Blog Archive

Tuesday, May 31, 2011

Yalova'nın Rüzgarı Sahibini Buluyor

Rüzgar enerjisi ile ilgili, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)'nin uzunca bir süredir devam ettirdiği çalışmalar artık sona yaklaştı.

Yalova'nın rüzgarının hangi şirket için eseceği 28.06.2011 günü saat 14.00’da TEİAŞ Genel Müdürlüğü Konferans salonunda belirlenecek.

1 Kasım 2007 tarihinde EPDK tarafından alınan 71.400 MW'lık lisans müraacatı içinde Yalova da 646 MW'lık başvuru ile kendine yer bulmuştu. Geride kalan yaklaşık 3 senelik zamanda şekillenen başvurular sonucunda bugün Yalova'nın rüzgarından elektrik üretmek için 3 şirket yarışacak.

TEİAŞ tarafından yapılan açıklama ile 50 Megawatt (MW)'lık rüzgar santrali bağlanma kapasite bulunan Yalova Trafo Merkezi için Çapar İnşaat, Mares Elektrik ve Güven Yatırım yarışacak. "Rüzgâr Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği" esaslarına göre yapılacak yarışmada tesislerde üretilen net elektrik enerjisi için TEİAŞ’a kilowatt-saat (kWh) başına ödenecek katkı bedelini daha fazla verecek firma üretim lisansının sahibi olacak ve Yalova'nın rüzgarından faydalanacak.

1 Kasım 2007’de yapılan başvurulara göre yarışmaya katılacak firmalardan Güven Yatırım'ın Çakıl RES adında 50 MW'lık, Çapar İnşaat'ın Manastır RES adında 20 MW'lık, Mares Elektrik'in ise Esenköy RES adında 50 MW'lık lisans başvurusu bulunuyordu. Çapar İnşaat'ın Manastır RES için başvurusunu revize ederek orta gerilimden bağlanmak üzere 12 MW’a düşürdüğü öğrenilirken, lisans başvuru noktalarında bazı çakışmaların olduğu ve talep edilen güçlerden bazı kayıpların olabileceği konuşuluyor. Toplam başvuruların sadece 50 MW'lık kısmının lisans alacak olması yapılacak yarışmada kıyasıya bir rekabet yaşanmasına neden olacak.

1 Kasım 2007'de Sugören’in de aralarında bulunduğu Yalova’nın birçok mevkiisinde lisans başvurusunda bulunan yatırımcıların bir çoğunun her 1 MW`lık başvuru için verdikleri 10 bin TL'lik teminat mektuplarının her geçen gün artan masrafları yüzünden başvurularını geri çektiklerini belirten Elektrik Yüksek Mühendisi Yavuz Yalçın, kalan 3 başvurunun da Yalova'nın en iyi rüzgar alan bölgesi olan Esenköy civarında olduğunu ifade ederek, yatırım masrafları daha az ve rüzgar verimi daha yüksek olan projenin daha yüksek katkı payı teklifi verebileceğini ve lisansı alacağını belirtti.

3 firmanın da mühendislerini çok iş düştüğünü belirten Yalçın, fizibilite çalışmalarını en başarılı yapan firmanın, karlılığını da düşünerek vereceği fiyatla lisans hakkına sahip olacağını belirtirken, trafo merkezine uzaklık, santral inşaat masrafları, türbin ve ekipman masrafları, üretilecek net elektrik miktarı gibi bir çok değişkenin hesaplamalara dahil edileceğini dile getirdi.

Yalova için daha önce 54 MW'lık rüzgar santrali kurulumu için lisans verildiğine dikkat çeken Elektrik Yüksek Mühendisi Yavuz Yalçın, Yalova Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Santralı Ltd.Şti'nin önümüzdeki yıllarda kuracağı 54 MW'lık ilk rüzgar santralinden sonra yarışmaya girecek 3 şirketten birinin kuracağı 50 MW'lık tesisle birlikte önümüzdeki yıllarda Yalova'nın 104 MW'lık rüzgar santraline sahip olacağını ifade etti.

Gerçekleşecek santral yatırımlarıyla Yalova'da yaklaşık 125 milyon Euro'luk yatırımın gerçekleşeceğini dile getiren Yalçın, yatırımların büyük bir kısmını oluşturan rüzgar türbinlerinin Yalova sırtlarında güzel görüntülerin oluşmasını sağlayacağını, yenilenebilir enerjiler arasında bulunan bu yatırımların Yalova'ya da yenilik getireceğini belirtti.

Kaynak: http://www.yalovamiz.com/news.php?id=17061

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.