Blog Archive

Wednesday, October 21, 2009

Bakan: Enerji Kaynaklari Cesitlendirilecek!

İZMİR - 21.10.2009

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi için ister tedarik, ister transferle ilgili her ülkeyle ilişkiye gireceğini söyledi.

Bakan Yıldız, İzmir'de düzenlenen Türkiye 11. Enerji Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, enerji piyasasındaki oyuncuların sektöre yönelik izlenecek politikalarda mutabık olduklarını, ancak bunların nasıl uygulanacağına dair farklı görüşlerin bulunduğunu ifade etti.

Bu konuda düzenlenen kongrelere belirli formatların getirilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Yıldız, "sahte görüş birliğinden" uzak kalabilmek için konuşmalardan önce ve sonra dinleyenlerin etkin katılımının sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Yıldız, 11. Enerji Kongresi'nde yapılan konuşmalarda, isim değişikliği ve enerjisi arz güvenliği konularına vurgu yapıldığını hatırlatarak, iklim değişikliğine ilişkin alınacak önlemler konusunun kulağa çok hoş geldiğini, ama nasıl yapılacağı konusuna girildiğinde ülkelerin hemen gardlarını aldığını, belli gerekçeler sunduklarını ifade etti. Yıldız, uygulama söz konusu olduğu zaman temennilerden öte farklı konuların devreye girdiğini söyledi.

Yıldız, tüm enerji çeşitlerinin her birinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak yeni bulunan kömür rezervlerine kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

"Nükleer santral kurma işi bir çok cepheden baktığımızda hükümetlerin üzerine çıkacak kadar ortaklaşmış bir konudur" diyen Yıldız, bu konunun elbette çevreden bağımsız ele alınamayacağını vurguladı.

Yıldız, yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesinin önemli olduğunu, bunu herkesin istediğini, ama uygulamada fikir farklılıklarının yaşanabildiğini dile getirdi.

Yıldız, Kopenghag'da gerçekleştirilen toplantılara değinerek, dünya ülkelerinin toplantılarda iklim değişikliği ve enerji konularında tam kesin sonuca varılamayacağı ama genel eğilimin tespit edilebileceği konusunda görüş bildirdiğini anlattı.

Yıldız, Kopenghak toplantılarının ardından Türkiye'nin izlediği politikaların son derece stabil, geçerli ve ülke çıkarları doğrultusunda yürütüldüğü kanaatine vardığını söyledi.

Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile yaptığı anlaşmaların Nabucco'nun alternatifi olup olmadığının gündeme getirildiğini vurgulayan Yıldız, "Ne birinden, ne diğerinden vazgeçmememiz lazım. Her biri bizim bilinçli çalışmalarımız, Türkiye'nin geleceği ve arz güvenliğiyle ilgili çalışmalar olduğunun bilinmesi lazım. Enerji çeşitliliği konusunda kaynak temini ve transfer konusunda hiçbir seçicilik yoktur. Dünya, ekonomi globalleşiyor ama politikalar globalleşmiyor, son derece ulusal milli politikalar yürütülüyor. Müsaade edin de biz de milli politika yürütelim. Aslında ABD ya da diğer ülkelerde böyle görüyor, yeter ki ne istediğinizi bilin. Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için ister tedarik, ister transferle ilgili her ülkeyle ilişkiye girecektir" diye konuştu.

"BOTAŞ ile SOCAR görüşmelerinde bir sıkıntı beklemiyorum"

Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan arasında eksik bilgilendirmeden kaynaklanan yanlış anlamalar bulunduğunu, bunların müzakerelerle her zaman aşılabileceğini ifade etti.

Enerji sektörüyle ilgili konularda da yanlış anlamaların telafi edilebileceğini kaydeden Yıldız, "Bilgi doğru olarak yerine konduktan sonra herhangi bir sıkıntı kalmaz. BOTAŞ ve SOCAR gaz şirketleri görüşmelere devam edeceklerini karşılıklı bildirmişlerdir. Ben bu konuda herhangi bir sıkıntı beklemiyorum" dedi.

Kaynak: http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=65286&cDate=

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.