Blog Archive

Sunday, March 21, 2010

Bataklıkta Gül Açacak

İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan Kardemir Haddecilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Bozyaka mevkiine rüzgar enerjisi santrali kurulacağı bildirildi

İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulu bulunan Kardemir Haddecilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Bozyaka mevkiine rüzgar enerjisi santrali kurulacağı bildirildi. Her biri 2,5 MW kapasiteli 6 adet rüzgar türbininden 15 MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanırken, 2010 yılı sonuna kadar deneme üretimine başlanacağı belirtilen yatırımın 22 milyon euroya mal olacağı öğrenildi.
Aliağa ilçesi dahilinde yoğun olarak kirletici sanayi tesislerinin bulunduğu alanda ilk kez kurulacak olan yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilen rüzgar gülleri vatandaşlar tarafından 'Bataklıkta gül açacak' şeklinde yorumlandı.

Aliağa Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan Karbon Sertifikası Katılımı Toplantısı'na firma yetkilileri, Belediye Meclis Üyeleri, Kent Konseyi üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 'Gold Standart' esasları dahilinde yapılan toplantıda Kardemir firması yetkilisi elektronik mühendisi Teoman Tosun ve rüzgar santralini kuracak olan Envco firması temsilcisi Mustafa Burç, yatırım hakkında ayrıntılı bilgeler vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı.
4 yıla yakın yapılan rüzgar ölçümünün ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) Mayıs 2008'de üretim lisansı aldıklarını belirten firma yetkilisi Teoman Tosun, yatırımın Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kararı ile Proje EIA (Çevresel Etki Değerlendirme) raporundan muaf tutulduğunu belirtti. Yatırımın her biri 2,5 MW kapasitede, 6 adet Nordex N-100 model rüzgar türbinlerinden oluştuğunu, toplam kurulu gücünün 15 MW olduğunu yılda yaklaşık 50 Gwh enerji üretecek şekilde projelendirildiğini belirten Teoman Tosun, "Aliağa'da kurulacak olan Bozyaka Rüzgar Çiftliği, fosil yakıta dayanmayan yani yenilenebilir, milli enerjimiz olan rüzgara dayalı bir enerji kaynağıdır" dedi.

Aliağa Nemrut ağır sanayi bölgesinde kurulan ve kurulmak istenen tesislerin çoğunun çevre kirletici özelliklerinin bulunduğu, bu tesislerin arasında kurulacak olan rüzgar enerjisi santralinin 'Bataklıkta açan bir gül' olacağını belirten Tosun; "Rüzgar çiftliğinin inşası en geç 2010 Kasım - Aralık aylarında deneme üretimine başlayacak şekilde planlandı. Üretilen elektrik Türkiye Elektrik Şebekesi'ni besleyecektir. 2010'da santralin tamamen işletmeye alınması planlanmıştır" dedi

22 MİLYON EUROYA MALOLACAK

EPDK'dan şimdilik tanesi 2,5 MW'lik 6 adet rüzar gülü için lisans aldıklarını, 6 adet türbinden 15 MW elektrik üreteceklerini belirten Teoman Tosun, "Yatırım yaklaşık 22 milyar euroya mal olacak. Santralde üreteceğimiz enerjinin bir kısmını mevcut haddehanemizde tüketeceğiz. Geri kalanı ulusal elektrik sistemine vereceğiz. Üreteceğimiz enerji bizim ihtiyacımız olanın 2,5 katı kadar" dedi. Teoman Tosun, yatırımın Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan 49 yıllığına kiralanan bin alana yapılacağını, ömrünün ise normal şartlarda 25 yıl olduğunu sözlerine ekledi.

Yatırımın proje danışmanı Envco firması yetkilisi Mustafa Burç da yaptığı açıklamada; Kyoto Protokolü ile birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarına önem verilmesi gerektiğini belirterek, iklim ısınmasında en büyük etkenin karbondioksit salınımı olduğunun altını çizdi.

Dünya'nın fosil yakıtlardan vazgeçerek alternatif enerji kaynaklarına yöneldiğini, bunun da gelişmiş ülkelerde hiçbir masraftan kaçınılmadan kullanıldığını vurgulayan Mustafa Burç, "Rüzgar açısından son derece verimli olan ülkemizde maalesef sadece son 5-6 senedir yatırım yapılıyor. Diğer enerji kaynakları mutlaka kullanılacaktır. Rüzgar enerjisi bütün enerji ihtiyacını karşılayacak diyemeyiz ama gün geçtikce verilecek olan teşviklerle, yapılacak yatırımlarla rüzgar enerjisinin payını arttırabiliriz"
dedi.

Aliağa'ya yapılacak olan rüzgar güllerinin gövde yüksekliği 100 metre, pervane yüksekliğin ise 50 metre olduğunu, her yönden esecek rüzgara göre monte edileceğini, yatırımın normal ömrünün 25 yıl olacağını, yapılacak olan bakım ile ömrünün 2 kata kadar çıkabileceğini belirten Mustafa Burç, ilerki yıllarda ilavelerin de yapılarak kapasitesinin arttırılabileceğini söyledi.
(CU-EA-Y)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.