Blog Archive

Sunday, November 17, 2013

Rüzgar Gülleri Enerji İçin Dönüyor

Rüzgar Gülleri Enerji İçin Dönüyor
05 Kasım 2013 11:55

Tokat'ta, 16 rüzgar elektrik santralinde (RES) bin 650 rakımlı tepede yılda 40 megavat çevreye dost elektrik enerjisi üretiliyor.

Tokat merkeze bağlı Killik köyü mevkisinde kurulan RES, yaklaşık 2 yıldır elektrik üretiyor. Her bir kanat ağırlığı 11 ton olan 50 metre uzunluğundaki 3'er kantlı rüzgar gülünün bir türbini 350 ton ağırlığında. Eksim Yatırım Holding Tokat Enerji İşletme Müdürü Ömür Güven, yılda yaklaşık 100 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretildiğini, bunun da 40 bin ailenin bir yıllık enerji sarfiyatına denk geldiğini söyledi.

RES ile çevreye dost enerji ürettiklerinin altını çizen Güven, çevreye hiçbir atıklarının olmadığını belirterek, "Rüzgar enerjisi adından anlaşılacağı üzere rüzgar olduğu sürece üretim yapan dışarıya hiçbir atığı olmayan bir sistem. Dolayısı ile biz çevreye dost enerji üretiyoruz. Çok fazla yer kaplamadığı için herhangi bir ağaç sökümü veya hayvanlara zarar verecek bir ortam oluşmuyor. Bu anlamda çevreye dost diyebiliriz" dedi.

RÜZGAR GÜLLERİ, FIRTINALI VE ÇOK SOĞUK HAVADA ÇALIŞMIYOR

Güven, türbinlerin devreye girerek çalışması için belirli bir rüzgara hızına ulaşılması gerektiğini belirterek, "Rüzgar hızına ulaştığında türbin otomatik olarak devreye giriyor. Rüzgar hızına göre üreteceği elektrik enerjisini kendisi ayarlıyor. Bizim herhangi bir müdahalemiz olmuyor. Kritik hız dediğimiz hızı geçtiğinde tribünler otomatik olarak durur. Yani her rüzgarda üretim yapamıyoruz. Fırtınalı havalarda rüzgar gülleri çalışmıyor. Soğuk havalarda ise buranın iklim şartları çok ağır geçiyor. Bulunduğumuz saha Türkiye'nin en yüksek rakımlı sahasına sahip. Şu anda bin 650 metredeyiz. Dolayısıyla kış çok karlı geçiyor. Türbin kanatlarında buzlanma oluşuyor. Bu da dönme esnasındaki büyük yapıdan dolayı ataleti artırdığı için ekipmanlara zarar vereceği için vibrasyona geçiyor ve otomatik olarak duruyor" diye konuştu.

Öte yandan, önümüzdeki yıllarda 16 olan rüzgar gülü sayısının yapılacak yatırımla 18 rüzgar gülü daha ilave ederek 34'e çıkartılacağı bildirildi. - TOKAT

Kaynak: http://www.haberler.com/ruzgar-gulleri-enerji-icin-donuyor-5263735-haberi/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.