Blog Archive

Monday, October 26, 2009

Yırcalı rüzgarda ortaklık ariyor

Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri'ne (BEST) yaptığı 200 milyon liralık yatırımla Türkiye'nin ikinci büyük transformatör üretim tesisine sahip olan Yırcalı Şirketler Grubu, enerji yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Hidrolektrik santrallarıyla birlikte rüzgar enerjisi alanında da çalışmaları bulunan grup, özellikle rüzgar enerjisi konusunda üretim için iki yabancı firma ile görüşmelerini sürdürüyor.
Adana, Sındırgı, Bandırma'da faaliyette olan hidroelektik santralları dışında rüzgar enerjisine de yatırım yaptıklarını belirten Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bu alanda izinlerinin alındığını ve ölçümleme çalışmalarının bittiğine açıkladı. Yırcalı, "2010 yılında da rüzgar enerjisi yatırımlarımız tamamlanacak. Akhisar, Cunda ve Samandağ'da düşündüğümüz rüzgar enerjisi santralı yatırımı için ise yabancı ortaklarla görüşmelerimiz sürüyor. Finansman kolaylığı açısından yabancı ortak önemli" dedi.
Teşvikleri bekliyoruz
Güneş enerjisi içinde yatırım düşünceleri olduğunu fakat şu an bunun için erken olduğunu dile getiren Yırcalı, bu gibi enerji yatırımlarının maliyetleri nedeniyle teşvik edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yırcalı, "Bunlar önemli ve büyük yatırımlar. Batıdaki gibi teşvikler gerekiyor. Onlar bütçeye ağır yükler gelir diye düşünüyor ama şirketler de ancak bir kısmını finanse edebiliyor. Bunun için belli kanunların çıkarılması lazım. Bizim ve bizim de dahil olduğumuz dernekler şu anda bu konular için görüşüyor" dedi.
Sentetik çuval ihraç ediyor
Yırcalı, ana iş kolları olan transformatör üretimi ve enerji işleri dışında yer aldıkları sektörler hakkında da şu bilgileri verdi: "Büyük baş ve kanatlı hayvan yemi tesislerimiz var. Ayrıca beyaz et yetiştirme çiftliğimiz bulunuyor. Bir de sentetik çuval üretimi yapıyoruz. Bu çuvalların da yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Transformatörde de ihracatımız yüzde 60. Ama diğer yatırımlar yurtiçinde. Şu anda başka bir sektöre girme planımız yok."

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.