Blog Archive

Tuesday, March 9, 2010

EPDK Yarisma Haberi (baska bir kaynaktan)

İki buçuk yıldır bekleyen 76 bin megavatlık rüzgâr lisansı başvurularının bir havuzda toplanıp yarışma açılmasına karar verildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), son yıllarda yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği yenilenebilir enerji kullanımının artırılması yaklaşımı çerçevesinde, rüzgâr santralı kurulması için bugüne kadar yapılan başvuruların tamamını bir havuzda toplama ve bu çerçevede bir yarışma açma kararı aldı. Buna göre, 1 Kasım 2007'de yapılan başvurulara göre kurulu gücü 74 bin 600 MW olan 730 proje için yatırımcılar bir yarışmaya girecek ve verilecek ilanın ardından kendilerine tanınan 10 günlük süre içinde projelerinde bazı değişiklikler yaparak bunu EPDK'ya iletecek.

8 BİN 500 MW BAĞLANACAK
TEİAŞ, rüzgar enerjisine dayalı toplam üretim tesisi bağlanabilir kapasiteyi trafo merkezi bazında ilan edecek. Bu alanda yatırım yapmayı planlayan şirketler, yayımlanacak ilana göre 10 iş günü içerisinde öngörülen sisteme bağlantı noktası ve gerilim seviyesi ile ilgili bilgileri, türbin yerlerini değiştirmemek kaydıyla tesis toplam kurulu gücünü, ilan edilen trafo merkezlerinin gerilim seviyesi kapasitesine kadar düşürecekler. Değişikliğin zorunlu olduğu durumlarda değişiklik talebinde bulunmayanların lisans başvuruları ise EPDK tarafından reddedilecek. Karar kapsamında değişiklik yapılan başvurular, TEİAŞ'a gönderilecek ve bağlantısistem kullanımı konusunda görüş oluşturulacak. TEİAŞ'ın belirlediği çerçevede toplamda yaklaşık 8 bin 500 MW kurulu gücünde bir rüzgâr tesisi sisteme bağlanacak. (REUTERS)

Önemli gelir bekleniyor
SİSTEME bağlanacak 8 bin 500 MW) lık güç için 730 şirket en yüksek iletim bedelini teklif ederek yarışacak. Uzmanlar, ihaleyle devletin yeni iletim hatlarının finansmanı için önemli bir gelire sahip olacağını ve lisans işinin biteceğini kaydetti.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.