Blog Archive

Friday, December 28, 2012

Sabancı'ya Alman devi ortak oldu

Sabancı'ya Alman devi ortak oldu

Alman enerji şirketi E.ON'un Üst Yöneticisi (CEO) Johannes Teyssen, Sabancı ve E.ON ortaklığının çok iyi bir stratejik uyumu yansıttığını belirterek, ''Birlikte çalışarak daha güçlü ve daha verimli olacağız. Ortaklığımız, E.ON'un uluslararası büyüme stratejisi için heyecan verici bir fırsat'' dedi.
EnerjiSA'da yüzde 50 ortaklığı olan Verbund'un, hisselerini elektrik ve doğalgaz şirketi E.ON'a devretmesi ile ilgili olarak Sabancı Center'da düzenlenen toplantıda konuşan Teyssen, ''Ortaklık EnerjiSA ve bizim için de son derece önemli bir adım. Özel bir enerji şirketi olarak enerji sektöründeki yerimizi güçlendirecektir. Sabancı ve Verbund zaten bugüne dek oldukça güzel bir ortaklık içerisindeydi. Sabancı'nın yeni ortağı olarak biz de yenilenebilir ve konvansiyonel üretim, enerji tedariki, ek üretim konuları, enerji satışı konularındaki beceri ve yetkinliklerimizi ekleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Teyssen, ''Güçlerimizi birleştirerek şirketlerimizi, Türkiye ekonomisi ve enerji müşterileri için kazan kazan önermesini oluşturacağız. Sabancı ve E.ON ortaklığı çok iyi bir stratejik uyumu yansıtıyor. Birlikte çalışarak daha güçlü ve daha verimli olacağız. Sabancı ile olan ortaklığımız, E.ON'un uluslararası büyüme stratejisi için heyecan verici bir fırsat'' şeklinde konuştu.
Sabancı ile kurdukları yeni ortaklığa inandıklarını belirten Teyssen, ''Türkiye enerji piyasasını çekici kılan birçok neden bulunmaktadır. Türkiye çok büyük bir pazar ve pazar bu hızlı ekonomik büyüme sayesinde daha da büyümektedir. Avantajlı arz-talep dinamikleri mevcut. 2015 yılına daha liberal bir pazar olma yolunda ilerliyor ve daha fazla üretim kapasitesi yaratmak için inanılmaz derecede büyük bir talep potansiyeline sahip. Bu nedenlerin hepsi birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye yatırım yapmak için mükemmel bir lokasyon haline gelmektedir'' dedi.
Teyssen, 15 Kasım'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler'in enerji arz güvenliğini iyileştirmek için bir deklarasyon imzaladıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
''E.ON dört kıtada sürdürdüğü operasyonları ile ve elektrik ve doğalgaz değer zinciri için kanıtlanmış tecrübe ve uzmanlığı ile oldukça profesyonel Avrupalı bir enerji şirketi konumunda. Sabancı'nın Türkiye'de ve çevre ülkelerdeki enerji piyasalarında ve dağıtım ağında çok büyük hakimiyeti bulunmakta. Kararlılık ve iş becerisi ile geçtiğimiz 15 yılda ve Verbund'la olan beş yıllık ortaklıkları boyunca Sabancı, EnerjiSA'yı farklılaşan coğrafya ve kaynaklara dayalı üretim portföyü ile profesyonel bir şirket olarak kurdu. Sabancı ve E.ON ortaklığı çok iyi bir stratejik uyumu yansıtıyor. Birlikte çalışarak daha güçlü ve daha verimli olacağız. Sabancı ile olan ortaklığımız, E.ON'un uluslararası büyüme stratejisi için heyecan verici bir fırsat. Ortak vizyonumuz Türkiye'de genel olarak yenilenebilir ve konvansiyonel kaynaklara dayalı dağıtım ve perakende işleri ile desteklenen ve tamamlanan entegre bir elektrik enerjisi sistemi kurmaktır.
Ortaklığımızın Türkiye açısından da son derece yararlı olacağına inanıyoruz. Sabancı, E.ON için ideal bir ortaktır. Türkiye'nin lider özel enerji şirketi olarak, tarihte de büyük ortaklıklarla başarılı adımlar atması nedeniyle biz bu yeni ortaklıktan son derece umutluyuz. Türk pazarına ilişkin büyük deneyimleri var. EnerjiSA'nın mevcut portföyü ve inşa halindeki projeleri, lisanlama, proje geliştirme ve üretim kapasitesi inşasındaki uzmanlığının kanıtlarıdır. E.ON gibi Sabancı da enerji işini büyütmek istiyor. E.ON gibi Sabancı da kurumsal yönetime,iyi paydaş ilişkilerine ve sosyal sorumluluğa çok önem veriyor. Sayın Güler Sabancı, şirketinizi yönetim anlayışınıza hayran kaldık.''
E.ON'un küresel bilgi, deneyim ve uzmanlığı ile Türkiye'nin enerji konusundaki hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağını belirten Teyssen, ''Bu ortaklığa çok şey kazandırdığımıza inanıyoruz. Proje geliştirme, işletme, mühendislik ve konvansiyonel yenilenebilir kaynakların hizmete geçirilmesinde derin bir uzmanlığımız var. Operasyon tarafında kömür, gaz, hidro, nükleer ve yenilenebilir olmak üzere temek üretim kapasiteleri teknolojilerinde 15 ülkede 70 gigavat enerji üretim kapasitesinin sağladığı derin bilgi birikimimizle sofistike bir yönetim kadromuz var'' dedi.
Johannes Teyssen, şirketinin son yıllarda Rusya ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlara giriş yaparak son derece başarılı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:
''Son 5 yılda 8 milyar avroluk bir yatırım yaptık ve büyük bir enerji oyuncusu olarak, tedarik ve optimizasyon tecrübemizle de bu pazara katma değer sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. İki şirketin de mükemmel bir stratejik uygunluğa sahip olduğu aşikardır. 5 yıl önce Rusya pazarına girdik. Rusya'da santraller kurduk ve Rusya'nın en etkin operatörü olduk. Son 3 yılda, ABD'de 2000 megavatlık rüzgar santralleri kurduk. Geçen yıl Brezilya pazarına girdik ve orada bir inşaat projemiz devam etmekte. Ortak bir girişim. Bugün itibariyle Türkiye'yi de yeni bir ortağımız, yeni bir vatanımız olarak atfetmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye yeni pazarlarda ve bütün iş kollarında bu deneyimden son derece istifade edecektir. Sabancı ile EnerjSA'da birlikte çalışarak, daha iyi bir enerji şirketi haline geleceğimizi düşünüyoruz.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.