Blog Archive

Tuesday, November 3, 2009

Vestas, türkiye ve orta doğu'da büyümeyi planlıyor

03 Kasım 2009

Danimarkalı rüzgar türbin üreticisi Vestas, 2015 yılı ciro hedefini 15 milyar avro olarak açıklarken, Türkiye ve Orta Doğu'da büyümeyi planlıyor. Şirket, Türkiye'de 2009 yılında 300 megavat gücünde rüzgar santrali kurulumuna ulaşmayı hedefliyor.

İSTANBUL (İHA) - Danimarkalı rüzgar türbin üreticisi Vestas, 2015 yılı ciro hedefini 15 milyar avro olarak açıklarken, Türkiye ve Orta Doğu'da büyümeyi planlıyor. Şirket, Türkiye'de 2009 yılında 300 megavat gücünde rüzgar santrali kurulumuna ulaşmayı hedefliyor.

Vestas Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi, düzenlenen basın toplantısında, şirketin, 2008 yılında 6 milyar avroyu aşan cirosunun bulunduğunu, 20 bin civarında çalışana sahip olduğunu anlattı.

Neyzi, Vestas'ın dünya çapında 39 bin türbinle, her 3 türbinden birini kurduğunu ve 25 yılda türbin gücünü 100 kat güçlendirdiğini, bu şekilde rüzgarın, petrol ve gaza alternatif olabildiğini söyledi.

Şirketin 2009 yılında 7 milyar avro üzerinde ciro öngördüğünü ifade eden Neyzi, 2015 yılında karlılıkta yüzde 15 artış, 15 milyar avro ciroya ulaşılması hedefinin bulunduğunu kaydetti.

Neyzi, Vestas Türkiye'nin, 2008 yılı Ocak ayında kurulduğunu hatırlatarak, şirketin, bu yıl yaz aylarında ikinci büyümeye geçtiğini, Türkiye'nin çevre ülkelere liderlik edileceği görülerek, merkez üs olarak seçildiğini ve Türkiye ve Orta Doğu bölgesinin kurulduğunu belirtti. Çevresindeki bütün ülkelerde büyük potansiyel bulunan Türkiye'nin, bu konuda bir miktar tecrübe kazanması dolayısıyla bu ülkelerden ''bir adım ileride'' olduğunu dile getirerek, ''Hem Türkiye'de hem bölgede rüzgar enerjisini hızla

artırmayı hedefliyoruz'' dedi. Neyzi, bugün itibariyle Türkiye'de en büyük müşterilerinin Aksa olduğu bilgisini verirken, süren işlerini, Borusan'ın santrali, Ağaoğlu'nun projesi, Tefrom'un projesi olarak sıraladı.

''LİSANS KONUSU HIZLA ÇÖZÜLMELİ''

Türkiye'nin birkaç kez elektrik kesintilerine maruz kalacak noktaya geldiğini ancak bundan ''araya giren krizler'' sayesinde kurtulduğunu dile getiren Neyzi, ''Geçen yıl da böyle diyebiliriz. Eğer geçen yıl ekonomik kriz dünyada başlamasaydı belki Türkiye'de çok daha sık elektrik kesintisi görecektik'' dedi.

Neyzi, Türkiye'deki rüzgar gücü potansiyeline değinirken, EPDK'ya yapılan 78 bin megavatlık lisans başvurusu konusunda ilerlenemediğini ve bu işin hızla çözülmesini istedikleri ifade etti. Yüksek Planlama Kurulunun 2023 yılında 20 bin megavatlık rüzgar enerjisi hedefi koyduğunu hatırlatan Neyzi, ''Bu 20 bin megavat hedefini benimsiyoruz. Bunun duyurulmasını istiyoruz, ciddiye alınmasını öneriyoruz. Bu hedefe ulaşmak için diyoruz ki; 'eğer 10 yılda böyle bir rakama ulaşacaksak, eğer dengeli, düzenli bir

pazar istiyorsak, o zaman bu bir düzen içinde olmalı, her yıl 2 bin megavat gibi bir hedef belirlenmeli'' şeklinde konuştu. Mehmet Ali Neyzi, soruları yanıtlarken, şirketin 2015 yılındaki 15 milyar avroluk hedefinde Türkiye ve Orta Doğu'nun da yer aldığını belirterek, ''Bu rakam, ciddi bir rakam olmasa böyle bir yapıya gidilmezdi'' dedi. Türkiye'nin ve bölgenin önemli potansiyele sahip olduğunu işaret eden Neyzi, hızlı büyüme ve ciroda önemli pay beklediklerini söyledi. Neyzi, Türkiye'de üretime yönelik

soru üzerine, üretime genel anlamda

bakmamak gerektiğine dikkati çekerek, ''Eğer Türkiye'de kanun ve lisanslama gibi, daha bizim öngördüğümüz gibi dengeli ve düzenli bir pazar olacağı netleşirse, çok kolay olur bu kararları almak'' dedi.

''RÜZGAR ENERJİSİ, İSTİHDAM OLUŞTURACAK BİR KAYNAK''

Vestas Kamu İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Emmanuelle Raoult da 2009'dan sonra rüzgar enerjisinde ''dev'' büyüme beklediklerini belirterek, 2008'den sonra katlanarak büyümenin, herkes için potansiyel oluşturduğunu söyledi. Rüzgar enerjisinin temiz ve rekabetçi enerji kaynağı olduğuna dikkati çeken Raoult, rüzgar enerjisinin, Türkiye'de ciddi istihdam yaratacak bir kaynak olduğunu kaydetti. Raoult, dünyadaki sera gazı emisyonunun yüzde 25'inin elektrik sektöründen geldiğine dikkati çekerek,

fosil yakıtların alternatif yakıtlarla değiştirilmesi durumunda bu oranın azalacağını dile getirdi. Rüzgar enerjisinin bir çözüm olduğunun altını çizen Raoult, şirketlerin yatırım yapmak istediğini ancak, teşviğe ve desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Raoult, Türkiye'nin rüzgar enerjisi konusunda muazzam potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda kararlılığın görüldüğünü ve çerçeve yasa olması durumunda gerisinin halledilebileceğini ifade etti.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.