Blog Archive

Friday, September 30, 2011

Rüzgar Enerjisinde Yeni “Hamle”ler

Rüzgar enerjisi ile elektrik üretiyor

Samsun’da ilk kez bir inşaat firması, enerji giderinde tasarruf sağlayabilmek için rüzgar türbinleri kurdu. Firma, kendi elektriğini kendisi üreten binaların çoğalmasını ve ‘devlete katkı modeli’ oluşmasını amaçlıyor. Rüzgar enerjisi, sanayi ve turizm sektöründen sonra konut sektörüne de girdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına devletin izin vermesiyle birlikte Samsun’da ilk kez Ferahlar İnşaat tarafından Atakum İlçesi’nde inşaa edilen konutlara rüzgar türbinleri yerleştirildi. Ferahlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş, rüzgar türbinlerinin yaygınlaşmasını ve devletin enerji giderinin önüne geçecek bir modelin oluşmasını istedi.

SAMSUN’DA İLK KEZ KURULDU

Atakum İlçesi’nde 2 konutluk proje yapan firma, binaların üzerine kurduğu rüzgar türbinleriyle çevre aydınlatması, merdiven ışıklandırması, havuz gibi yerlerin elektriğini karşılamayı planlıyor. Ferahlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş, “Avrupa’daki bazı ülkelerde devlet ‘kendi elektriğini üret teşvik verelim’ diyor. Hatta ürettiği elektriğin fazlasını da parayla alıyor. Türkiye’de de yasaların yürürlüğe girmesiyle Samsun’da ilk kez bu sistemi kurduk” dedi.

20 BİN KW ELEKTRİK ÜRETİYOR

Kurdukları rüzgar türbinleriyle 17 bin ağacı kesmekten kurtardıklarını, 40 ton da fosil yakıt tasarrufu sağlanacağını söyleyen Demirbaş, “Kurdurduğumuz rüzgar türbinleri 20 bin kilowat elektrik üretebiliyor. 5-6 saatlik rüzgar bir gün boyunca elektrik üretmesi için yeterli oluyor. Biz bunu ilk etapta küçük aldık. Başka projelerimizde apartmanın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasite de rüzgar tribünü kurmayı planlıyoruz. Bizim amacımız reklam değil. Bu tür yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak kendi elektriğini kendi üreten binaların çoğalmasını istiyorum. Ayrıca bu devlete de katkı sağlayacaktır. Böyle bir model oluşturmakta öncülük yapabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.

HEDEF ÖNCÜLÜK YAPABİLMEK

Almanya’da yenilebilir enerji kaynaklarının satışını yapan Nepasun firmasının yetkilisi Ahmet Demirbaş ise, insanoğlunun kendisini doğaya affettirmesi gerektiğini belirterek, “Amcamın yaptığı bu projenin Samsun’da öncülük yapmasını umuyoruz. Şimdiden ‘bize de yapalım’ diyenler oluyor. Avrupa’da yaygınlaşan bu sistem yavaş yavaş Türkiye’de de oturacaktır” dedi.

TÜRBİNLER KURULDU…

Rüzgar türbinleri binanın en üst katına monte edildi. Söz konusu türbinlerin, binanın çevre aydınlatması, merdiven ışıklandırması ve havuz gibi yerlerin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu bildirildi.

Kaynak: http://ftekonomi.com/ruzgar-enerjisinde-yeni-hamleler.html

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.