Blog Archive

Sunday, November 17, 2013

Rüzgar türbini dramında cesetler teşhis edildi

Salı günü Hollanda’nın Ooltgensplaat kenti Mariadijk Mevkii´nde bulunan bir rüzgar türbininde çıkan yangında hayatını kaybeden iki teknisyenin cesetlerine ulaşıldı. 

Yapılan açıklamada teknisyenlerden birinin 19 yaşındaki Daan Kous diğerinin ise 21 yaşındaki Arjan Kortus olduğu ve her ikisini de Amersfoort yakınlarındaki katı Katolik köylerinden gelen gençler olduğu belirtildi. 

Türbinlerdeki bakım çalışmaları sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden bu iki teknisyenin nasıl can verdiği hakkında geniş çaplı araştırma sürerken, bağlı oldukları Bettink firması yetkilisi “34 çalışanımızdan ikisini bu şekilde can vermesi tarif edilemez ve yürek yakan cinsten” yorumunu yaptı. Yetkili bu yangını büyük ihtimalle kısa devreden çıkmış olacağı tahmininde bulundu.

Salı günü çıkan yangında teknisyenlerden biri 70 metre yüksekteki türbinden kendini aşağı atmıştı. Diğer teknisyenin cesedi ise soğutma çalışmalarını arkasından yapılan incelemede tribün kabininde bulundu. 

Neden kaçamadılar

Yaşanan felaketten sonra birçok kişinin aklına takılan soru ise bu iki teknisyenin neden kaçamadıkları. Türbinlerde abseil yani iniş sırasında kullanılmak üzere ekipman bulunduğunu belirtti. 

Bettink sözcüsü geçtiğimiz Eylül ayında şirket çalışanlarının abseil eğitimi aldıklarını, her iki teknisyeninde yaşları genç olmasına rağmen eğitimde oldukça iyi sonuçlar verdiğini ve bu kazada neyin yanlış gittiğinin kendileri içinde bir bulmaca olduğunu kaydetti. Yetkili alevlerin çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve bu sırada gençlerin tribünden kaçma olasılığının kalmadığını tahmin ediyor.

Hollanda daha önce 5 kez kaza meydana geldi

Hollanda’da şimdiye kadar ölümle sonuçlanan rüzgar tribünü kazalarının 5 kez cereyan ettiği belirtiliyor. 

İlk olarak Maasdam mevkinde Hoeksche Waard alanında 1990 yılında meydana gelen kazada, bir çiftçi rüzgar türbinine tırmanmış ve değirmenin kolları arasında sıkışarak can vermişti.

Diğer kazalar da yine bakım işlemleri sırasında oluşan kazalardan oluşuyor. Bunlardan bir tanesinde bir teknisyenin 10 metre yükseklikten toprağa çakıldığı belirtiliyor. 

TU Delft Rüzgar enerjisi Profesörlerinden Gerard van Bussel güvenlik önlemlerinin geçtiğimiz yıllar içinde daha sıkı bir hale geldiğini ve bu sektörün daha deyim yerinde ise öğrenme aşamasında olduğunu belirtiyor. 

Sekiz yıl önce öğrencilerle birlikte bir türbine tırmanma imkanının bulunduğunu fakat bunun şuanda yasak olduğunu belirten profesör teknik personelin de sadece abseil eğiti alarak bu görevi yaptığını sözlerine ekliyor.


Kaynak: http://www.sonhaber.nl/gundem/ruzgar-turbini-draminda-cesetler-teshis-edildi-h25409.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.