Blog Archive

Friday, November 27, 2009

Milas’ta Rüzgar Enerjisi Semineri - Muğla

Makine Mühendisleri Odası Milas Şubesi tarafından düzenlenen “Rüzgar enerjisi” konulu seminerde, odaya üye makine mühendislerine rüzgar enerjisi anlatıldı.

MUĞLA (İHA) - Makine Mühendisleri Odası Milas Şubesi tarafından düzenlenen “Rüzgar enerjisi” konulu seminerde, odaya üye makine mühendislerine rüzgar enerjisi anlatıldı.

Prof. Dr. Mehmet Atılgan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminer Milas Ticaret ve Sanayi Odası Labranda Salonu’nda gerçekleşti. Seminerde Makine Mühendisleri Odası Milas Şubesi üyesi makine mühendislerine rüzgâr enerjisiyle ilgili bilgi aktardı.

Rüzgar enerjisinin tarihinden bahseden Prof. Dr. Atılgan: “Ülkemizde rüzgar enerjisiyle ilgili çalışmaların başlangıç tarihi çok eskilere dayanmamaktadır. Bu konudaki çalışmaları ilk başlatan kurum 1980’i yılların ortalarında Elektrik İşleri Etüt İdaresi olmuştur. Başlangıç çalışmaları rüzgar potansiyelini tespit amacıyla gerçekleştirilen etüt faaliyetlerinden ibarettir. Hatta bu yıllarda rüzgar enerjisini konu alan herhangi bir kanuni düzenleme ulunmamaktaydı.

1995 yılından başlayarak bazı küçük uygulamalar Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de ilk rüzgâr santrali Demirer Holding’in Çeşme’de kurduğu santraldir” dedi.

Türkiye kurulan santraller hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Atılgan, “İzmir Çeşme Germian’da (1.5MW), Alaçatı’da (7.2MW); Çanakkale Bozcaada’da 10.2MW); İstanbul Hadımköy’de (1.2MW) gerçekleşen rüzgâr santralleri bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının konu edildiği ilk kanın 2001 yılında Elektrik Piyasası Kanunu’dur. Bu kanunla devletin belirli bir fiyattan alım garantisinden vazgeçmesi zaten düşük seviyede olan rüzgâr enerjisi yatırımlarını durdurmuştur. Bu aşamada az sayıda özel sektörün kendi enerjisini üretmek için gerçekleştirdiği projeler mevcuttur” diye konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP

“Rüzgâr enerjisine verilen resmi önemin kanıtı olarak ilk ciddi girişim ise ancak 2005’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu’yla ortaya konmuştur. Bu kanunun sonrasında Bandırma, Çeşme yarımadası, Hatay, Manisa, Çanakkale’de gerçekleştirilen 150 MW gücündeki santraller kanunun ilk meyveleridir.” diyen Prof. Dr. Atılgan, şunları söyledi: “Bu tarihten sonra EPDK’ya ( Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için başvurular gerçekleştirilmiştir. EPDK gelen yoğun başvurulardan uygun olanlarını elemiş ve 2008 itibarıyla bin 420 MW kurulu gücünde rüzgâr enerji santralı projesine üretim lisans verilmiş olup, bu güne kadar yapımına başlanılan proje bulunmamaktadır. Türkiye’nin ilk rüzgâr enerji santralı, İzmir’in Çeşme – Germiyan bölgesinde kurulmuştur. 3 adet türbinden oluşan tesisin kurulu gücü 1.74 MW’dır.

Türkiye Rüzgâr potansiyeli yüksek ülkeler arasında sayılıyor. Örneğin Avrupa parlamentosunun belirlediği rüzgâr endeksinde Danimarka 100, İngiltere 2800 ve Türkiye 2000 birim üzerinden ölçeklendirilmiştir”

BÖLGEDE LİSANSLI 18 TESİS VAR

Makine Mühendisleri Odası Milas Şube Yürütme Kurulu Başkanı Onur Onay da, “Alternatif enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisiyle ilgili üyelerimize bilgiler aktarıldı. Bölgemizde Enerji Bakanlığı’nca yerli ve yabancı ortaklarla yapılması planlanan ve EPDK’dan lisansı alınmış 18 tane rüzgâr enerjisi tesisi bulunuyor. Bunlar içinde Sodra, Şenköy, Aksivri, Didim-Akbük ve Bodrum bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.haberciniz.biz/haber/milasta-ruzgar-enerjisi-semineri-mugla--727612.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.