Blog Archive

Thursday, July 30, 2009

YENİLENEBİLİR ENERJİ KANUNTEKLIFI

04.06.2009 - Ankara.


Kütahya Milletvekili Dr. Soner AKSOY ve 5 milletvekili tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunulan ve başkanlığını yapmış olduğu komisyonda görüşülen “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“ 04.06.2009 tarihinde yapılan görüşmeler sonucunda kabul edilmiştir.

Kanun teklifi Metni icin asagidaki linke tiklayiniz.


http://www.soneraksoy.net/kanunteklifi.doc



YASANIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER ;

1. BİYOGAZ kavramının 5346 sayılı kanundan çıkarılması suretiyle, biyokütle kavramı içerisinde değerlendirilmesine imkan tanınmıştır. Ayrıca ÇÖP GAZI kavramı tanımlanmıştır.

2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARININ imar uygulamalarından korunması amacıyla , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına derecelendirme ve re’sen imar planlarına işlenmek üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bildirme yetkisi tanınmıştır.

3. 31̸ 12 ̸ 2015 tarihinden önce işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerine tarife desteği sağlamak amacıyla; fiyat , süre ve ödeme usul ve esaslarını içeren “YEK DESTEKLEME MEKANİZMASI” getirilmiştir. Söz konusu mekanizmadaki fiyatlar 2010 yılı başından itibaren uygulanmaya başlayacaktır. 2 ̸ 340 esas numaralı Teklifte öngörülen fiyatlar yükseltilmiş, 5’er yıllık süreler 10 yıla çıkarılmıştır.

4. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ile birlikte yenilenebilir olmayan diğer enerji kaynaklarını kullanarak elektrik enerjisi üreten HİBRİT ÜRETİM TESİSLERİ ‘de desteklenmiştir.

5. ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR PİYASA ORTAMI sağlamak amacıyla 31 ̸ 12 ̸ 2011 tarihinden itibaren , 31̸ 12 ̸ 2015 tarihinden sonra işletmeye girecek üretim tesisleri için uygulanacak alım tarifelerinin yayımlanması zorunluluğu getirilmiştir.

6. Şirket kurma ve lisans alma yükümlülüklerinden muaf olan kurulu gücü 500 kilovatın altındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için başvuru konusunda yönetmelik çıkarılması öngörülmüş ve HİDROELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNDE SU KULLANIM ANLAŞMALARI için İl Özel İdareleri yetkilendirilmiştir.

7. ÇATILARDAN elektrik üretimini yaygınlaştırmak için , fotovoltaik güneş enerjisine dayalı muafiyetli üretim yapan tesisler tarife desteğinin süresi ve fiyatı daha yüksek tutulmuştur.

8.ATIK YAĞLARDAN elektrik üretimi yapan tesislerin tarife desteğinden yararlanabilmesi için 1000 kilovatlık kurulu güç sınırı getirilmiştir.

9. 31̸ 12 ̸ 2015 tarihinden önce işletmeye giren üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve̸veya elektro-mekanik aksamın YURT İÇİNDE İMAL edilmiş olması halinde , parçalar itibariyle tarife fiyatlarına eklemeler yapılması sağlanmıştır.

10. Yenilenebilir enerji kaynaklarında elektrik üretimi yapılan sahaların daha etkin ve verimli kullanımı amacıyla, saha dışına çıkılmaması ve işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü aşmaması kaydıyla EK KAPASİTE kurabilme imkanı getirilmiştir.

11. 10 yıl süreyle SİSTEM KULLANIM TARİFELERİNİ %90 indirimli olarak ödeme imkanı getirilmiştir.

12. Bağlantı görüşünün oluşturulması aşamasında, bu Kanun kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine ÖNCELİK tanınması sağlanmıştır.

13. OTOPRODÜKTÖR lisansı başvurularında bağlantı görüşünün oluşturulması sırasında , ilgili tüzel kişinin tüketim tesisinin bağlı bulunduğu KENDİ mülkiyetindeki TRAFO MERKEZİ dikkate alınacaktır.

14. ENERJİ NAKİL HATLARI için alınacak bedellerde uygulanacak %85 indirimin süresi 10 yıldan 15 yıla çıkarılmış, faydalanabilecek tesislerin işlemeye girmeleri için öngörülen süre 31̸ 12 ̸ 2012 tarihinden 31̸ 12 ̸ 2015 tarihine uzatılmıştır.

15. KORUMA ALANLARINDA yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine gerekli makamlardan olumlu görüş alınması kaydıyla İZİN verileceği hükme bağlanmıştır.

16. Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinden HAZİNE PAYININ ALINMAYACAĞI hükme bağlanmıştır.

17. CEZALAR konusunda 5346 Sayılı Kanun ile 4628 Sayılı Kanun arasındaki PARALELLİK sağlanmıştır.

Görüşmeler sonucunda yapılan teklif kabul edilerek TBMM Genel Kurulunda görüşülecek ve yapılan düzenleme ile Türkiye de alternatif enerji yatırımlarının ve çeşitliliğinin artırılarak, yeni istihdam alanlarına katkı sağlayacaktır.

Kütahya Milletvekili Dr. Soner AKSOY yasanın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilemektedir.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.