Blog Archive

Tuesday, November 3, 2009

Şarköy de rüzgar santrali Kasim´da

Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan Şarköy ilçesinde yapımı devam eden rüzgar enerji santralinde incelemelerde bulundu. Vali Doğan, santralin Kasım ayında faaliyete geçerek yıllık 97 milyon kilovat/saat elektrik üreteceğini söyledi.

Demirer Holding tarafından Şarköy'de Kasım ayında faaliyete geçirilecek olan "Şarköy Sarıkaya Rüzgar Enerji Santrali" yapım çalışmaları devam ediyor. Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İnlek, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü ile birlikte Şarköy'ün Sarıkaya mevkisinde yapımı devam eden enerji santralinde incelemelerde bulundu.

Vali Doğan’a, santralin yapımı ve teknik detayları ile ilgili bilgiler veren Demirer Holding yetkilileri 1998 yılından bu yana rüzgar ölçümü yaptıklarını ve 2007 yılında lisans aldıklarını söyledi. Yetkililer, bölgenin rüzgar enerjisi açısından yüksek bir potansiyel barındırdığını belirterek, “2007 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 28,8 MW kurulu güçle lisansımızı aldık. Toplam 15 adet rüzgar türbini ile yılda yaklaşık 97 milyon KWH elektrik üretecek olan Santral, yıllık bir ailenin 2400 KW elektrik tükettiği düşünüldüğünde Tekirdağ ve Şarköy’ün tamamına yetecek kadar elektrik üretecek” dedi.

Rüzgârlı günlerde inşaat çalışmaların yüksek risk nedeni ile devam edemediği belirten santral yetkileri tesisin 2009 Kasım ayında bitirilmesini planladıklarını ifade etti. Şarköy Bölgesi için santralinin büyük önem taşıdığını ifade eden Vali Doğan, Kasım ayında faaliyete başlayacak santralin yıllık 97 milyon elektrik üreteceğini dikkat çekti.

Dünya rüzgar enerji santrali yapım işlerinin % 33'ünü elinde tutan Alman firması Enercon ile ortaklığı bulunan Demirer Holding’in Şarköy'de inşa çalışmalarını başlattığı Sarıkaya Rüzgar Enerji Santrali'nde toplam 15 türbin yer alacak. Türbinlerin 14 adeti 2 bin kW gücünde biri de 800 kW gücünde olmak üzere toplam 28,8 MW gücünde olacak. Şarköy'de yılda 97 milyon kWh elektrik rüzgârdan elde edilecek. Üretilen enerji, 120 bin volt olarak TREDAŞ'ın Malkara ana dağıtım trafosuna aktarılacak.

Şarköy, Yeniköy yolu üzerine 1 km mesafede, Helvatepe mevkiine doğru yaklaşık 7 km'yi bulan bir alan üzerinde rüzgar santralinin 60 metre boyundaki türbin direkleri yerleştirilmeye başlandı. Bölgede 400 hektarlık arazinin, 196 hektarı Orman Bakanlığı'ndan tahsis edilerek, rüzgar türbinlerinin inşa edileceği yollar yapıldı.

Demirer Holding Projeler Koordinatörü Ahmet Araçman ise kurulacak santral sahasının Orman Şefliği’nden Kasım 2008 de alındığını, rüzgar türbinleri ve şalt alanının, trafolarla birlikte 56 dönüm arazi üzerine kurulacağını, toplam kullanım alanının ise 196 dönüm olduğunu ifade etti. Demirer Holding tarafından yapımı sürdürülen santralin yaklaşık maliyetinin yaklaşık 50 milyon Euro olduğunu belirten Araçman, santralin maliyetinin ancak 10-12 yılda kendisini amorti edebileceğini aktardı.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.