Blog Archive

Thursday, July 30, 2009

Yenilenebilir enerjiye Bakan Babacan ayarı

21/06/2009, Ankara.

Hükümetin yerli ve yenilenebilir enerjiye destek amacıyla hazırladığı tasarıya Babacan'ın 'alım garantisi fiyatları yüksek' diyerek karşı çıktığı öğrenildi


ANKARA- Hükümetin yerli ve yenilenebilir enerjiye desteklerini içeren yasa tasarısı Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’a takıldı. Babacan’ın, yenilenebilir enerji tasarısı kapsamında güneş enerjisine 24, rüzgar enerjisine 8, hidroelektrik enerjisine 7 avrosent alım garantisi verilmesine ilişkin düzenlemede fiyatların çok yüksek olduğu, aşağı çekilmesi uyarısında bulunduğu öğrenildi.

İktidar ile muhalefetin uzlaşmasına göre, Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) Tasarısı TBMM Genel Kurul’unda geçtiğimiz hafta görüşülecekti. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, 18 Haziran Perşembe günü bu tasarının ele alınacağını açıklamıştı. Ancak, söz konusu tasarının görüşmelerine yenilenebilir enerjiye verilecek olan alım garantisi fiyatlarına yönelik ekonominin dümenine geçen Babacan’ın itirazı nedeni ile ara verildiği kaydedildi. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta görüşülemeyen tasarının devletin yerli ve yenilenebilir enerji üreten özel sektörden alacağı fiyatın alım garantisi tutarında TBMM Genel Kurulu’nda revizyona gidileceği öğrenildi.

Yerli teşvikine ayar

Babacan’ın YEK tasarısında karşı çıktığı bir diğer konu ise 31 Aralık 2015 üretim tesisinde kullanacağı mekanik yada elektro mekanik aletlerin yurt içinde imal edilmiş olması durumunda, devletin ilave olarak vereceği alım garantisi teşviklerine de karşı çıktığı kaydedildi. Yerli üretime teşvik verilmesi durumunda yabancı yatırımcıların Türkiye’de güneş, su, rüzgar gibi yenilenebilir enerjiye dayalı santrallerin yatırımı yapmayacağı tedirginliği olduğu ifade edildi.
Sözkonusu tasarı ile hidroelektrik santrallerinde yurt içinde gerçekleşen türbin için kilovat başına 1 avro cent, jenaratör ve güç elektroniği için 0.8 avro cent; rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisinde yurt içinde gerçekleşen kanat için kilovat için 0.6 avro cent, jeneratör ve güç elektroniği için 0,8, türbin kalesi için 0.5 avro destek verilmesi hedefleniyor. Bu fiyatlar üretim tesisinin işletmeye giriş tarihinden itibaren beş yıl süreyle eklenecek.

Genel Kurul operasyonu

Söz konusu düzenlemelerin Tasarı’nın Genel Kurul’daki görüşmeleri aşamasında önerge verilerek, Ali Babacan’ın talepleri doğrultusunda revize edilmesi bekleniyor.
Babacan’ın itiraz ettiği tasarıda ilk 10 yıl için hidroelektrik için 7, karada rüzgar enerjisine 8, denizde rüzgar enerjisine 12, jeotermal enerjiye 9, fotovoltaik güneş enerjisine 25, yoğunlaştırılmış güneş enerjisine 20 biyokütleye dayalı üretim tesisine 14, dalga, akıntı ve gel-git enerjisine 16 avro cent alım garantisi verilmesini içeriyor.


Kaynak: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=941484

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.