına Sahip Çık” adı altında faaliyet gösteren platform üyeleri dün Antakya Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyerek, Samandağ ilçesinde muhtelif noktalarında kurulan ve kurulmak istenen Rüzgâr Enerji santralleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Yaşam, tarım, sit ve turizm alanlarının içine konulmasına karşıyız

“Yaşam Alanlarına Sahip Çık” Üyeleri adına açıklama yapan Adil Nuran, “Bölgemizin rüzgâr potansiyelinin yadsınamaz düzeyde yüksek oluşu bilimsel bir gerçekliktir. Bizler, Rüzgâr enerjisinin yenilenebilir, temiz olması dolayısıyla tercih edilmesinden yanayız. Sürekli vurguladığımız gibi; Rüzgâr enerji santrallerinin yaşam, tarım, sit ve turizm alanlarının içine konumlandırılmasına karşıyız. İnsanın en temel hakkı olan yaşam hakkının sağlıklı sürdürülebilmesi anlamı taşıyan yaşam alanlarının her türlü kirlilikten arındırılmasının önemini ifade etmeğe gerek yokken, turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde kutlamaların sürdüğü, coğrafyamızın bu anlamda zenginliklerinin tanıtılması, korunması her anlamda bu denli önemliyken; ilimizin başlıca tarihi miraslarından biri sayılan ve dünyanın gözde hac merkezi olabilecek düzeydeki 20.000 metre kare alan üzerine kurulu st. simon manastırı nın 150 metre yakınına türbin kurulmasının turizm haftası çerçevesindeki kutlamalarla ne denli örtüştüğünü merak etmekteyiz. Binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasın tahrip edilmesi, sit alanlarımızın bağrına kadar böylesi yapıların sokulması kabul edilemez. Turizm alanında istihdam yaratılması konusu, bölgemizde yaşayan genç nüfusun Afrika çöllerine mahkûmiyetinden kurtulması anlamına gelişini önemser bir yerde olunması gerektiğinin kanaatindeniz” dedi.

Türbinlerin tarım arazilerinin üzerine konmasına karşıyız

Dünyada organik tarımın desteklendiği ve bu düzeyde tarımın yapıldığı toprakların gün geçtikçe önemsendiği bir gerçeklikken, bölgenin en verimli ve zengin bir biyo çeşitliliğe sahip tarım arazilerinin bulunduğu yerleşkede yaşatılmaya çalışılan organik tarımın bir adım öne taşınması gerekirken türbinlerin tarım arazilerinin üzerine konumlandırılmasına elbette karşıyız. Türbinlerin konumlandırılması ve yapım aşamalarını devletin hangi kurum ve/veya kurumları tarafından denetlenmektedir? Enerji piyasası denetleme kurumunun(E.P.D.K) bu konuyla ilgili yasal çerçevesi ve düzenlemeleri nelerdir? Ayrıca Kurulum aşamasında da yapılan tahribat bizleri endişelendirmektedir. Yolculuğunun, başlangıcından, denize kavuştuğu noktaya kadar, topraklarına can katan Asi’nin oluşturduğu verimli arazilerin her bir santimetrekaresinin bu denli değer taşıdığı bir yerde, iki dağın arasında yer alan nadide yerleşkemizin, enerji üretim tarlaları haline getirilip hem görüntü hem de elektromanyetik kirlilik batağına çevrilmesine karşıyız. İlçemiz mahalle belde ve köylerinde kurulan R.E.S lerin dışında, onlarca şirketin yüzlerce türbin kurmak için başvuruda bulunduğu, bunlardan bir kısmının türbin inşa işlemlerine başladığı, bir kısmının inşa işlemleri için vize aldığı, bir kısmınınsa E.P.D.K tarafından vize işlemlerinin bekletildiği bilinmektedir. Eldeki geçici resmi verilere göre belde ve köyler dâhil ilçemizde yaklaşık 2.100 R.E.S türbini kurulması için başvuru yapıldığı bilinmektedir. Enerji şirketlerinin kendilerine ait haritalarına baktığımızda kurulacak türbinlerin % 95′nin verimli tarım arazileri ile Turizm geleceği olan elverişli yerlerde konulması planlandığı görülmektedir. R.E.S’lerden elde edilecek elektriğin nakil hatlarının yayacağı elektromanyetik dalgaların insan ve çevre üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, yaşamı vahim boyutlarda olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak aşikârdır. Bu yüzden yaşam alanlarımızın, turizm ve tarım değeri olan arazilerimizi mahvedecek olan enerji tekellerinin, ilçemizi pervane çöplüğüne getirmesine, izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.hataygazetesi.com/ruzgar-enerji-santralleri-samandaglilari-isyan-ettiriyor

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.