Blog Archive

Friday, May 14, 2010

OMÜ'de Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulum Çalışması Başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde rüzgar enerjisi santrali kurulması planlanan alana...

--------------------------------------------------------------------------------



OMÜ'de rüzgar enerjisi santrali kurulum çalışması başladı


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesinde rüzgar enerjisi santrali kurulması planlanan alana, rüzgar potansiyelinin belirlenmesi için ölçüm direği yerleştirildi. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, çalışmaları yerinde inceleyerek, yükseklikteki Dereboğazı Tepesi'ne yerleştirilen ölçüm direği ile uluslararası standartlara uygun olarak en az bir yıl süreyle tepenin rüzgar potansiyelini ölçeceklerini, rüzgarın şiddetine, derecesine göre de gerekli sayıda rüzgar kolektörleri kuracaklarını söyledi.

Üniversitenin her ay 500 bin lirayı bulan elektrik giderini karşılamak ve bu giderin üniversitedeki projelere aktarılabilmesi için rüzgar enerjisi santrali projesini hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Akan, Dereboğazı Tepesi'nin çok rüzgar alan bir bölge olduğunu bildirdi.

Santralin de bu tepeye kurulmasının planlandığını, bu nedenle bir yıl boyunca tepede rüzgarın gücünün ölçüleceğini ifade eden Prof. Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu direk üzerinde farklı yükseltilerden hız ve yön tespitleri dışında, enerji hesaplamalarında kullanılan bağıl nem, sıcaklık ve basınç değerleri de ölçülecek. Bu ölçümler sonucu sahanın rüzgar atlası hazırlanarak, kurulacak rüzgar santrallerinin konumları belirlenmiş olacak. Rüzgar potansiyelinin belirlenmesinin ardından lisans başvurusu yapılacak."

Güçlü bir rüzgar türbininin yıllık 5,2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretip, yaklaşık 600 haneli bir yerleşim biriminin elektrik ihtiyacını karşılayabildiğine işaret eden Prof. Dr. Akan, kuracakları rüzgar enerjisi santrali ile üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirtti.

Rüzgar enerjisinin temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer aldığını bildiren Rektör Akan, rüzgar enerjisi santrali projesi için OMÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında ilk çalışmalar için 130 bin TL para ayrıldığını, ilk test çalışmalarının ardından AB fonlarından sağlanacak kaynaklarla da bütün projenin tamamlanacağını kaydetti.

Ucuz elektrik üretmenin yanı sıra projenin hayata geçirilmesiyle birkaç yıl içinde kendini amorti edeceğini vurgulayan Akan, bu çalışma ile üniversiteler arasında da bir ilki gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.


Kaynak: http://www.gerzeolay.com/haberdetay.asp?ID=147

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.