Blog Archive

Thursday, January 26, 2012

Ruzgar Santralleri Genelkurmaydan radar izni bekliyor

Rüzgar enerjisi santrallarının Genelkurmay iznine bağlanması, türbin kuran, ancak izin çıkmadığı için üretime başlayamayan yatırımcıları çok zor durumda bıraktı.

Rüzgar yatırımcısının yüzü bir türlü gülmüyor. Yıllardır yatırımlarını hayata geçirmeyi bekleyen yatırımcılar, şimdi de Genelkurmay rötarıyla sarsıldı. Genelkurmay Başkanlığı, rüzgar santrallarına, radar sistemlerini etkilediği gerekçesiyle itiraz ederken, Enerji Bakanlığı ile yapılan protokol ile Türkiye’deki bütün rüzgar santralları Genelkurmay iznine bağlandı. Bu protokolün ardından bin 700 megawatlık 3 milyar euroyu bulan 42 rüzgar yatırımının, 6 aydır Genelkurmay’da beklediği ortaya çıktı. Askeri radarlara uzak konumda bulunan yatırımcıların dahi bu süreçten olumsuz etkilendiği belirtildi.

3 MİLYAR EUROLUK YATIRIM

Rüzgar yatırımcısı, geçtiğimiz hafta Enerji Bakanlığı ile bir araya gelerek sorunlarını aktardı. Yatırımcılar, toplam bin 700 megavatlık rüzgar enerjisi yatırımının Genelkurmay’a sunulduğunu, ancak halen olumlu ya da olumsuz yanıt alınamadığından yakındı. Söz konusu yatırımların tutarının 3 milyar euro olduğu belirtilirken, şu an bekleme aşamasında olan 42 yatırımcı olduğu aktarıldı. Bu yatırımların büyük bölümünün Çanakkale ve İzmir başta olmak üzere Ege bölgesinde olduğu ifade edildi. Yetkililer, engellerin kalkması halinde ülke genelindeki rüzgar yatırımlarının 20 milyar euroyu bulmasının beklendiğini vurguladı.

YATIRIM HEBA OLUYOR

Bazı yatırımcılar, izin yetkisinin Genelkurmay’a verilmesinden kısa süre sonra yaptıkları başvurularına, 6 ayı geçmesine rağmen görüş alamadıklarına dikkat çekti. Yatırımcılar, ‘Yatırımı yaptık, direkleri diktir, türbünler dönüyor ama elektriği sisteme veremiyoruz. Yatırım boşa gidiyor, heba oluyor’ diye yakındı. Yatırımcılar, bu konuda Enerji Bakanlığı’nın devreye girmesini ve sürecin hızlandırılmasını istedi.

DÖRTLÜ PROTOKOL

Yıllardır bekleyen rüzgar yatırımcısı, 2007′de yapılan ilk başvurunun ardından EPDK’dan 2010 yılında lisans almayı başarmıştı. Sonunda rahat nefes alan yatırımcı, bu sefer de Genelkurmay’a takılmıştı. Genelkurmay, rüzgar santrallarının askeri haberleşme, seyrüsefer ve radar sistemlerini etkilediğini belirterek, Enerji Bakanlığı’na başvurmuştu. Bunun üzerine, Aralık 2010′da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, EPDK ve TÜBİTAK arasında ortak protokol imzaladı.

MASRAFLAR ŞİRKETTEN

Protokol uyarınca, şirketler EPDK’nın lisans başvurusunun ardından TÜBİTAK’a gidecek. Ardından hazırlanan ‘teknik etkileşim raporu’ Genelkurmay’a iletilecek. Genelkurmay da o bölgede yatırım yapılıp yapılmaması ya da yatırımın büyüklüğünün belirlenmesi konusundaki nihai kararını verecek. Bu karar da bakanlık tarafından şirketlere duyurulurken, şirketler Genelkurmay ile hiç irtibata geçemiyor. Genelkurmay tarafından yatırımın yeniden yapılandırılmasının istenmesi durumunda tüm maliyetler şirket tarafından karşılanacak.

GECİKTİKÇE ZARAR

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Serdar Ataseven, sürecin yavaş işlemesinin yatırımların gecikmesini beraberinde getirdiğini söyledi. Ataseven, ‘Yatırımcıların daha fazla mağdur olmaması için, bu sürecin hızlı ve etkili bir şekilde işletilmesi gerektiğini, geçtiğimiz hafta Enerji Bakanlığı’nda gerçekleştirdiğimiz sektör toplantısında da dile getirdik. Temennimiz bu sürecin bir an önce sonuçlandırılması. Süreç uzadıkça, yatırımın maliyetleri katlanarak artıyor ve yatırımcı zor durumda kalıyor’ dedi.

Kaynak : Akşam Gazetesi -

http://enerjienstitusu.com/2012/01/25/ruzgarin-santralleri-genelkurmaydan-radar-izni-bekliyor/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.