Blog Archive

Wednesday, August 11, 2010

Nükleer yeni doğmuş bir bebek, yerli rüzgâr enerjisi 'üvey' evlat

20/07/2010 2:00

'Rüzgâr enerjisine 5.5 avro sentten yüksek alım garantisi veremeyiz' diyen Yıldız'a göre nükleer santral yeni doğmuş bir bebek ve bu nedenle 12.5 avro sentlik fiyat normal

SONGÜL SELVİ (Arşivi)

ANKARA - Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde Mersin Akkuyu’da inşaa edilecek nükleer santralden üretilecek elektriğin kilovat saatine 12.5 avro sent fiyat biçen Türkiye, yerli enerji kaynağı ‘rüzgâr santraline’ 5.5 avro sent fiyat vermekte kararlı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çantacı olarak bilinen lisans satıcılarının fiyatı yükseltmeye çalıştığını belirterek, “Rüzgâr enerjisine 5.5 avro sentten daha fazla alım garantisi veremeyiz” dedi.
Yıldız, Nahçıvan’a Türkiye üzerinden Azeri gazının iletilmesini ilişkin imza töreninden Ankara’ya dönüşte bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

‘Nükleer yeni yatırım’
Nükleer santralin yeni doğmuş bir bebek olarak adlandıran Taner Yıldız, “Yenilenebilir enerjinin senelerdir bir kanunu var. Bizim hesabımıza göre 5.5 avro sent maliyetlerini karşılıyor. Özellikle global krizden sonra rüzgâr tribünlerinin fiyatı düştü. Eskiden de 5.5 avro sentti, şimdi de. Yani eskiden bu yatırımları yapanlar maliyeti düşünce daha rahat yapabilirler. Ancak nükleer santral daha çok yeni bir yatırım” dedi.

Kore ile belirsizlik var
“Bazı konularda belirsizlik oluyor. Mesela Sinop’a nükleer santral kurmayı isteyen Güney Kore ile ilgili bir belirsizlik var” diyen Taner Yıldız’a, ‘Güney Kore ile görüşmelerde bir soru işareti mi var?’ diye sorduk. Yıldız’ın yanıtı ise şöyle oldu: “Güney Kore tedirginlik değil. Soru işareti yok. Her müzakere adı üzerinde olumlu da sonuçlanabilir, olumsuz da sonuçlanabilir. Biz bu müzakereler olumlu sonuçlanacak diye söylersek, o zaman Türkiye olarak şartlarımızı ön plana almamış oluruz. Mesela nükleerde neler var, finansı, ortaklık yapısı, bilgi akışı, insan kaynakları, sökümü, atıkların düzenlenmesi, sigortalanması, sigortanın paylaşılması. Bunların her birisi sizin 60 yıllık dizaynınızı etkiler. 60 yıllık işletme süresi olan bir işten söz ediyoruz. Türkiye’nin bütün imtiyaz hakları maksimum 49 yıllıktır. En uzun dönemli işletme haklarından söz ediyoruz şu anda. O yüzden dikkatli olmamız lazım. Sonuçta dese ki, ben şu işi artık kabullenemiyorum dese, sizin de kırmızı çizgileriniz buysa, anlaşamazsınız.”

‘Ruslar talebi artırır’
Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen Rusya’nın Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurmasının önünü açan düzenlemeye değinen Yıldız, bu anlaşmanın ardından diğer ülkelerin talebini daha da artacağını belirtti.

‘Ciddiyetimizi gösteriyor’
Yıldız, “Varsa başka yatırımcılar gelsinler konuşuruz. Biz davet mektubu gönderip almadık ki. Konuşmak isteyenler çıkar diye düşünüyoruz. Önümüzdeki bir ay önemli bir ay. Bizim Rusya’yla yaptığımız hükümetlerarası anlaşmanın TBMM’den geçmiş olması bu konuyla alakalı ciddiyetimizin, kararlılığımızın dışa vurumu demek” dedi.

‘Nükleeri veto et’ çağrısı
Bu arada Makine Mühendisleri Odası (TMMOB), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’nin enerji alanında yatırımcı şirketlerin çıkarlarını değil, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı, ulusal ve kamusal çıkarları gözeten programlar uygulaması gerektiğine dikkat çekerek, Rusya ile yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Anlaşması’nı veto çağrısı yaptı.

‘Gazda indirim istenmeli’
Enerji sektörünün gündemindeki konuları konuşan Yıldız, BOTAŞ’ın kanun kapsamında 2009 yılına kadar yüzde 90 oranındaki serbestleşme şartını uygulamaması nedeni ile kanundışı bir işlemde bulunduğunu belirtirken, BOTAŞ’ın kontratlarının yüzde 10’luk bölümünü devralan özel sektörün ‘BOTAŞ’ın fiyatları ile yarışamıyoruz’ eleştirisine yanıt verdi.
Doğalgaz fiyatına ilişkin tartışmalara değinerek, Türkiye’nin doğalgaz satın aldığı ülkelerden indirim istemesi gerektiğini belirten Yıldız, “Yüzde 10’luk kısım için biz fiyatlarımızı artıramayız” dedi.

Tedarikçiye gidilsin
Bakan Yıldız, BOTAŞ’ın kontratlarının bir kısmını devralan özel sektörün fiyatların düşüklüğünden dolayı serzenişlerine şu cevabı verdi: “Doğalgaz zammıyla alakalı ortada buluşulacak nokta tavan değil taban olması lazım. Biz zam yaparsak, herkes memnun olur anlayışı doğru bir anlayış değil. Zam yapılırsa tedarikçiler memnun olur, özel şirketler, satıcılar memnun olur böylece problem hallolur. ‘Böyle bir şey yok’ diyorum. Biz fiyatta olabildiğince zamsız ve doğru fiyat mekanizmasını sağlıyor olmalıyız. O yüzden tedarikçilere gidilsin.”

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&Date=&ArticleID=1008955&CategoryID=101

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.