Wednesday, January 30, 2013

Söke"de Rüzgar Enerji Tribünleri Üreticinin Başına Dert Oldu

Söke"de Rüzgar Enerji Tribünleri Üreticinin Başına Dert Oldu

Söke’ye bağlı Yenidoğan beldesine kurulan rüzgar enerjisi tribünleri, aşırı yağışların etkisi ile birleşerek üreticilerin başına dert oldu.

Suyu taşımada yetersiz kalan büzlerin baraj oluşturmasıyla meydana gelen taşkın, yaklaşık bin dönüm araziyi tehdit ediyor.

Tribünlere geçiş için tahliye kanalı üzerine yapılan yolların altına suyun geçişi için döşenen büzler yetersiz kalınca yaklaşık 150 dönüm arazi sular altında kaldı.

Yıllarca daha kuvvetli yağışlar olmasına rağmen böylesi bir durumla karşılaşmadıklarını, rüzgar enerjisi tribünlerine yol açmak için D-19 tahliye kanalının üzerine yapılan geçişlerin altına monte edilen büzlerin yetersiz kalarak baraj oluşturduğunu belirten üreticiler; bu durumun yaklaşık bin dönümlük ekilen araziyi tehdit ettiğini savunuyor.

Söke'de dün gece saatlerinden meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında D-19 tahliye kanalı üzerindeki büzler yetersiz kaldı. Suyu taşıyamayan kanal taşarken, çevresindeki arazileri sular altında bıraktı. Gece saatlerinde Söke Ovası Sulama Birliği ekiplerince yapılan çalışmada tahliye kanalının büzlerin bulunduğu noktası iş makineleriyle temizlenerek, suyun geçişi hızlandırıldı.

Yenidoğan beldesi, beldenin Özbey mahallesi, Savuca beldesi ve Söke’nin Sanayi bölgesinin yağmur suyunun da bu tahliye kanalına deşarj edildiğini belirten Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven; rüzgar enerjisi üretimi yapan şirket ABK enerji yetkilileri ile görüştüklerini ve sorunun bir köprü inşası ile çözülebileceğini dile getirdiklerini söyledi. Yetkililerden sorunun çözümü için ilgi isteyen Kemal Göven; “Son birkaç yıldır bu alanda pamuk ekimi yapmaya bile korkar olduk. Kanal üzerine yapılan büzler yetersiz kalıyor. Akşamki yağış sonrası verimli ve ekili araziler sular altında kaldı” dedi.

“YOĞUN YAĞIŞ ETKİLİ”

Söke ve çevresi dün akşam saatlerinde devam eden ve bir süre dolu ile karışık olarak sabah saatlerine kadar süren sağanak yağışın etkisi altındaydı. Edinilen bilgiye göre metrekareye 93 metreküp su düştüğü öğrenildi.


Kaynak: http://www.haberyurdum.com/haber/347088-sokede-ruzgar-enerji-tribunleri-ureticinin-basina-dert-oldu.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.