Blog Archive

Sunday, July 3, 2011

Rüzgâr gülüne takviye için 10 barajın suyu dağa çıkarılacak


Rüzgâr gülüne takviye için 10 barajın suyu dağa çıkarılacak


Japon şirketle anlaşılarak geliştirilen proje için Isparta, Kayseri, Bursa, Antalya, Denizli ve Samsun'un da aralarında bulunduğu 10 il belirlendi. Amerika, Almanya ve İtalya'da yaygın olarak bulunan santrallerin 2022'de bitirilmesi planlanıyor.

Son yıllarda artan rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları Enerji Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, Japonlar ile birlikte yeni bir proje geliştirdi. Buna göre, rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan elektrik üretimini dengelemek için dağların tepesine baraj inşa edilecek. Proje kapsamında Samsun, Kayseri, Antalya, Denizli, Osmaniye, Burdur, Isparta, Eskişehir ve Bursa dahil 10 il belirlendi. Barajlardaki suyun belirli bir miktarı daha yüksek tepelere kurulacak küçük barajlara (pompajlı HES) taşınacak. Rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklarda elektrik üretimi durduğunda yüksek tepelere kurulan barajlar devreye sokularak dengeleyici enerji üretecek.

Avrupa ülkelerinde kullanılan uygulama Türkiye'de ilk kez denenmiş olacak. Pompajlı santraller için ortak çalışma yapılan Japonlar, projenin bir an önce başlamasını öneriyor. Gerekçeleri ise 10 PHES barajına şimdi başlansa bile inşaatlar ancak 2022'de tamamlanabilir. Dünya genelinde 120 bin megavat (MW) kurulu gücünde PHES santrali var. ABD, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkeler PHES projelerinde ilk sırada yer alıyor. Söz konusu barajlar, gündüz elektrik tüketiminin arttığı saatlerde devreye alınıyor. Ayrıca güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında elektrik üretimi durduğunda PHES'ler devreye giriyor.

Kurulu güç 20 bin megavat olacak

Enerji Bakanlığı ve TEİAŞ hesaplamalarına göre 2022'de Türkiye'nin sadece rüzgârda kurulu gücü 20 bin MW'lara çıkacak. Buna güneş, jeotermal gibi kaynakların eklenmesiyle kurulu güç daha da artacak. 2030'da toplam enerji üretiminde yenilenebilirin payının yüzde 30'ları bulacağı tahmin ediliyor. Bu dönemde dengeleyici elektriği (frekans düzenleyici) sağlamak için PHES projesi hızlandırıldı. Bu amaçla Enerji Bakanlığı ve Japon yetkililerin yanı sıra Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) gibi bakanlık birimleri projenin 2025 yılından önce tamamlanabilmesi için mutabakat sağladı. Proje tamamlandığında Türkiye'nin PHES kurulu gücü bin 800 MW olacak. Projenin geliştirilmesinde Türkiye'nin 2018-2030 talep tahminleri dikkate alındı.

İsmail Altunsoy/Zaman


Kaynak: http://www.patronlardunyasi.com/haber/Ruzg%C3%A2r-gulune-takviye-icin-10-barajin-suyu-daga-cikarilacak/106943

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.