Blog Archive

Tuesday, October 23, 2012

Rüzgar Enerjisi Lisans Başvuruları 8 Yıldır Kapalı

ProWIND Alternatif Enerji Şirketi Yöneticisi Cihangir Pehlivan, rüzgar enerji santralleri kurulması için gerekli olan lisan başvurularının 8 yıldır kabul edilmediğini belirterek, “Engellerin kaldırılmasını ve lisans başvurularının kabul edilmesini istiyoruz” dedi.

Pehlivanoğlu, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerjisinden yeterince faydalanılamadığını belirtti. Bunun sebebini 8 yıldır lisans başvurularının kapalı olmasına bağlayan Pehlivanoğlu, Enerji Bakanlığı’nın 2010-2014 Dönemi Stratejik Planı’nda öngördüğü 10 bin MW rüzgar enerji kurulu güç hedefine ulaşmak için lisans başvurularının kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) fosil kaynaklar için elektrik üretim lisanslarını 10 yıldır kesintisiz kabul etmesine karşın, rüzgar enerjisinde 8 yıldır başvuruların kapalı olmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Pehlivanoğlu, şunları söyledi:

“EPDK tarafından 10 yılın toplam 8 yılını RES üretim lisans başvurularına kapalı tutması, 4628 sayılı Kanun kapsamında verilen üretim şirketi olarak üretim tesisi kurarak elektrik enerjisi piyasasında lisans alarak faaliyet gösterme hakkını engellemektedir. Ayrıca EPDK tarafından rüzgar enerjisine dayalı üretim lisans başvurularına ilişkin başvurulara kapatma usulü 2002 yılında yayımlanan Lisans Yönetmeliği’ne ilk kez 30 Eylül 2007 tarihli ve 26659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile getirilmiştir. Buna göre 2004-2007 yılları arasında RES üretim lisans başvurularına ilişkin kapatma hakkındaki toplam 8 kurul kararlarından 7’si hukuki kaynaktan mesnetsizdir.”

Uzun yıllardır Avrupa’da ve Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe görev yaptığını dile getiren Pehlivanoğlu, bu konuda çıkarılmak istenen mevzuatları ve enerji politikalarını da yakından takip ettiğini vurguladı. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerli ve insan sağlığını tehdit etmeyen, elektrik piyasasının oluşması için engellerin kaldırılmasını beklediklerini işaret eden Pehlivanoğlu, şöyle devam etti:

“2001 tarihli 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu istinaden çıkarılan Lisans Yönetmeliği’ne göre elektrik üretim lisansları 3 Eylül 2002 tarihinden itibaren alınmaya başlanmıştır. Bu tarihinden itibaren günümüze kadar RES üretim lisans başvuruları sürekli ve uzun süreli kapatılmıştır. Bu 10 yılın içerisinde doğalgaz ve benzeri fosil kaynaklar için elektrik üretim lisansları her gün açık olup, EPDK tarafından hiç kapatılmamıştır. Buna karşılık yerli yenilenebilir enerji kaynaklardan rüzgar için 10 yılın içerisinde toplam 8 yıl başvurulara kapatılmıştır. 2004 yılı itibariyle sadece 18 MW düzeyinde olan rüzgar enerjisi kurulu gücünün 10 yıl içerisinde artırılmasında çok az aşama kaydedilmiştir. 2012 yılı itibariyle rüzgar kurulu gücümüz 1.792 MW düzeyine ulaşmıştır. Son 10 yılda Türkiye’de rüzgar enerjisinde verilen tüm lisanslardan sadece bin 792,7 MW kurulu güce ulaşılmış, buna karşılık sadece geçen yıl Almanya’da 2 bin 086 MW, İspanya’da bin 50 MW, Yunanistan’da 311 MW ve Bulgaristan’da 112 MW yeni RES’ler işletmeye girmiştir.”



"DIŞ TİCARET AÇIĞININ YARISINDAN FAZLASI İTHAL ENERJİDEN KAYNAKLANIYOR"

Pehlivan, Türkiye’nin 2012 yılında enerji faturasının yüzde 17.8 büyüyerek 29 milyar 351 milyon dolara ulaştığını belirterek, bu tutarın dış ticaret açığının yüzde 59.8’ni oluşturduğunu kaydetti. Dış ticaret açığının üçte ikilik kısmını ithal enerjinin oluşturmasına karşın yenilenebilir enerji kaynakları noktasında bu tür zorluklarla karşılaşmalarının anlaşılmaz olduğunu vurgulayan Pehlivan, sözlerini şöyle tamamladı:

“2008 yılında Avrupa’nın birçok ülkesinde yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren Avusturya şirketini Türkiye’de rüzgar enerjisine 500 MW ve 650 milyon euro tutarında yatırım kararı aldırarak Ankara’da faaliyetlerimize başlamıştık. Yatırım yapılacak illerin arasına Şırnak ve Mardin illerini de alıp, rüzgar ölçümlerimize ve teknik çalışmalarımıza başlamıştık. Amacımız doğuda 130 milyon euro değerinde rüzgar elektrik santralleri (RES) kurulması ve Avusturya şirketine yatırım yaptırarak uluslararası piyasalara yatırım mesajı vermek, Türkiye’nin hem doğusuyla ve hem batısıyla istikrarlı ve güvenilirliğini ispatlamaktı. Ancak bu firma 2 yıl bekledikten sonra yeni RES başvurularının ne zaman açılacağına dair EPDK tarafından herhangi bir bilgi verilmeyince tüm faaliyetlerini durdurarak, Türkiye’den çıkmıştır. Verdiğimiz çapalarımızın boşa gitmemesi için Kahramanmaraşlı yerli yatırımcı ile 2010 yılından itibaren beraber çalışmaktayız. Yıllardır tüm masrafları kendi öz kaynaklarımızdan karşılayarak uluslararası düzeyde rüzgar enerji projesi geliştirdik. Ancak projelerimiz hayata geçirmek için RES üretim lisans başvurularının açılmaması ve ne zaman açılacağı hakkında kamuoyuna 5 yıldır bilgi verilmemesi enerji piyasasında faaliyet gösteren birçok işyeri ekibini tasfiye etmek mecburiyetinde kalacaktır. Dolayısıyla rüzgar enerji piyasasında çalışanlar işsiz kalma riskiyle karşı karşıyadır.”


Kaynak: http://www.haberfx.net/ruzgar-enerjisi-lisans-basvurulari-8-yildir-kapali-haberi-609742/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.