Blog Archive

Friday, February 7, 2014

Borusan enerjide büyüyecek

Borusan enerjide büyüyecek

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Borusan EnBW ile Vestas arasındaki anlaşmaya ilişkin, yatırımın 346 milyon dolara çıkacağını belirterek, "Anlaşma, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkinin ticari boyutta giderek büyümesini sağlayan unsurlardan biri olduğu için çok sevindirici" dedi.

Borusan EnBW Enerji, önemli rüzgar türbini üreticilerinden Vestas ile 4 adet Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve bir kapasite artışı için anlaşma imzaladı. Yatırım Avrupa'nın en büyük on-shore (karasal) rüzgar enerji yatırımlarından biri olacak.

Anlaşma töreninde konuşan Uğur, yatırımlarla 10-15 yıl sonra da sektörde olmayı garanti altına almak istediklerini, ortaklarıyla birlikte Avrupa'da enerji konusunda en önemli oyunculardan biri olduklarını, son anlaşmanın, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkinin ticari boyutta giderek büyümesini sağlayan unsurlardan biri olmasının da çok sevindirici olduğunu anlattı.

Anlaşmayla 5 kente yatırım yapacaklarını belirten Uğur, "Yatırımın boyutu 346 milyon dolara çıkacak. Bu rakama Borusan perspektifinde bakacak olursak, toplam bilanço büyüklüğümüz 3 milyar doların biraz üzerinde... Bunun yüzde 50'si bizim bilançomuza konsolide ediliyor ancak Borusan açısından yüzde 5 gibi direkt büyümeye karşılık geliyor" dedi.

Proje için satın alınan tribünler karşılık Vestas'a ne kadar ödeme yapılacağının anlaşma gereği açıklayamayacağını belirten Uğur, "Çok para olduğunu söyleyebilirim" demekle yetindi.

Borusan EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla da portföylerinin yüzde 62'sinin rüzgar santralleri, yüzde 38'ini ise hidroelektrik santrallerden oluştuğuna dikkati çekerek, anlaşmayla Mersin'de Mut RES, İzmir'de Fuat RES, Bursa Karacabey'de Harmanlık RES, Çanakkale Lapseki'de Koru RES'in inşasına ve Bandırma'da mevcut Bandırma RES'in kapasite artırımı yatırımına başlayacaklarını açıkladı.

Toplamda 207 megavatlık yatırımın, Avrupa'nın en büyük karasal, rüzgar, enerji yatırımlarından biri olduğunun altını çizen Acarla, 2007 yılında girdikleri enerji sektöründe bugüne kadar 460 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 2015 yılında tamamlamayı hedefledikleri ve kendilerini kurulu güç bakımından lider rüzgar enerjisi şirketlerinden biri haline getirecek yatırımın toplam tutarının 300 milyon doların üzerinde olacağını söyledi.

Bu çerçevede RES'te orta vadeli hedeflerinin, portföylerinde bulunan tüm projeleri kapsayan 455 megavatlık kurulu güç kapasitesini yakalamak olduğunu ifade eden Acarla, "Uzun vadede ise RES'te 1500 megavatın üzerinde kurulu güce ulaşmayı öngörüyoruz. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak şekilde yerli kaynakların sürdürülebilir ve yenilenebilir şekilde kullanılmasına katkı sağladığımız için mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

EnBW AG Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Frank Mastiaux ise en büyük rüzgar tribünü sözleşmelerinden birini imzaladıklarını dile getirerek, "Türkiye rüzgar enerji sektöründeki en kapsamlı sözleşmeyi imzalıyoruz" dedi.

Borusan EnBW olarak gerek Almanya'da gerekse Türkiye'de çevre konularında yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Mastiaux, enerji sektörü açısından Almanya ve Türkiye arasındaki işbirliğine katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Türkiye'nin son 10 yılda çok önemli bir ekonomik büyümeye imza attığına değinen Mastiaux, enerji sektöründe yatırım yapan bir yatırımcı olarak, herhangi bir kısa dönemli türbülansın Türkiye'nin genel ekonomisini hiçbir şekilde kötü yönlendirmeyeceğini dile getirdi.

Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl de yaklaşık 5.500 Alman şirketinin Türkiye'de 12 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip, çekici bir pazar olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, türbülanslara karşın sağlam temellerdedir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin ise Borusan EnBW gibi yerli yabancı ortaklıkları bakanlık olarak desteklediklerini dile getirerek, şirketin, hedeflerine rahatlıkla ulaşacağına inandığını söyledi.

Aytekin, "Ülkemizde RES sektöründe 10 yıllık süre içerisinde kurulu gücünü yaklaşık 10 kat artırma hedefiyle, bu sektörün çevre ve ekonomiye katkılarından azami derecede yararlanıldığını ortaya koymuştur. Lisanssız dönemde KOBİ'lerin enerji girdisini azaltacak yenilenebilir enerji projeleri de yatırımcılara önemli bir pazar sunmaktadır. Ülkemiz RES sektörüne yapılan her yatırım hem enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılmasına hem de çevre dostu bir üretim olması sebebiyle gelecek nesillerin karşı karşıya kalacağı çevresel sorunların önüne geçilmesine katkı sağladığı için önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2014/02/07/borusan-enerjide-buyuyecek


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.