Blog Archive

Friday, September 25, 2009

RES başvuruları yil sonuna kadar sonuclandirilacak

25.09.2009 | Begüm Gürsoy


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2 yıldır beklemede olan rüzgâr santralı başvurularına yönelik özeleştiri yaparak, başvuruları yıl sonuna kadar sonuçlandıracakları mesajı verdi. Yıldız, bu konunun hâlâ tamamlanmamış olmasından dolayı rahatsız olduğunu belirterek "Yapamadığımız, eksik yaptığımız işler olabilir ama hiçbir zaman irade kaybımız burada olduğu kadar büyük olmadı" dedi. Yıldız, müracaat etmek isteyen herkese bu hakkın verilmesiyle birlikte yükü kendi omuzlarına koymuş olduklarını belirterek "Şimdi uygun şartlarda bu yükü indirmeye çalışıyoruz. Bunun hepsinin sağlam gerekçelerle sistem dışına bırakılmasını sağlayamayabilirim. Yatırımcılara diyorum ki, 'Kıra döke halledeceğiz'. Yatırımcılar ise 'Şu anki durumdan çok daha iyi bir şeydir' dediler" diye konuştu. Yıldız, yeni bir kanun çıkararak "ön lisans" kavramı getireceklerini de belirterek böylece lisans ticareti yapan çantacıların da önüne geçeceklerini anlattı.
İşadamları haksız değil

Referans'ın sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, 1 Kasım 2007'de alınan 76 bin MW kurulu gücündeki 750 başvurunun aradan geçen 2 sene içerisinde hâlâ sonuçlandırılmamış olmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yıldız, kamunun zaafı varsa bunun konuşulabilmesi gerektiğini vurgulayarak "Rüzgârla alakalı kamuoyu ve iş dünyası algılaması, kamu yönetimi Enerji Bakanlığı'na kan kaybettirdi" dedi. Yıldız, enerji kamu diplomasisinin burada fark etmediği bir yara aldığını belirterek "Gerekçesi ne olursa olsun 24 ay geçen ve hâlâ adresleri belirlenmemiş bir iş olmaz" diye konuştu. Kendisinden randevu alan 10 kişiden 4'ünün rüzgârı konuşmak istediğini anlatan Yıldız, bu konuda işadamlarının haksız olmadığını da belirtti. Yıldız, özel sektöre verdiği öneme dikkat çekerek şu yorumu yaptı: "Özel sektörle beraber enerji sektörünü yapılandıracağız. Hatta yeni yatırımların önemli bir kısmı özel sektör kanalıyla yapılacak. Özel sektörle ilişkilere bu nedenle önem veriyorum. Enerji Bakanlığı beraber yapılandıracağı en önemli aktörüyle yanlış yola giremez."

Çantacıların önüne geçeceğiz

Yıldız, "Yanlış düğmelenmiş bir işin doğru şekilde tamamlanması basit kurallarla olmaz. Yanlış düğmelenmiş bir ceketi ütü ile düzeltemeyiz. Makasla biraz keseceğiz, biçeceğiz. Bunun da bazı bedelleri var ve bunları ödeyeceğiz" dedi. Yıldız, 76 bin MW'lik müracaatın teknik nedenlerle 2013 yılına kadar 13 bin MW ile kısıtlandırılması gerekliliğine dikkat çekerek "Enerji sektöründe hiçbir zaman için eliminasyon kriterleri bugüne kadar konmamıştı. Bu, yanlış bir kurgudur" eleştirisi de yaptı. Bu konunun çözümü için bir ekip kurduklarını ve bu ekibin düzenli olarak toplandığını anlatan Yıldız, "Yatırımcı '500 MW başvurum varsa ama 40 MW alacaksam alayım başlayım' diyor. Yani muallakta bırakılmış olması her halükârda sonuçlanmış olmasından kötü. Rüzgârları adreslerine teslim edeceğiz. Bu yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız" diye konuştu. Yıldız, buna rağmen aralarında ilerlemeyecek yatırımlar olacağını da bildiğini ama bunları ikame etmenin elimine etmekten daha kolay olacağını söyledi. Yıldız, ilerleyemeyecek yatırımlar nedeniyle bir faaliyet süresi koyacaklarını ve yeni çıkaracakları yasa ile de ön lisans kavramı getireceklerini söyledi. Yıldız, böylece lisans ticareti yapan çantacıların bu sektörden nemalanmalarının önüne geçeceklerini belirtti.

Kaynak: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=129891&KOS_KOD=5

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.