Blog Archive

Saturday, May 3, 2014

"Sendrom" Rüzgarda Beklentiye Dönüştü

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Ataseven:- "Hazırladığımız raporun (2 Mayıs Sendromunun Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektörüne Etkileri) sonucu olarak sektörün önünü açacak kararların çıkmasını bekliyoruz. Geriye dönük bir düzenleme yapılacağını öngörüyoruz"- "Yeni bir düzenleme olursa muhtemelen gerçek yatırımcılarla bu konuya ciddi bakmayan yatırımcılar ayrışacak. Yeni düzenleme gelirse '2 Mayıs Sendromu' olumsuz bir etki yaratmayacak"

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, hazırladıkları "2 Mayıs Sendromunun Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektörüne Etkileri" başlıklı raporun sonucu olarak sektörün önünü açacak kararların çıkmasını beklediklerini, geriye dönük bir düzenleme yapılacağını öngördüklerini belirtti.

Ataseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcıların santrallerin inşaat öncesi döneme ilişkin işlemlerini sonuçlandırmaları gereken sürenin dün itibarıyla dolduğunu, bu süreci tamamlayamayanların lisans iptali riskiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti..

Bu konuya ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderdikleri raporun sonucu olarak sektörün önünü açacak kararların çıkmasını beklediklerini bildiren Ataseven, "Geriye dönük bir düzenleme yapılacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

17 Aralık sonrası bir takım sorunlar yaşadıklarını anlatan Ataseven, "Yeni bir düzenleme olursa muhtemelen gerçek yatırımcılarla bu konuya ciddi bakmayan yatırımcılar ayrışacak. Çünkü gerçek yatırımcılar bazı izin süreçlerini zamanında gerçekleştirmişti ancak 17 Aralık sonrası bir takım süreçler uzadı. Gerçek yatırımcı istediği sürede istediği sonucu alamadı. Ancak rapor doğrultusunda yeni düzenleme gelirse '2 Mayıs Sendromu' olumsuz bir etki yaratmayacak" değerlendirmelerinde bulundu.

Rapor

TÜREB, "2 Mayıs Sendromunun Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektörüne Etkileri" başlıklı raporu hazırlayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlara göndermişti. Elektrik Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre lisans aşamasındaki rüzgar enerjisi santrallerinin 2 Mayıs 2014'e kadar inşaat izinlerini alamaması durumunda sektöre etkileri değerlendirilen raporda, kanunda ve yönetmelikte belirtilen süreler içinde tüm başvuruların yatırımcılar tarafından yapılmış olmasına ve şartların tamamlanmasına rağmen inşaat öncesi döneme ilişkin işlemlerin sonuçlandırılamadığı ve lisansların iptal edilme riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.

"2 Mayıs sendromu" olarak adlandırılan bu sorunla, 160'ın üzerinde 5 bin 300 megavat kurulu gücü aşan, lisans aşamasında inşaat izinleri almak için uğraşan projenin bulunduğu tahminine yer verilen raporda, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği ve Elektrik Piyasası Kanununda düzenlemeye gidilmesi yönünde talepte bulunulmuştu.

Kaynak: AA

Ekleme Tarihi: 03.05.2014 11:11, Son Güncelleme: 03.05.2014 11:12

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.